You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Letterspelmat – leer letters en oefen de woordjes door te bewegen

Letterspelmat – leer letters en oefen de woordjes door te bewegen

Laatst zag ik een hele leuke tweet op Twitter over het oefenen van letters op een speelse wijze.

letterspelmat-tweet

Het leek me gelijk een hele aantrekkelijke wijze om met kinderen de letters te oefenen.
De Letterspeelmat is te koop bij https://www.trendyspeelgoed.nl/ en natuurlijk wilde ik gelijk de mat testen en in werking zien!

Doelgroep: 4-7 jaar

Wat is de Letterspelmat?

De Letterspelmat is gemaakt van sterk, niet geweven, materiaal. Het gaat om een grote mat van 170cm x 140 cm.

letterspelmat-kinderen

Op de mat staan alle letters van het alfabet en alle dubbelklanken zoals aa, ee, ie, eu, enz.
Als de mat vies wordt kan je het met de hand wassen. Het kan ook in de wasmachine op maximaal 40 graden. Wel kan de stof daardoor dunner worden.
Je kan er iets onder leggen om verschuiving te voorkomen. Je kan het ook met duct tape vast plakken.
Naast de letters staan ook leuke en aantrekelijke plaatjes. Alle plaatjes hebben klankzuivere woorden. Dat betekent dat het de woorden zijn die kinderen ook op school in groep 3 leren. De mat sluit dus goed aan bij wat kinderen op school leren.

Mijn mening

Het is een leuke Letterspelmat waar je heel erg leuk mee kan spelen. Je kan nadruk op spelen leggen waardoor kinderen niet eens door zullen hebben dat ze aan het leren zijn. Ik vind het vooral leuk dat kinderen nu lichamelijk bezig zullen zijn met de letters en de woorden. Elk kind leert op een eigen wijze. Deze mat spreekt ook de kinderen aan die zich anders op de traditionele wijze minder uitgedaagd zouden voelen.
De rondjes van de letters en klanken zijn groot genoeg voor kinderhanden en kindervoeten.

Je kan deze mat heel verschillend gebruiken. Je kan het met maar 1 kind spelen, je kan kinderen in tweetallen laten spelen met de mat, maar je kan het ook inzetten bij een groepje kinderen. Ook kan je de mat gebruiken met kinderen die nog letters moeten leren en met kinderen die al verder zijn in hun leesproces en al bezig zijn met woorden.

Ik vind het ook heel fijn dat de plaatjes die op mat staan klankzuiver zijn. Kinderen die moeite hebben met het bedenken van woorden kunnen op de mat kijken. Deze woorden zijn zeer geschikt voor beginnende lezers.

Letters:

  • Laat een kind de letters aanwijzen terwijl het de letters noemt.
  • Geef kinderen een kaartje met een letter en laat elk kind het kaartje op de juiste letter leggen. Moedig de kinderen aan de letters te noemen bij het plaatsen van de kaartjes.
  • Tweetallen: kind 1 noemt een letter. Kind 2 moet op de letter gaan staan of de letter met de hand aanraken. Daarna noemt kind 2 een letter voor kind 1.
  • Groepje: Laat elk kind om de beurt een letter aanwijzen die het al kent. Wat zijn de letters van je naam?

Woorden

  • Noem een woord en laat het kind de letters één voor één aanraken om het woord te maken.
  • Tweetallen: Kind 1 noemt een woord. Kind 2 moet de letters één voor één aanraken om het woord te maken. Daarna noemt kind 2 een woord voor kind 1.
  • Groepje: Geef elk kind een woord. Verzin een verhaal met de afgesproken woorden. Zodra een kind zijn woord hoort moet het de letters één voor één aanraken om het woord te maken.

Er zijn heel veel leuke korte spelletjes te bedenken met deze mat. Dat is ook zo fijn aan deze mat. Je kan het op verschillende manieren gebruiken met 1 of meer kinderen. Ik vind deze mat dus wel een aanrader.

Leave a reply