You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Verlegen Stijn heeft een verhaal

Verlegen Stijn heeft een verhaal

Doelgroep: 3 – 7 jaar
Titel: Verlegen Stijn heeft een verhaal
Schrijver: Beth Bracken
Illustrator: Jennifer Bell
Uitgeverij: nbd Biblion

Wat leert je kind:

  • Begrijpen hoe een ander kindje zich op school kan voelen.
  • Begrijpen hoe je soms kan worstelen met sociale angst.
  • Belangstelling krijgen voor boeken.
  • Taalontwikkeling.
  • Uitbreiding woordenschat.
  • Concentreren.
  • Goed kijken naar de plaatjes.
  • Stimuleren van de fantasie.
  • Kennis maken met nieuwe situaties.

Te koop bij Bol.com

Het verhaal

Stijn is erg verlegen. Niemand kent hem goed. Niemand weet wat hij leuk vindt en waar hij van houdt. Dan vertelt zijn juf dat er vrijdag een vertelkring is. Iedereen neemt iets mee om erover te vertellen.
Stijn vindt dat heel eng. Hij probeert zijn moeder ervan te overtuigen dat hij ziek is. Zijn moeder trapt er niet in.
Dan zegt hij tegen zijn juf dat hij vergeten is iets mee te nemen. Dat helpt ook niet.
Hij krijgt er vreselijke buikpijn van. Hij zal vast iets stoms zeggen, hij valt misschien wel flauw of gaat zelfs huilen!
Stijn kijkt eerst hoe de anderen vertellen. Iedereen krijgt een applaus wanneer ze klaar zijn. Een van de kindjes zegt zelfs een woordje fout, maar niemand reageert erop en hij krijgt ook een applaus.

Dan is Stijn aan de beurt……..

Verlegen-Stijn-heeft-een-verhaal3Verlegen-Stijn-heeft-een-verhaal-2

Mijn mening

Het is een mooi boek om voor te lezen aan je kind als je merkt dat het een beetje verlegen is. Je kind herkent misschien wel de eigen gevoelens en angsten in het verhaal en ziet dat het zo goed uitgepakt heeft voor Stijn.
Dit boek kan je helpen om een “veilig” gesprekje met je kind aan te knopen. Jullie kunnen dan samen praten over Stijns verlegenheid. Dat maakt het voor je kind veel prettiger om er open over te praten. Het gaat ogenschijnlijk niet over je kind, maar over Stijn.

Ook lijkt dit boek me zeer geschikt om te behandelen in een klas of groep. Kinderen kunnen hierdoor bewust worden van de gevoelens van een ander. Een ander kan stil en verlegen zijn. Waarom is dat? Hoe voelt een kind zich dan?

Het boek heeft een mooi formaat om uit voor te lezen aan meerdere kinderen. De plaatjes zijn mooi en laten de emoties van Stijn en zijn klasgenoten duidelijk zien.
Het is ook bijzonder om te zien dat juist Stijn (een giraf) zo verlegen is. Hij is de grootste van alle kinderen uit de klas. Dat is niet wat je als kind zou verwachten. Daar zou je ook al een leuk gesprekje over kunnen hebben. Van welk dier zou je kind verlegenheid verwachten en waarom?

 

Leave a reply