You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Billie

Billie

Doelgroep: 4 – 8 jaar
Titel: Billie
Schrijver + Illustrator: Quentin Gréban
Uitgeverij: Clavis

Wat leert je kind:

  • Over zich moeten bewijzen
  • Over ernstig genomen worden
  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip

Te koop bij Bol.com

Het verhaal

Het verhaal gaat over Billie. Het is vandaag een bijzondere dag voor Billie. Zijn eerste melktand is uitgevallen en hij wordt de nieuwe sheriff van zijn stadje.
Hij is erg trots dat hij de sheriff mag zijn. Zodra hij een bankoverval ziet rent hij erheen om de boeven te arresteren.
“Ftop!” roept Billie. Maar niemand verstaat hem. Doordat hij een tandje mist komen zijn woorden niet duidelijk over. Alle boeven sturen hem steeds lachend weg. Ze vinden hem een schattig klein ventje, maar het is te gevaarlijk voor hem om er rond te blijven hangen.
Billie voelt zich de “flechtfte fheriff ter wereld”. Dan ziet hij de beroemde Jack Hoorns voorbijlopen. Hij is de grootste boef die er bestaat! Durft Billie voor zijn stadje op te komen?

Billie-2

Mijn mening

Ik vind dit prentenboek geweldig. Dit moet je gewoon in huis hebben voor je kleintjes. De prenten zijn buitengewoon prachtig en stoer! Het is een genot voor kinderen om naar de prenten te kijken terwijl je voorleest.
Het verhaal gaat over cowboys en dat spreekt zeker tot de verbeelding. Er zijn maar weinig kindjes die geen verhaal willen over cowboys!

Het boek heeft een mooi formaat. Het is lekker groot waardoor de prenten nog mooier tot hun recht komen.

Billie-1

Het verhaal is leuk en ook goed om er met kinderen over te praten. Het gaat over bang zijn en niet goed overkomen. Billie wordt heel onzeker, omdat hij niet duidelijk kan praten. Dit komt omdat hij net een melktand kwijt is. Hij voelt zich klein en kan geen enkele boef juist aanspreken. Sterker nog, hij kan niet eens een glas sinaasappelsap bestellen omdat niemand hem verstaat. Hij voelt zich zo slecht dat hij zich verstopt.
Zo draait het verhaal zich om en gaat het over het overwinnen van angst en doen wat juist is. Billie kan de boeven toch niet zomaar hun gang laten gaan?! Hij is tenslotte de sheriff!

Het verwisselen van tandjes is herkenbaar voor kinderen. Vroeg of laat komt dit toch aan de orde. Zelf zat ik ook te wachten op het “fietsenrekmomentje” van mijn oudste zoon. Maar hij verwisselt wel heel bijzonder. Nog voordat er een tandje uit zijn mond valt heeft hij daarachter al zijn grote-mensen-tand!

Sommige kinderen kampen met onduidelijk praten. Het boek raakt ze en kan gesprekken openen. Mijn jongste zoontje heeft af en aan gehoorproblemen. Zo komt het dat hij anders praat dan normaal. Hij mompelt vaak en praat heel zachtjes. Het is grappig om te zien hoe hij reageert wanneer ik voorlees hoe iemand tegen Billie zegt dat hij wel schattig is, maar dat hij dringend duidelijker moet leren spreken. Hij lacht dan en zijn ogen twinkelen, want hij weet dat dat ook voor hem geldt. Hij moet er moeite voor doen om duidelijker te praten en meestal heeft hij daar geen zin in. Als hij hetzelfde in een prentenboek tegenkomt en ziet dat een ander er ook mee kampt, dan voelt dat toch bijzonder voor hem. Het helpt hem beter naar zichzelf te kijken.

Het boek ziet er stoer uit! Ik heb twee jongens en zo’n stoer verhaal met zulke stoere prenten is echt geweldig!

Wat ik erg fijn vind is het feit dat er geen kogels rondvliegen in het verhaal. Het gaat in het boek om kurkpistolen i.p.v. echte kogelpistolen. Dat houdt het verhaal toch zeer vriendelijk.

Wat ook leuk naar voren komt is het wisselen van melktandjes tegenover het kwijtraken van een echte tand. Aan het einde van het verhaal zeggen mijn zoontjes steeds dat het wel meevalt voor Billie, want het wisselen van de tandjes is maar tijdelijk. Het kwijtraken van een grote-mensen-tand is veel erger!

De slismomenten in het verhaal zijn heel grappig. Dat maakt dat het boek extra aantrekkelijk is voor kinderen.

Leave a reply