You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Aartje de dikke dweus

Aartje de dikke dweus

Doelgroep: 9 – 12 jaar
Titel: Aartje de dikke dweus
Schrijver: Tom de Krijger
Illustrator: Roelof Wijtsma
Uitgeverij: De grote kleine, Breda

Wat leert je kind:

  • Belangstelling krijgen voor boeken.
  • Taalontwikkeling.
  • Uitbreiding woordenschat.
  • Concentreren.
  • Goed kijken naar de plaatjes.
  • Stimuleren van de fantasie.
  • Kennis maken met nieuwe situaties.

 Te koop bij Bol. com

Het verhaal

Het verhaal begint met Momo en Flof. Momo is een pienter meisje vol fantasie. Flof is haar hond. Flof houdt enorm veel van Momo en hij is behoorlijk moedig. Hij heeft zelfs al eens een inbreker weggejaagd. Momo is een prinses in haar rollenspelen. Flof moet altijd een kikker spelen. Hij wil veel liever een paard spelen, maar hoewel Momo hem al vaak heeft beloofd dat hij een paard mag zijn, blijft ze hem een kikker als rol toebedelen. Flof houdt zoveel van Momo dat hij toch iedere keer een kikker voor haar speelt. Hij wacht geduldig af tot de dag dat hij een paard mag zijn.

Momo heeft 2 vriendinnetjes gemaakt. Ze zijn net verhuisd en gelukkig heeft ze al zo snel 2 meisjes gevonden die net zoveel van rollenspelen houden als zij. Op een dag gaan ze tijdens hun spel veel dieper in het bos dan normaal. Momo heeft net een kompas voor haar verjaardag gekregen dus zullen ze niet zo snel verdwalen.
Tijdens het spelen struikelt Momo over een babyzwijntje en zo gaat het al snel mis. Het zwijntje begint te gillen en al snel komt de moeder haar baby te hulp. Moederzwijn is woedend en Momo kan niet rennen.
Gelukkig is er hulp in de vorm van een stem. Een stem laat de zwijn weten dat het een ongeluk was. De meiden hadden geen kwade bedoelingen. Hoewel de meiden gered zijn van de zwijn, zitten ze nog steeds diep in de problemen. Ze zijn hun kompas kwijt en zullen hun weg naar huis niet meer vinden. Ook hierbij worden ze geholpen door de stem. De stem drukt ze op het hart om niet naar hem op zoek te gaan.
Als Momo het toch niet kan laten om te zoeken naar hun redder, haalt ze zijn boosheid op haar hals.
Wie woont er in het bos? Is hij aardig of gemeen? Hij heeft de meisjes gered, maar is hij echt goedaardig? Momo wil het tot op de bodem uitzoeken!

Mijn mening

Ik vind het een prachtig verhaal. Je wordt al heel snel in het verhaal getrokken door bijzondere spannende momenten. Het boek begint met Flof. Je wordt in het verhaal geleid door Flof.
Je leest hoe spannend Flof het moment vindt en hoe vreemd alles is. Je vraagt je steeds af wat er toch aan de hand is en je begint te speculeren. Al gauw kom je tot de ontdekking dat Flof geen persoon is, maar een hond. Dat vond ik wel leuk en verrassend.

Het verhaal speelt zich af in onze tijd en dat vond ik wel heel leuk, Zo wilt Momo heel graag een webcam voor haar verjaardag. Het apparatuur van onze tijd maakt het verhaal toch wel mooi herkenbaar voor kinderen. De meeste kinderen kunnen wel met Momo meeleven wanneer ze haar cadeautjes uitpakt.

Na een leuke inleiding van de hoofdpersonen komt het verhaal op gang. Beetje bij beetje leer je meer over de stem. Dan begint het avontuur pas echt.

Het boek bevat een mooie dosis aan fantasie. Zo lees je een prachtig avontuur met dwergen, reuzen, tovenaars en allerlei dieren die communiceren in hun eigen dierentaal.
Ik vind dit boek wel waardevol om te hebben in mijn boekenkast en kan het van harte aanraden als je weet dat je kind ook van fantasie houdt.

Leave a reply