You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Een koekje van eigen deeg

Een koekje van eigen deeg

Doelgroep: vanaf 10 jaar

Titel: Een koekje van eigen deeg
Schrijver: Nadja van Sever
Illustrator: Nena Peeters
Uitgeverij: Clavis

Wat leert je kind:

 • Over pesten en meelopen
 • Leesplezier
 • Taalontwikkeling
 • Uitbreiding woordenschat
 • Leesbegrip
 • Kennis maken met nieuwe situaties
 • Stimuleren van de fantasie
 • Bewust worden van eigen mogelijkheden en eigen wensen.

Te koop bij Bol.com

Het boek

Het boek gaat over Bas, Katlijn en Lien.
Bas wordt heel akelig gepest op school door Katlijn en haar vriendinnen waaronder Lien. Het gebeurt iedere dag en het begint nu wel uit de hand gelopen. Ze hebben hem naar de wc gesleept, zijn broek naar beneden getrokken en wc rollen in zijn onderbroek gepropt.
Bas kan dit niet langer volhouden, maar hij durft het niet aan zijn ouders te vertellen. Ze hebben het al heel zwaar met hun eigen winkel en dit kunnen ze er niet bij gebruiken. Hij wil ze niet teleurstellen door ze te laten weten dat hij niet voor zichzelf op kan komen.

Lien kan er niet van slapen. Het pesten van Bas gaat te ver, maar ze durft niets te zeggen. Ze zullen haar voortaan net zo erg te grazen nemen als ze niet doet wat Katlijn zegt. Ze voelt zich schuldig over haar daden. Ze mag Bas juist heel graag, maar Katlijn vindt dat hij iedere dag gepest moet worden en dat is dus wat ze moet doen.

Katlijn vindt het heerlijk om zich op Bas uit te leven. Het helpt haar om even haar eigen problemen te vergeten. Haar vader en moeder zijn uit elkaar. Ze ziet haar moeder bijna nooit, omdat ze bij Artsen zonder Grenzen werkt. Ze woont met haar vader bij zijn vriendin. Ze haat zijn vriendin en noemt haar “De Trut”. Iedere dag doet en zegt ze nare dingen in de hoop dat ze van “De Trut” af kan komen.

Elders staat een man naar zijn “glazen bol” te kijken. Hij ziet het leven van deze kinderen en het verdriet dat ze hebben. Hij ziet hoe Katlijn al dit leed veroorzaakt. Hij schudt zijn hoofd. Dit kan niet langer! Hij gaat er iets aan doen!

Mijn mening

Dit boek is prachtig. Ik heb al in geen tijden zo’n prachtig verhaal gelezen die me diep van binnen wist te raken. Ik dacht “eventjes” in het boek te gaan lezen en uiteindelijk heb ik er de rest van de avond mee gezeten en ging ik zelfs te laat naar bed, omdat ik het zo graag uit wilde lezen.

Pesten is natuurlijk een zware onderwerp en zeker wanneer het pesten zo erg is en zoveel verdriet met zich meebrengt. Toch is dit boek zeker niet te zwaar. Op een hele mooie en vooral fantasievolle wijze wordt het pestgedrag op een andere wijze benaderd dan normaal in boeken gebeurt.
De Belhamels trekken Katlijn uit haar leven en nemen haar mee naar hun fantasierijke wereld. Ze moet een paar opdrachten uitvoeren, omdat ze anders voortaan voor altijd bij de Belhamels moet blijven. De opdrachten zijn vreselijk en enorm zwaar.
Hoewel haar opdrachten zo vol met fantasierijke gebeurtenissen zitten dat het net sprookjes lijken is de vergelijking toch duidelijk. Ze komt in pestsituaties terecht waarin ze meeleeft met de slachtoffers. Ze trekt het zich zelfs zo erg aan dat ze het opneemt voor de slachtoffers. Beetje bij beetje wordt het duidelijk dat ze het heel erg vindt wat mensen elkaar aandoen. Ze vindt het allemaal onterecht en ze kan het onrecht dan ook niet aanzien.
Ondertussen gaat het leven van Bas en Lien verder. Nu Katlijn niet op school komt is het al bijna leuk om op school te zijn. Jammer dat haar vriendin Marit de rol van Katlijn overneemt en het pesten van Bas nog steeds als dagelijkse bezigheid doorvoert. Nu Katlijn er niet meer is denkt Lien goed na over haar gedrag. Is dit echt wat ze iedere dag wil blijven doen?

Voor je het weet ben je alweer bij het einde van het verhaal en krijg je in dit verhaal een manier aangereikt waarop je als pester op kan houden met je gedrag. Je leert waarom Katlijn zich zo naar gedraagt. Je leert dat niet alleen degene die gepest wordt een slachtoffer is, maar dat alle betrokkenen pijn en verdriet hebben. Je leest hoe een meeloper een einde kan maken aan het vreselijke pestgedrag. Je leest hoe zelfs een pestkop kan leren wat de betekenis van het woord “STOP” is en wat het verschil is tussen plagen en pesten. Dit wordt in een aantal situaties heel duidelijk uitgelegd en mooi belicht.

Mooi boek om met je kinderen te lezen en zo een opening te hebben tot een gesprek. Hoe zit het met jouw kind(eren)? Dit verhaal laat weer eens duidelijk zien hoe sommige kinderen de hele wereld op hun kleine schouders dragen en hoe ze alles verbergen voor hun ouders uit angst. Wij hebben jammer genoeg geen glazen bollen die ons de levens van onze kinderen laten zien wanneer ze hun eigen leven (op school) leiden.
Juist daarom kan een boek als dit een uitkomst bieden. Het kan jouw kind een hulpmiddel geven om zich te openen.
Het gesprek kan eerst veilig over het boek gaan.

 • Wat vind je kind van het boek?
 • Zijn er herkenbare momenten?
 • Hoe gaat het in de klas van je kind?

Beetje bij beetje kan het gesprek van het boek naar het leven van je kind gaan.

recensie-exmplaar-uitgever

Leave a reply