You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Rover en Broertje

Rover en Broertje

Doelgroep: 6 – 9 jaar
Titel: Rover en broertje
Schrijver: Karine Jekel
Illustrator: Mark Janssen
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf

Wat leert je kind:

  • Begrijpen hoe een ander kindje zich kan voelen.
  • Begrijpen hoe je soms kan worstelen met verschillende normen en waarden.
  • Belangstelling krijgen voor boeken.
  • Taalontwikkeling.
  • Uitbreiding woordenschat.
  • Concentreren.
  • Goed kijken naar de plaatjes.
  • Stimuleren van de fantasie.
  • Kennis maken met nieuwe situaties.

 Te koop bij Bol. com

Te koop in iTunes

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

Het verhaal

Twee jongens wachten ‘s avonds op hun ouders. Ze zijn vanmorgen naar het werk gegaan (zoals iedere werkdag), maar ze zijn nog steeds niet thuisgekomen. De jongens hebben al flinke honger en het is al bijna bedtijd.
Uiteindelijk besluit de oudste om soep klaar te maken. Daarna doen ze wat ze normaal ook doen. Eerst spelen ze samen een gezelschapsspel en daarna gaan ze naar bed. De volgende ochtend is er nog geen spoor van hun ouders. Ook de komende dagen zitten ze nog zonder hun ouders.

Dan neemt de oudste een besluit. Ze moeten zelf aan eten zien te komen. Hij noemt zichzelf voortaan Rover en gaat iedere dag op roofstocht! Zijn broertje heet voortaan Broertje en hij gaat voortaan boodschappen doen met de buit. Gelukkig neemt de winkelier wel genoegen met juwelen als betaling voor de boodschappen.

Dit kan toch niet goed gaan? Of wel?

Mijn mening

Je kan dit verhaal heel goed gebruiken als voorleesverhaal. Je kan er geweldige dingen mee doen. Als je eerst alleen het begin voorleest kan je er samen met je kind(eren) over fantaseren wat er nu met de ouders is gebeurd. Ze gaan iedere dag samen naar hun werk en komen ‘s avonds thuis. Wat zouden ze voor werk hebben? Zelf dacht ik dat ze misschien dieven waren en dus zijn opgepakt en daarom niet meer thuis kwamen.

In het verhaal wordt in het begin nergens verteld wat er met de ouders is gebeurd. Ook hier kan je heerlijk samen over fantaseren. Je kan als stelopdracht geven dat je kind of klas het begin van het verhaal moet schrijven. Verzin maar wat er met de ouders is gebeurd. Heerlijke opdracht om de fantasie te prikkelen!
Zo biedt dit boek nog meer kansen om leuke (schrijf)opdrachten aan te koppelen.

Het verhaal daagt ook uit om te praten over normen en waarden. Waarom zijn de jongens rovers geworden? Mag dat? Als ze niet roven hebben ze geen eten, wat vind je daarvan? Hoe moeten ze volgens jou voortaan aan eten komen? Het verhaal biedt veel gespreksstof.

Ik vind het boek erg leuk, omdat er een mooie dosis fantasie bij komt kijken en toch is het niet overdreven veel. Er wonen mensen in het bos en daar hebben ze ook winkels en een politiebureau. Politie-agenten laten de boeven zomaar vrij. Het boek spreekt kinderen mooi aan tot hun verbeelding. Voor kinderen klinkt dit allemaal lekker logisch.

Leave a reply