You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Words & birds – online Engels oefenprogramma voor school en thuis

Words & birds – online Engels oefenprogramma voor school en thuis

Mijn oudste zoon is 7 jaar en hij gaf laatst aan dat hij heel graag Engels wilde leren. Dat kwam goed uit, want Oefenweb.nl heeft een nieuwe webapplicatie waarmee kinderen van 8 t/m 18 jaar Engels kunnen leren.
Dus kon ik deze applicatie mooi met mijn zoontje uitproberen.

Als je deze applicatie aanschaft voor 1 of twee kinderen, dan ben je snel klaar met het instellen. Je bestelt het en krijgt al gauw een email met een linkje wat je moet volgen. Zodra je dat doet krijg je ook de beschikking tot een handleiding die je stap voor stap uitlegt wat je moet doen. Eerst schrok ik omdat ik las dat het een half uur tot een uur zou kosten om in te stellen, maar al na een paar minuutjes was ik klaar. Ik had een account voor mijn zoontje aangemaakt en het was automatisch gekoppeld aan Words & Birds programma. Wel moest ik een klas aanmaken en mijn zoontje daaraan koppelen en daarna konden we aan de slag! Als je dit programma voor de klas aanschaft, dan kost het je wel meer tijd om voor alle kinderen een account aan te maken. Ook moet je een klas aanmaken en alle kinderen daaraan koppelen, maar dat laatste gedeelte is zo gedaan.

Wat leert je kind door te spelen met Words&Birds?

 • Engelse woorden spellen
 • Uitspraak van Engelse woorden
 • Nederlandse betekenis van Engelse woorden
 • Grammatica
 • Werkwoordsspelling

Wat is Words & birds

Words & birds is een online Engels oefenprogramma. Kinderen kunnen hiermee zowel op school als thuis aan de slag. Zolang een kind toegang heeft tot een een apparaat (computer of tablet) met internetverbinding kan een kind naar de website https://app.wordsandbirds.nl/ gaan en inloggen om met de leerzame spelletjes aan de slag te gaan. Inloggen is heel simpel, een kind doet de was! Wel is het belangrijk dat een kind zijn gebruikersnaam en wachtwoord weet. Als ouders of leerkracht kan je dit per kind instellen.
Mijn tip aan jou:
Gebruik een liefkoosnaampje zoals “peetje” in plaats van Petra22 en een simpel te onthouden woord als wachtwoord zoals “spekje”. Ik doe dit ook met mijn zoontje van 7 en dat gaat heel erg goed! Het komt niet voor dat hij zijn gebruikersnaam en/of wachtwoord vergeet.

Doordat je bij het invoeren van je kind als speler een leeftijd en groep (bijv. groep 4) aangeeft kiest de applicatie een minimum niveau als beginniveau van de spelletjes. De spelletjes passen zich, tijdens het spelen, automatisch aan het niveau van je kind aan. De oefenopdrachten worden vertegenwoordigd door vogeltjes. Ieder vogeltje biedt een ander spelletje. Het hangt af van de leeftijd van je kind en hoe goed je kind het doet hoeveel vogeltjes en dus spelletjes je kind kan spelen.
Mijn zoontje van 7 jaar begon met 5 spelletjes.

words&birds1

Wanneer je begint zijn de vogels gevangen. Door de spelletjes te spelen bevrijd je ze en vliegen ze in de lucht. In de lucht zijn ze veilig voor de kat die op de grond rondloopt, op zoek naar een lekker hapje. Dit werkt motiverend zodat kinderen alle opdrachten/spelletjes bijhouden. Zo krijgen ze een mooie basis bij het leren van de Engelse taal. Daarna kunnen ze de volgels in de lucht kiezen en de bijbehorende spelletjes spelen. Als een vogeltje een poos niet is gekozen en het kind de bijbehorende oefening dus al een poos niet heeft gedaan, komt het vogeltje dus weer aan de paal vast te zitten en komt de kat weer op de loer. Dit zorgt ervoor dat een kind alle oefeningen toch voldoende bijhoudt en zich niet alleen maar richt op de opdrachten die het leuk of makkelijk vindt.

