You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Aartje en het onderwonder

Aartje en het onderwonder

Doelgroep: 9 – 12 jaar
Titel: Aartje en het onderwonder
Schrijver: Tom de Krijger
Illustrator: Roelof Wijtsma
Uitgeverij: De grote kleine, Breda

Wat leert je kind:

  • Uitbreiding woordenschat.
  • Concentreren.
  • Goed kijken naar de plaatjes.
  • Stimuleren van de fantasie.
  • Kennis maken met nieuwe situaties.

Te koop bij Bol. com

Het boek

Het gaat om deel 2 van een geweldig avontuur vol fantasie. Lees ook mijn beschrijving van deel 1 Aartje de dikke dweus.

Momo is een pienter meisje vol fantasie. Flof is haar hond. In deel 1 hebben ze Aartje en zijn dweuzenvolk gered. Dweuzen stammen af van dwergen en reuzen en ze zijn heel bijzonder.
Jammergenoeg hadden ze een grote vijand. Maar gelukkig zit de vijand veilig opgeborgen in een kruik op Momo’s kamer en zijn de dweuzen veilig in Australië.
En zo begint Momo’s tweede avontuur.
Er wordt ingebroken in haar kamer en de kruik verdwijnt. De dief dwingt Momo om op een cruiseschip te stappen als ze de kruik ooit weer terug wil zien. Momo is 10 jaar, maar ze is slim genoeg om een manier te vinden om in haar eentje mee te kunnen met het schip. Haar doel? De dief vinden en de kruik terug krijgen!
…..Maar als Momo dacht dat ze het grootste avontuur van haar leven al gehad heeft, dan zal ze straks raar opkijken!

Het gaat om een lekker dik boek met 361 bladzijden en zo nu en dan eens een plaatje.

Mijn mening

Ik heb enorm genoten van dit boek! Het verhaal begon gelijk heel bijzonder. Voordat ik aan het verhaal begon probeerde ik me nog eerst te herinneren wat er ook alweer allemaal in deel 1 was gebeurd. Als je het niet meer weet of als je deel 1 niet hebt gelezen, kan je de samenvatting van de schrijver lezen. Hij heeft speciaal voor je als lezer een opsomming gemaakt van deel 1 om je op weg te helpen.
Maar goed, los daarvan zat ik ineens met de heldin op een piratenschip met een gruwelijke zeeheks en een vuurspuwende draak!
Die zag ik niet aankomen! Hoe was ze daar terecht gekomen? Wat was er met de dweuzen gebeurd? Hoe past een piratenkapitein, een zeeheks en een draak in het verhaal over de dweuzen?
Gelukkig werd het al snel duidelijk. Momo is een meisje vol fantasie en ze zat nu middenin haar rollenspel! Het avontuur moest dus nog beginnen, maar de schrijver had al wel mijn volledige aandacht! Niks langzaam inkomen ik zat er gelijk helemaal klaar voor!

Het verhaal speelt zich af in onze tijd met moderne apparatuur. Dat maakt het verhaal ook nog eens extra leuk en spannend. Ook wordt het verhaal daardoor lekker herkenbaar voor kinderen en zet het de kinderen aan het denken over de wereld om hen heen.

Het boek is heel spannend en zodra het avontuur begonnen is laat het je ook niet meer los. Samen met Momo ben je aan het nadenken en uitvogelen wat er aan de hand is en wie de dief kan zijn. Iedereen is een verdachte! Dan komt het moment waarop alles duidelijk wordt. Dat vond ik eerst heel gek, want ik was nog lang niet aan het einde van het boek. Hoe kan alles nu al duidelijk zijn? Gaat het zo lang duren om de laatste restjes op te lossen? Maar dan begint gelijk een tweede deel van het avontuur, want natuurlijk zijn er ook gevolgen van het stelen van de kruik en die gevolgen moeten nu zo snel mogelijk worden aangepakt. Alles hangt daarvan af! Ik vond het heerlijk. Twee spannende avonturen voor de prijs van één!
De schrijver weet me toch iedere keer te verrassen. Steeds wanneer ik een idee heb wat er waarschijnlijk gaat gebeuren, komt de schrijver met een wending die ik totaal niet aan zag komen en dat maakt me weer nieuwsgierig naar wat er dan nog meer gaat komen.

De schrijver schreef dit boek omdat kinderen hem na deel 1 hadden gevraagd om nog een verhaal van Momo, Flof en Aartje en ik moet zeggen dat de schrijver er echt iets moois van heeft gemaakt! Als je aan deel 1 gaat beginnen, zorg en dan vooral voor dat je dit deel ook vast klaar hebt liggen! Wel kan ik je aanraden om eerst deel 1 te lezen, voordat je aan dit boek begint want dan snap je alles toch echt veel beter.

 

 

Leave a reply