You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Kriebels en zo

Kriebels en zo

Doelgroep: 8 en 9 jaar
Titel: Kriebels en zo
Schrijver: Mariken Jongman
Illustrator: Sam Loman
Uitgeverij: Zwijsen

Wat leert je kind:

  • Lezen op AVI M5 niveau
  • Uitbreiding woordenschat
  • Belangstelling krijgen voor boeken.
  • Leesvaardigheid oefenen.

Te koop bij Bol.com

Het boek

Het boek hoort bij de serie Zoeklicht Dyslexie. Deze boeken hebben een makkelijker niveau wat leestechniek betreft. Maar de inhoud van de verhalen passen beter bij de belevingswereld van de kinderen. Dus ook al zijn de boeken bedoeld voor kinderen met een lager AVI niveau dan hun leeftijdsgenoten, de verhalen hebben dezelfde inhoud als de boeken die hun leeftijdsgenoten lezen.

De boeken in deze serie hebben uitklappagina’s die hulp bieden bij het lezen. Op deze uitklappagina’s staan een aantal woorden die kinderen (vaker) tegenkomen in het boek. Ieder woord is dikgedrukt in een eigen kleur en er staat een plaatje bij waarmee het woord wordt uitgelegd. Tijdens het lezen heb je deze uitklappagina’s uitgeklapt zodat de woorden en plaatjes altijd zichtbaar zijn. Zodra je één van deze woorden tegenkomt in de tekst (dit zie je gelijk omdat het woord in kleur is gedrukt) kijk je opzij op de flapjes en zie je gelijk de betekenis van het woord. Dit helpt ook bij het makkelijker lezen van het woord en inprenten van het woord plus betekenis.

Kriebels-en-zo-2

De boeken zijn gedrukt in het speciaal ontworpen lettertype Zwijsen Dyslexiefont. De vorm van de letter “b” verschilt duidelijk van de vorm van de letter “d”. Ook de letter “a” en “s” valt gelijk op. In feite zijn de letters beter leesbaar gemaakt.

Kriebels-en-zo-3

Het boek gaat over Sanne en Rianne. Rianne is verliefd en gedraagt zich heel vreemd. Ze wil vandaag met Kim spelen i.p.v. Sanne, omdat Kim ook verliefd is. Sanne baalt hiervan, waarom doen kinderen die verliefd zijn zo raar? Ze probeert nog met de meisjes mee te doen, maar zij kan niet zo raar zijn. Gelukkig komt ze onderweg naar huis Loes tegen. Samen doen ze leuke dingen en aan Loes kan ze eindelijk haar grote nieuws vertellen.

Mijn mening

Leuk boek voor meisjes over vriendschap en WEL en NIET verliefd zijn. Hier en daar kom je hartjes en vlinders tegen in het boek waardoor het boek er nog vrolijker uitziet. De plaatjes zijn leuk met mooie felle kleuren waarbij soms foto’s gecombineerd worden met tekeningen.

Een pagina in dit boek is duidelijker dan een pagina in de meeste boeken. Iedere zin staat op één regel. Dit maakt het geheel overzichtelijk. Daarnaast zijn de zinnen dus korter en makkelijker dan in de meeste boeken. Hieronder zie je een voorbeeld.

Kriebels-en-zo-1

De uitklapflapjes zijn ook leuk en handig om erbij te houden. Het helpt bij het lezen van moeilijke woorden zoals pyjama, puppy en tomatensoep. Ook staan hier de kernwoorden van het verhaal, waaronder de hoofdpersonages en de woorden “verliefd” en “glimlachen”.

Omdat het verhaal geschreven is in makkelijke en korte zinnen is het lezen van het verhaal best prettig. Het maakt dat je uiteindelijk toch verder doorleest dan alleen maar 1 hoofdstuk en heb je het boek uit voor je het doorhebt. Ook voor kinderen die anders niet van lezen houden is dit boek best fijn om te lezen.

Leave a reply