You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Helemaal Floor!

Helemaal Floor!

Doelgroep: 8 – 10 jaar

Titel: Helemaal Floor!
Schrijver: Marjon Hoffman
Uitgeverij: Ploegsma

Wat leert je kind:

  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip
  • Kennis maken met nieuwe situaties
  • Stimuleren van de fantasie
  • Bewust worden van eigen mogelijkheden en eigen wensen.

Te koop bij Bol.com

Het boek

Het gaat om een bundel van drie boeken in één.

  • De regels van Floor
  • Floor gaat door
  • Floor gaat ervoor

Het boek bestaat uit 42 verhalen over het leven van Floor. Floor weet heel goed haar mening te geven over haar alledaagse leven. Elk verhaal begint dan ook met de regels die zij opstelt n.a.v. wat ze heeft meegemaakt.
Regel 8: je moet nooit met je vader een cadeau voor je moeder kopen. Floor heeft geld gespaard om voor Moederdag een leuk cadeau te kopen voor haar moeder. Samen met haar vader gaat ze naar de stad. Wanneer haar vader een mixer uitkiest is Floor het er niet mee eens. Daar gaat ze toch niet haar geld aan uitgeven?!
Toch kan ze het smeken van haar vader niet weerstaan en 
samen kopen ze de mixer.
Hier heeft ze wel van geleerd. Haar moeder was zwaar teleurgesteld en ze werd zelfs heel boos op haar vader! Ze wilde helemaal geen mixer, ze wilde iets liefs! Zo zie je maar hoe belangrijk het is om regels op te stellen. Dit zal Floor niet meer weer overkomen.

Mijn mening

Leuk boek om uit voor te lezen. De verhalen zijn heel erg grappig. Vaak komt het verschil in denkwijze naar voren tussen volwassenen en kinderen en hoe vanzelfsprekend volwassenen veel dingen vaak vinden. Zo laat mama vertederd een foto van Floor zien waarop ze naakt staat. Floor snapt er helemaal niets van. Waarom hebben ze een foto van haar gemaakt terwijl ze geen kleren aan heeft? Dat is toch heel vreemd! Mama is het er niet mee eens, want ze staat er heel schattig op.
Wel dan besluit Floor een “schattige” foto van haar vader te maken. Juist wanneer hij in zijn 
blote billen bukt, om een tube tandpasta te pakken, neemt ze een foto van hem en laat dat aan de visite zien. Niemand vindt dat schattig en mama stuurt haar zelfs met straf naar haar kamer!

In het boek is het niet helemaal duidelijk hoe oud Floor is, maar dat komt denk ik doordat het drie boeken in één zijn. Ik denk dat ze in het begin van het boek 8 jaar is en later in het boek 10 of 11 jaar. Op zich blijven de verhalen leuk en lekker herkenbaar voor kinderen. Floor is heerlijk eigenwijs en dat is best leuk om te lezen. Het boek past ook prima bij de hoeveelheid tijd dat je hebt. Heb je kort de tijd dan lees je maar één verhaal, heb je langer de tijd dan lees je er meer.
Het geeft ook niet als je wat langer over het lezen van het boek duurt. Omdat het korte afzonderlijke 
verhalen zijn, kan je geen rode draad van het verhaal kwijt raken of “uit het verhaal” zitten. 

Je kan dit boek ook gebruiken om met kinderen te werken aan een eigen verhaal. Laat kinderen een grappige of bijzondere gebeurtenis uit hun leven opschrijven en daar een eigen regel bij schrijven. Het boek geeft een mooi voorbeeld en maakt dat kinderen hier al snel mee aan de slag kunnen. Het schrijven van een verhaal is een hele leuke oefening voor kinderen om te werken aan hun taalontwikkeling. Dit boek is zo leuk dat het kinderen al snel zal stimuleren om ook een leuk verhaal te schrijven.

Leuk boek om cadeau te geven aan een kind van 8 of 9 jaar. Ik hoop wel voor je dat hij/zij het echt leuk vindt, want regel 9 in het boek is “als iemand je een stom cadeau geeft, hoef je die iemand niet aardig te vinden”!

Leave a reply