Er is een zeer uitgebreide resultatensysteem waarbij jij als ouder of als leerkracht per kind kan zien hoe het oefenen gaat en wat het gemeten niveau van je kind momenteel is.

words-and-birds

Je ziet eerst een algemeen overzicht van de spelletjes en hoe je kind het doet. Per spel zie je aangegeven wat het niveau van je kind is. Je kan ook zien hoeveel opgaven je kind heeft gemaakt en hoe lang het geleden is dat je kind een opgave heeft gemaakt. Zo heb je inzicht van hoe het gaat en ben je goed in staat om je kind bij te sturen. Als je ziet dat je kind een onderdeel te moeilijk vindt of niet zo leuk vindt, dan kan je er met je kind over praten en er samen eens naar kijken. Je kan er ook voor kiezen om eens per week of twee keer per week die opdrachten samen te spelen.

Daarnaast kan je per oefening uitgebreide rapportage krijgen van hoe het gaat.

words-and-birds2

Je ziet in een ontwikkelingsgrafiek hoe vaak je kind een opdracht heeft gespeeld en hoe het is gegaan. Bekijk hoe je kind zich ontwikkelt per opdracht.
Ook zie je bij “nachtmerries en droomopgaven” de Engelse woorden waar je kind al heel goed in is en de woorden die je kind nog niet onder de knie heeft of zelfs nog niks van snapt. Hierdoor ben je goed in staat om je kind gericht te helpen.

Wanneer je kind met de software aan het werken is heeft je kind 3 mogelijkheden:

 • Spelletjes spelen
 • Groeikaart bekijken
 • Prijzennest bekijken en bijwerken

De spelletjes

 • Flashy

Je kind krijgt een woord heel kort te zien (flitsen). Daarna moet je kind het woord typen.

words&birds2

 • Ducktator

Een woorddictee. Je kind hoort een woord en moet het typen. Mooie oefening om de uitspraak van woorden te leren.

words&birds3

 • Wordo

Je kind leest een woord in het Engels en moet aangeven wat het woord in het Nederlands betekent.

words&birds4

 • Chooser

Je kind ziet 6 woorden. Welk woord is goed gespeld?

words&birds5

 • Puzzle

Zet de letters in de juiste volgorde om het woord te maken. Je kind krijgt als tip te zien bij welke categorie het woord hoort.

words&birds6

 • Shaper

Je kind maakt hier grammatica oefeningen waaronder de meervoudsvormen, de overtreffende trap en de voornaamwoorden.

words&birds8

 • Verby

Je kind oefent de werkwoordsvorm. Er worden korte zinnen aangeboden en je kind kiest de juist vorm van het werkwoord.

words&birds7

Groeikaart

words-and-birds3

Hier ziet je kind de opdrachten en bijbehorende vogeltjes. Daarnaast ziet je kind hoe goed het gaat per opdracht. je kind ziet wel of geen sterretjes. Hoe meer sterretjes er zijn hoe beter je kind de opdrachten heeft gedaan. Ook ziet je kind hoeveel opgaven het per opdracht heeft gemaakt en hoeveel opgaven het vandaag heeft gemaakt. Deze groeikaart daagt je kind uit om de “moeilijke” opdrachten ook te proberen. Het verdienen van sterren is toch te aantrekkelijk!

words-and-birds4

Prijzennest

words-and-birds5

 

Hierboven zie je het nest van mijn zoontje. Rechts onder in het scherm zie je het aantal punten wat hij heeft om uit te geven. Links onder in het scherm zie je wat hij allemaal ermee kan kopen voor in zijn nest. Hoe meer punten hij verdient hoe mee mogelijkheden hij krijgt. Op dit moment heeft hij al munten, eieren en een veer gekocht.

