You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Sporen in de sneeuw

Sporen in de sneeuw

Doelgroep: Vanaf 10 jaar
Titel: Sporen in de sneeuw
Schrijver: PC Sahgard
Uitgeverij: Clavis

Wat leert je kind:

  • Nadenken over normen en waarden en het eigen gedrag
  • Belangstelling krijgen voor boeken.
  • Taalontwikkeling.
  • Uitbreiding woordenschat.
  • Concentreren.
  • Stimuleren van de fantasie.
  • Kennis maken met nieuwe situaties.

Te koop bij Bol.com

Het verhaal

Het verhaal gaat over Pelle en Senta. Ze zijn neef en nicht van elkaar en ze zijn de beste maatjes. Sinds hun geboorte (op dezelfde dag geboren) zijn ze onafscheidelijk.
Ze hebben al veel zin in de wintervakantie en de jaarmarkt. Dit jaar mogen ze voor het eerst samen, zonder hun ouders, naar de jaarmarkt.
Hun moeders zijn enorm ongerust, want Olle Per is in het dorp gezien. Het liefst houden ze al hun kinderen stevig vast! Maar belofte maakt schuld. Senta en Pelle mogen gezellig met z’n tweetjes de jaarmarkt op.

De kinderen raken een beetje in de war van het gedrag van de volwassenen in het dorp. Wanneer Olle Per langs loopt, schelden ze hem uit, bekogelen hem en trappen zelfs naar zijn spullen die hij op een slee meetrekt. Er valt een pakje van zijn slee en de mensen blijven er tegenaan schoppen! Dan pakt Pelle het pakje op en samen met Senta lopen ze Olle Per achterna om hem het pakje terug te geven. Ze snappen er helemaal niets van! Waarom doen die mensen zo akelig tegen de man?
Ze volgen zijn sporen in de sneeuw om hem zijn pakje terug te geven. Maar… dat gaat mis!

Pelle laat Senta even alleen om snel naar de oude man te lopen en ze hoort zijn noodkreet! Hij is gevallen in een spelonk! En zijzelf?! Hoe komt zij weer terug in de bewoonde wereld?
Ondertussen wordt het weer levensgevaarlijk. Naar buiten gaan is onverstandig. Hoe moet dat nu met Senta en Pelle? En Olle Per? Wie is hij en waarom haten de mensen hem zo?

Mijn mening

Het boek begint gelijk spannend en mysterieus. Al op bladzijde 28 raakt één van Pelles honden zwaargewond. Er wordt voor zijn leven gevreesd, maar dan gebeurt er een wonder. Een onbekende voorbijganger lapt hem op en de hond die meer dood dan levend was lijkt weer helemaal de oude. Niemand heeft gezien hoe de hond weer genezen was en niemand snapt er wat van!
Niet lang daarna gebeurt Pelles ongeluk en beetje voor beetje leert hij Olle Per kennen. Zijn levensverhaal  wordt steeds duidelijker en als lezer voel je enorm mee met deze man. Wat heeft hij te lijden gehad en wat is hij toch een lieverd! Zijn levensstijl is zo anders dan de norm. Hij verkiest de natuur en haar dieren boven zijn medemensen en dat schijnt goed uit te komen, want als de mensen hem te pakken krijgen…..

Beetje bij beetje komen ook de andere personages uit het boek tot de conclusie dat deze man veel onrecht is aangedaan en ze zetten alles op het spel om hem te helpen. Zoveel onrecht, dat mag je toch niet laten gebeuren?! Het begrip “goed en kwaad” en “normen en waarden” komen heel sterk naar boven in dit boek en het opent wel je ogen als lezer. Het boek laat zien hoe blind mensen roddels geloven en hoe zij dan het ene onrecht na het andere met die roddels goed weten te praten. Volwassenen die toch beter zouden moeten weten, kunnen niet meer luisteren naar rede, omdat ze zo sterk in die roddels geloven. Ze willen alleen nog maar horen wat zij al voor zichzelf hebben besloten! Een mooi moment om met kinderen te praten over “het pesten” op school. Ook op school accepteren een boel kinderen de pesterijen omdat ze niet beter meer weten. Zo gaat het nu eenmaal en dat is heel normaal. Dit boek opent dan juist de ogen en laat zien dat normaal pas normaal is als het goed voelt in je hart en niet omdat de meerderheid dat heeft besloten!

Wat een moed kost het de personages in het boek om tegen al het onrecht te vechten. En ze blijven ervoor vechten omdat het goed is. Ze winnen er zelf niets mee anders dan dat er iemand doodongelukkig is en het allemaal buitengewoon oneerlijk is.

Sommige delen van het verhaal vond ik toch wel erg zielig. Maar ik weet niet of het wel zielig is, want ik vind het zielig vanuit mijn eigen oogpunt, maar Olle Per denkt niet zoals ik denk. Vanuit zijn kant gezien zijn die delen misschien juist prachtig. Hij is blij en tevreden met hele andere dingen.

Daarom vind ik dit boek ook zo mooi. Het zet je aan het denken. Het opent je ogen en dwingt je verder te kijken en verder te denken dan “de norm”. Er zullen genoeg kinderen zijn die dieper nadenken over alles wat er om hen heen gebeurt. Ik denk dat deze kinderen dit boek ook enorm zullen waarderen.

 

Leave a reply