You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Wees blij dat je geen mammoetjager bent

Wees blij dat je geen mammoetjager bent

Doelgroep: Vanaf 9 jaar

Titel: Wees blij dat je geen mammoetjager bent
Schrijver: John Malam
Illustrator: David Antram
Uitgeverij: NBD Biblion

Wat leert je kind:

 • Over de mammoetjagers en de mammoeten
 • Geschiedenis
 • Algemene kennis
 • Leesplezier
 • Taalontwikkeling
 • Uitbreiding woordenschat
 • Leesbegrip

Te koop bij Bol.com

Het boek

Dit boek is onderdeel van een hele grappige serie informatieve boeken voor kinderen. Ieder boek behandelt een onderwerp uit de geschiedenis met behulp van korte teksten en heel veel leuke plaatjes. Met veel humor raken kinderen bekend met de geschiedenis.
Het boek bestaat uit 32 bladzijden inclusief een woordenlijst en register.

In dit boek leren kinderen o.a. over:

 • het leven in de ijstijd.
 • de mammoetjagers.
 • de landbrug.
 • een nieuwe wereld.

Een hoofdstuk bestaat steeds uit 2 bladzijden waarbij er evenveel tekst is als illustratie.

Mijn mening

Het boek spreekt kinderen direct aan. Er wordt tegen het kind gesproken. Zo begint het boek dan ook met de volgende tekst: “Je leeft in een kleine groep jager-verzamelaars. Je bent in deze hechte groep geboren.” Alles in het boek wordt aan het kind gericht.

Het boek is vooral grappig en maakt dat kinderen het ook heel leuk vinden om te lezen. Zo zie je in een tekening (wat mij heel erg aan een strip doet denken) hoe een mammoetjager roept dat hij zojuist “vingerverven” heeft uitgevonden. Ook zie je hoe een mammoetjager op zijn kop krijgt van zijn vrouw omdat hij een hut aan het maken is van takken bedekt met huiden, terwijl de buurman een “modern huis” heeft gebouwd voor zijn vrouw van mammoetbotten en slagtanden, waardoor zij er “warmpjes” bij zitten. Het boek staat vol met zulke grappen.

Ik vind dit boek erg leuk voor kinderen om kennis te maken met de geschiedenis. Er staan veel leerzame feiten in en dit boek is veel aantrekkelijker voor kinderen om uit te lezen dan de meeste informatieve boeken.

Wel bevatten de illustraties zo hier en daar wat bloederige tafeleren zoals het uithalen van de darmen van een mammoet om klaar te maken voor de winter en krijg je als tip dat je jouw speer diep in de lijf van een mammoet moet steken en zijn organen moet doorboren, anders gaat zo’n mammoet flink tekeer. Maar ja dat hoort er natuurlijk ook bij als je de geschiedenis wilt overbrengen.

Handig dat er een woordenlijst is om het een en ander duidelijk te maken. Ook heel goed voor het uitbreiden van de woordenschat.

Leave a reply