You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Wolf is lief – De Taalbende

Wolf is lief – De Taalbende

Doelgroep: 5 – 7 jaar
Titel: Wolf is lief
Schrijvers: Emy Geyskens en Juliëtte Rosenkamp
Illustrator: Bram Zwinnen
Uitgeverij: Bakermat

Wat leert je kind:

  • Lezen op AVI M3 niveau
  • Belangstelling krijgen voor boeken.
  • Leesvaardigheid oefenen.
  • Uitbreiding woordenschat.
  • Goed kijken naar de plaatjes.

Te koop bij Bol.com

Het boek

Het boek bestaat uit 24 bladzijden. Een hoofdstuk neemt één bladzijde in beslag. De eerste drie hoofdstukken gaan over de personages in het boek.
Een hoofdstuk begint met een titel (dik gedrukt) en daarna volgen enkele zinnen. Meestal gaat het om 7 tot 11 korte zinnen, maar er zijn ook twee hoofdstukken bestaande uit 14 korte zinnen.
Hier zitten ook hele korte zinnen tussen zoals:

  • muis roept:
  • pas op, fee

Het gaat om een verhaaltje over de wolf. Is hij lief of is hij stout?

Dit boek is onderdeel van een boekenreeks met mooie illustraties. De reeks bestaat uit verhalen voor kinderen met een rijke fantasie en informatieve boeken voor kinderen die meer willen weten over de wereld.
De boeken zijn speciaal bedoeld voor kinderen die in het verleden moeite hebben gehad met lezen. Het is bedoeld voor ouders en leerkrachten om kinderen te helpen om meer plezier te krijgen in lezen en beter te leren lezen.

wolf-is-lief-1

De zinnen hebben geen hoofdletters. Zo leren kinderen lezen in groep 3. Pas in groep 4 komen de hoofdletters aan bod. De woorden zijn klankzuiver. Het zijn dezelfde woorden waarmee kinderen in groep 3 beginnen met lezen. Met uitzondering van de woorden “de”, “je” en “te”, maar ja de woorden “de” en “je” komen kinderen ook tegen in de leesboekjes op school in groep 3.

Het boek eindigt met een opdracht om het begrijpend lezen te oefenen.

Mijn mening

De illustraties zijn echt mooi.

De letters “t” en “a” zijn opvallend. Ze zijn anders dan de letters die kinderen tegenkomen in de leesboekjes en werkboekjes van “Veilig leren lezen” (leesmethode) op school. Maar deze letters komen kinderen op school wel weer tegen in andere werkjes zoals bijvoorbeeld bij schrijfopdrachten.

De zinnen zijn lekker kort. Precies goed voor kinderen die al een klein stapje verder zijn dan AVI-start niveau. Voor kinderen die moeite hebben met lezen kan je twee hoofdstukken per dag oefenen en dan wanneer het leestempo omhoog gaat kan je naar 3 of 4 hoofdstukken per dag gaan.

Aan het einde van het boekje krijg je leuke vragen. Dit is heel goed om het begrijpend lezen te oefenen. Het leuke aan deze bladzijde is dat er over de antwoorden gepraat kan worden. In het verhaal is wolf lief, maar een kind kan ook zeggen dat een wolf in het bos stout is en daarom kiest het kind voor stout. Zo ontstaan er leuke gesprekken naar aanleiding van de vragen.

wolf-is-lief-2

Dit boekje lijkt me leuk om cadeau te geven aan kinderen die in groep 3 zitten. Vaak wanneer we onze vrienden vragen wat hun kinderen zouden willen hebben als cadeau voor hun verjaardag vragen ze me om leuke leesoefenboekjes. Dit is dus een boekje wat ik dan cadeau zou doen.

 

Leave a reply