Mijn mening

Dit programma werkt heel motiverend. Als je de opdrachten goed maakt verdien je punten. Hoe sneller je een opgave juist beantwoordt hoe meer punten je verdient. Als je een opgave fout hebt gaan er punten af. Je krijgt per vogel/opdracht 15 opgaven. Als je alle 15 opgaven hebt gedaan krijg je 25 extra munten voor het volhouden en afronden van een opdracht. In het prijzennest kan je prijzen kopen. Alle punten die je verdient leveren je munten op. In het prijzennest zie je welke prijzen je voor jouw nest kan kopen. Je kan zien hoeveel de prijzen kosten en je kan gericht voor de spullen sparen. Dit moedigt kinderen aan om toch nog een paar oefeningen te doen om zo genoeg te verdienen voor de prijzen.
Hoe beter je het een oefening doet hoe groter je vogels worden en hoe meer vogels je krijgt. Dat vinden kinderen ook echt heel leuk!

De software ziet er heel leuk uit voor kinderen. Kinderen krijgen directe terugkoppeling en zien per opgave of het antwoord goed (groen) of fout (rood) is. Als het antwoord fout is zien ze gelijk wat het wel had moeten zijn. Dit is heel goed voor het inprenten van de juiste woorden. Ik vind Words & birds nog effectiever dan de meeste Engelse lessen op school, omdat een kind nu in aanraking komt met nog meer woorden dan in een klassikale les Engels. Een kind moet alle opgaven nu actief maken i.t.t. tot het wachten totdat het een beurt krijgt van de leerkracht. Wel hoort een kind tijdens een les Engels op school meer woorden en zinnen in het Engels dan met deze software.

Nog een voordeel van deze software is dat elk kind op eigen niveau oefent. Software past zich aan het kind aan. Kinderen kunnen zowel op school als thuis oefenen. Als een kind thuis heel veel zin heeft om Engels te leren, dan is het niet beperkt tot de Engelse les op school. Kinderen kunnen ook thuis inloggen op hun account en verder gaan waar ze waren gebleven. Dit vind ik dus echt geweldig!

Alle opdrachten samen geven kinderen een mooie basis om de woorden te leren, te snappen, te kunnen spellen en uit te kunnen spreken. Je kind krijgt de keuze uit de verschillende oefeningen. Je kind is vrij om te kiezen wat het leukst is om te doen. Wel wordt je kind steeds op zeer effectieve manieren gemotiveerd om in elk geval alle oefeningen voldoende bij te houden.
Zo zei mijn zoontje: “De kat komt niet meer! Oh ja dat komt omdat de vogeltjes vrij zijn. Zo kan hij ze niet opeten. Als ik de opdrachten niet doe kan hij ze vangen en komt hij weer terug!”

Tijdens het spelen van de opdrachten kunnen kinderen zien hoe hoog of laag hun score voor de opdracht is. Hoeveel munten zijn ze nu aan het verdienen? Een spel bestaat uit 15 opgaven. Rechts boven in het scherm ziet het kind hoever het al is. Als de balk vol is heeft het alle 15 opgaven gedaan en verdient het kind 25 extra munten. Ook al waren alle opgaven fout. Als het kind alle 15 opgaven heeft geprobeerd wordt het beloond met 25 munten. Heel fijn! Kinderen die bijna geen Engelse woorden kennen, maar graag willen leren krijgen zo toch een beloning na het afronden van de 15 opgaven.

Mijn zoontje is 7 jaar en ik vroeg me af of hij ook al met de software zou kunnen werken. Het is natuurlijk wel lastig voor hem, omdat hij nog maar zo weinig Engelse woorden kent. Sommige opdrachten zijn in het begin ook niet goed te doen voor hem, omdat hij steed confronteerd wordt met woorden die hij niet kent en zeker niet kan spellen, maar toch zijn er al wel een paar opdrachten waarmee hij prima uit de voeten kan en een succeservaring ervaart.
Met Ductator en Puzzle kan hij prima uit de voeten en heeft hij al drie of vier sterren mee verdient op zijn groeikaart. Hij juicht dan ook steeds aan het einde van alle 15 opgaven wanneer hij lekker veel punten heeft verdient!
Op zich komen de woorden steeds in alle opdrachten terug. Als hij maar vaak genoeg oefent met de opdrachten die hij al wel kan doen, leert hij de woorden goed genoeg om ze ook in de andere oefeningen te kunnen toepassen.
Na een aantal weken zie ik hoe goed hij zich ontwikkelt. In de eerste week waren zijn scores onvoldoende en matig. Nu scoort gemiddeld op alle oefeningen!

Leave a reply