You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Dood door WC-papier

Dood door WC-papier

Doelgroep: Vanaf 9 jaar
Titel: Dood door WC-papier
Schrijver: Donna Gephart
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf

Wat leert je kind:

  • Belangstelling krijgen voor boeken.
  • Taalontwikkeling.
  • Uitbreiding woordenschat.
  • Concentreren.
  • Goed kijken naar de plaatjes.
  • Stimuleren van de fantasie.
  • Kennis maken met nieuwe situaties.

Te koop bij Bol.com

Het verhaal

Het boek begint met een brief en daarmee weet je al gelijk waar het verhaal over gaat.
In de brief schrijft een brugklasser aan een toiletpapierbedrijf dat zij echt het allerbeste WC-papier maken van de hele wereld. Hij weet dat pas sinds ze het niet meer hebben in hun huis en ze opeens het allerslechtse ruwe kringlooppapier (schuurpapier) gebruiken. Fijn WC-papier was het eerste wat ze hadden opgegeven, daarna werd de kabel afgesloten en daarna verdwenen er nog meer fijne, luxe dingen uit zijn leven.

Ik wist het gelijk. Het boek ging over armoede. Zelf kan ik me nog heel goed de nare WC-papier van vroeger herinneren (gelukkig alleen bij mijn stiefvader thuis!). Niet omdat hij geen fijne kon betalen, maar meer om geld te besparen.
Het boek had mijn volledige aandacht!

Mijn mening

Wat een prachtig boek! Wat mooi om te lezen hoe een familie vecht en volhoudt en zich zo goed en zo kwaad mogelijk aan Het Grote Plan probeert te houden.
Deze familie had hun vader verloren. Moeder en zoon bleven achter en samen probeerden ze hun plan uit te voeren. De vader had voordat hij ziek werd een plan bedacht.
Hij zou meer gaan werken en veel overuren draaien zodat zijn vrouw kon studeren. Na haar studie zou ze minstens het dubbele gaan verdienen en dan kon hij minder werken en tijd hebben voor zijn schilderijen.
Nu was het aan de moeder om te zorgen dat ze het plan voor elkaar konden brengen, omdat de vader al zoveel had opgeofferd voor hij stierf.

Benjamin zag hoe moeilijk het was voor zijn moeder. Ze werkte hard om het voor elkaar te krijgen en ze waren er al bijna. Nog 1 examen en ze kon aan de slag met een goedbetaalde baan. De baan was haar al toegezegd. Ze moest alleen nog haar examen halen.
Wat is het verhaal toch mooi geschreven. Je leeft je volkomen in in Benjamins situatie. Hij bedenkt van alles om maar aan geld te komen om zijn moeder te helpen. Ze worden al bijna uit hun huis gezet en dat terwijl ze over enkele weken al heel ver kunnen zijn. Zijn moeder is al bijna geslaagd voor haar examen. Nog maar 2 maanden huur betalen en dan is het ze gelukt!

De hoofdpersoon is een geweldig kind. Een zeer lief kind en heel eerlijk. Wat is het toch moeilijk voor hem om stiekem snoep op school te verkopen. Hij wilt het echt niet doen en hij is dan ook zeer bang om betrapt te worden, maar het is hun enige kans om de huur te kunnen betalen. De huisbaas heeft al een sticker op hun deur geplaatst dat ze uit huis geplaatst gaan worden en hun rechtzaak is al in gang gezet. Ze hebben nog maar 500 dollar nodig! Wat voel je toch mee met dit kind. Je gunt hem alle geluk van de hele wereld en wat is het erg wanneer het moment komt dat zijn hele wereld instort. Wanneer hij eindelijk 300 dollar heeft verdiend met het verkopen van chocolade repen en hij dan toch alles kwijt is!

Dit boek zet heel veel in perspectief voor je. Eerder op de dag zeurde mijn zoontje nog om een Nintendo DS. Zijn beste vriend had er net 1 voor zijn verjaardag en mijn zoontje is volgende maand jarig.
Wat vond hij het erg toen ik zei dat hij het zelf moest sparen en ik best wel geld bij wilde leggen, maar dat ik het te duur vond als verjaardagcadeau. Dit boek laat je dan toch even weten waar je staat en hoeveel slechter je het kan treffen. Wat dat betreft vind ik dat veel kinderen dit boek maar eens moeten lezen, zodat ze er even aan herinnerd worden hoe goed ze het wel niet hebben!
En de kinderen die het niet goed hebben? Ik hoop van harte voor ze dat hun verhaal net zo mooi eindigt als dit boek.

E-Books

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

Leave a reply