You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

De vergeten schat – een avonturenspel voor kinderen om het begrijpend lezen te oefenen

De vergeten schat – een avonturenspel voor kinderen om het begrijpend lezen te oefenen

Wat leert je kind van deze app:

  • Begrijpend lezen
  • Goed waarnemen
  • Logisch denken

Doelgroep: 7 – 12 jaar

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

De app

Je kan kiezen uit twee onderdelen:

Avontuur

Kies uit 5 verhalen:

  • De schat van de Caraïben
  • De tombe van de farao
  • De verlaten mijn
  • De schuilplaats van de draak
  • De vergeten tempel

Voordat je begint kan je zelfs de hoofdpersoon aanpassen. Wil je een jongen of meisje zijn en hoe zie je eruit? Maak je keuze en begin je avontuur.

de-vergeten-schat-1

Je krijgt ook de keus of je uitleg wil aan het begin van je avontuur. Je kan de uitleg lezen en het wordt je verteld in het Nederlands. Na een korte uitleg ga je verder met de tekst. Je ziet steeds een klein stukje tekst. De tekst wordt aan je voorgelezen, maar het verhaal klopt niet helemaal met de plaatjes. Je moet goed lezen en de illustratie aanpassen door de juiste plaatjes aan te raken. Als je in de tekst leest dat het regent terwijl je een lekker zonnetje ziet op het plaatje, dan is het jouw taak om ervoor te zorgen dat het gaat regenen op je scherm. Bij de meeste plaatjes moet je een keus maken. Als je een paard ziet terwijl in de tekst staat dat er een schildpad is, dan raak je het paard aan. Je ziet dan vier plaatjes waar je uit kan kiezen. Lees de tekst nog eens goed door zodat je weet wat je moet kiezen.
Om je te helpen zijn de stukjes die je kloppend moet maken oranje gekleurd. Ook zie je sterren rechts in het scherm die aangeven hoeveel onderdelen je aan moet passen. Zo weet je gelijk hoeveel stukjes je uit de tekst moet halen. Wanneer je een verandering hebt aangebracht in de plaatjes, kleuren de onderdelen groen in plaats van oranje en wordt een ster ingekleurd.
Wanneer je de plaatjes goed hebt aangepast wordt de tekst nogmaals herhaald voordat je verder gaat met de volgende tekst. Je ziet dan ook gelijk de animaties die bij de tekst horen.

De-vergeten-schat---een-avonturenspel-voor-kinderen-1

Hierboven zie je een stukje tekst. De delen die niet kloppen met de plaatjes zijn oranje gekleurd. Hieronder zie je hoe je kind de plaatjes kloppend kan maken.

De-vergeten-schat---een-avonturenspel-voor-kinderen3De-vergeten-schat---een-avonturenspel-voor-kinderen2

Spellen

Je kan de spelletjes uit de verhalen nogmaals spelen. Onderaan kies je het verhaal en dan kan je uit de bijbehorende spellen kiezen.

Mijn mening

Het is een leuke wijze om te oefenen met begrijpend lezen. Ook het goed kijken naar de plaatjes en logisch denken wordt met de app verder ontwikkeld. Vooral in het begin kunnen sommige onderdelen nog best lastig zijn. Zo moest ik het laten stormen en zelf vond ik harde wind passen bij een storm, maar dat was niet het juiste antwoord. Ik moest een paraplu aanraken om het te laten regenen en bij een storm gebruik ik dus geen paraplu.

De illustraties zijn niet statisch. Ze zijn mooi geanimeerd en tijdens het voorlezen zijn ze leuk om naar te kijken en valt er ook echt wat te beleven op het scherm. Ik vind het erg leuk dat je zelf de hoofdpersoon kan aanpassen en dat jouw personage in het verhaal speelt.

Het voorlezen van de tekst kan niet worden overgeslagen. Je kan pas interactie hebben met het scherm nadat het is voorgelezen. Dit vind ik wel heel goed, omdat je anders kinderen hebt die de tekst willen overslaan en gewoon plaatjes gaan gokken. Nu staan ze toch verplicht stil bij de tekst.

Tussendoor kom je ook korte spelletjes tegen die passen bij het verhaal. Zo hebben twee piraten een kaart verscheurd en moet jij de stukjes weer op de juiste plekken plaatsen zodat je de kaart kan aflezen. Het leukste vind ik wanneer je verstopt bent in een houten vat en je stiekem achter de piraten aan moet lopen zonder dat ze je opmerken.

Zo nu en dan kom je een stukje in de tekst tegen wat niet juist is. Zo gaat het verhaal over een meisje en staat er overal “haar” maar de voice-over leest dan soms “zijn” voor. Ook kan het zijn dat je weleens een zin tegenkomt die grammaticaal niet zo goed klinkt of kom je soms spelfouten tegen. De tekst laat zo nu en dan dus wat te wensen over.

Het geluid vind ik een minpunt. Het omgevingsgeluid is vele malen harder dan de voorleesstem. Hierdoor moet ik het geluid van mijn iPad heel hard zetten om het voorlezen te horen terwijl er zo nu en dan echt een kabaal te horen is. Maar ik vind het voorlezen belangrijker dus moet ik het lawaai op de koop toe nemen.

De andere verhalen zijn andere thema’s van hetzelfde verhaal. De gebeurtenissen zijn hetzelfde, alleen gaat het om bijvoorbeeld de Egyptenaren i.p.v. de piraten.

Kortom: Op zich vind ik dit wel een handige en leuke app om het begrijpend lezen te oefenen, maar ik kom wel wat minpuntjes tegen en dat is best jammer van zo’n leuke app.

 

Leave a reply