You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

De spinsels

De spinsels

Doelgroep: 10 – 12 jaar

Titel: De spinsels
Schrijver: A.F. Harrold
Illustrator: Emily Gravett
Uitgeverij: Clavis

Wat leert je kind:

  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip
  • Kennis maken met nieuwe situaties
  • Stimuleren van de fantasie
  • Bewust worden van eigen mogelijkheden en eigen wensen

Te koop bij Bol.com

Het verhaal

Amanda is een meisje met een enorme dosis fantasie. Ze heeft een spinsel, een denkbeeldig vriendje. Haar fantasievermogen is zo groot, dat ze hem zelf heeft bedacht. Ze merkt al snel dat zij de enige is die hem kan zien. Haar moeder kan Rudger (haar denkbeeldig vriendje) niet zien, maar ze houdt wel rekening met hem. Ze maakt gerust extra eten voor hem klaar en geeft hem ook een koekje. Ze is geduldig met de fase waarin haar dochter zit. Het kan vast geen kwaad dat ze zo in haar fantasie op gaat.

Dan komt er een man aan de deur. Hij wil aan haar moeder vragen stellen over de kinderen in de buurt. Haar moeder vertrouwt hem niet en wil niet met hem praten over de kinderen in de buurt. Amanda ziet dat er een heel zielig meisje bij hem is. Het meisje ziet er nogal vreemd uit en wat nog vreemder is….. Haar moeder ziet het meisje niet!

Wat is de man van plan en wat heeft dat met het meisje te maken?

De-spinsels-1

Mijn mening

Het boek begint zeer pakkend. De eerste woorden uit het boek zijn:” Amanda was dood.” Rudger rouwt om de dood van zijn vriendin Amanda.
Rudger is een spinsel. Hij is bedacht door Amanda. Hij is haar denkbeeldig vriendje. Wat zal er nu met hem gebeuren nu zij er niet meer is om in hem te geloven. Langzaam begint hij op te lossen en te vervagen. Zal hij helemaal verdwijnen? Dan hoort hij een stem:” Ik zie je”.
Nou dat klinkt toch wel heel spannend?!

Het verhaal gaat over een bijzonder onderwerp: fantasie. Sommige kinderen hebben meer fantasie in hun spel dan anderen. Dit boek legt dat heel erg mooi uit en laat het mooi zien.
Amanda Sprokkel heeft zoveel fantasie dat ze zelfs een denkbeeldig vriendje kan verzinnen. Andere kinderen hebben ook genoeg fantasie om met een denkbeeldig vriendje te kunnen spelen. Ze kunnen er alleen niet één zelf bedenken. Wat gebeurt er met een spinsel als een kind te oud is geworden om zo fantasierijk te spelen? Ook dat komt heel mooi aan bod in het boek.

De-spinsels-2

Ik weet dat het begin enorm beladen lijkt. Ik moest ook even slikken en had ook geen idee hoe zwaar het verhaal zou gaan worden, maar dat is helemaal niet het geval. Het is een heel leuk boek en een mooi verhaal. Wel worden ze achterna gezeten door een enge vent. In een boek over fantasie kan je er wel vanuit gaan dat die vent ook niet “normaal” is.

Ik vond het ook erg leuk om het verschil tussen het fantasiespel van twee kinderen te lezen. Amanda heeft Rudger bedacht en je leest hoe zij met Rudger speelt en met hem omgaat. Ook lees je hoe haar vriendin Julia speelt en hoe zij met haar spinsel omgaat. Hetzelfde geldt met de ouders. Je leest hoe Amanda’s moeder reageert op de fantasiën van haar dochter. Dan komt heel mooi het verschil aan de orde wanneer je leest hoe Julia’s moeder reageert.

Hoe zit dat eigenlijk met grote mensen? Hebben zij geen spinsels? Hebben grote mensen te weinig fantasie? Ook dat wordt mooi beschreven in het boek.

Leave a reply