You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

De Grieken – Willewete

De Grieken – Willewete

Doelgroep: 6 – 9 jaar
Titel: De Grieken
Schrijver + Illustrator: Suzan Boshouwers & Veronica Nahmias
Uitgeverij: Clavis

Wat leert je kind:

  • Geschiedenis
  • Leuke weetjes en feitjes over de Grieken.
  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip

Te koop bij Bol.com

Het boek

Dit boek hoort bij een serie informatieve prentenboeken voor jonge kinderen.
Het boek begint heel bekend voor kinderen. Dat is ook het fijne aan deze serie. Alle prentenboeken van deze serie beginnen heel dicht bij het kind bij iets dat voor alle kinderen wel herkenbaar is.
In dit geval begint het boek tijdens de vakantie. De meeste kinderen zijn weleens op vakantie geweest en weten hoe het voelt om in een andere omgeving te zijn. Sommige kinderen zullen zelfs al met vaknatie zijn geweest naar Griekenland of gaan er juist naar toe.

Een grote plaat laat zien hoe een familie in Athene bij een ruïne staat. Veel mensen zijn aan het filmen of fotograferen. Heel herkenbaar. Als je de bladzijde omslaat ga je ineens terug in de geschiedenis.

willewete-de-grieken-1

Veel prenten in het boek zijn verdeeld over twee bladzijden. Dit is heel fijn omdat de taferelen van de oude Grieken nu goed uitgebeeld kunnen worden. Kinderen krijgen hierdoor een duidelijk beeld bij de teksten.
Er is zelfs een grote prent dat is verdeeld over 4 bladzijden. Als je ook andere boeken uit deze Willewete serie hebt, zal je dit wel herkennen.
Alle prentenboeken uit deze serie bieden grote prenten aan en één extra grote prent die uitklapbaar is.

Ook nu weer is dit boek zeer aantrekkelijk. De verhouding van illustraties en teksten zijn  uitnodigend.

Bij de illustraties staan woorden om uit te leggen wat je ziet. Dit is heel goed om woordenschat uit te breiden. Daarnaast kan je de tekst voorlezen en samen over de plaatjes praten. Vaak kom je ook een “Wist je dat?” tegen. Kinderen vinden dit altijd heel erg leuk en interessant.

De teksten zijn lekker simpel beschreven zodat het duidelijk is voor jonge kinderen. De moeilijke woorden komen in de plaatjes aan bod. Heel goed voor kinderen dus!

Mijn mening

Ook dit boek is heel erg leuk! We hebben al een aantal Willewete boeken en ze zijn allemaal stuk voor stuk geweldig!

Bekijk ook de andere boeken uit de Willewete serie:

Er komt best veel informatie aan bod in het boek. Zo zie je hoe het leven van een kind er vroeger uit zag in Hellas (Griekenland). Je leest over het ontstaan van Athene, het leven in stad, democratie, enz.
Het klinkt misschien best veel en ook moeilijk, maar het is zo geschreven dat kinderen het snel snappen en de plaatjes maakt het geheel ook heel duidelijk.

Het boek eindigt met het bikkelspel. De mensen speelden dit vroeger met de botjes van schapenpoten. Het spel is echt heel erg leuk. Ik speelde dit vroeger zelf ook alleen noemden wij het “Jacks” en gebruikten we een stuiterbal en de jacks die we op moesten pakken in plaats van schapenbotjes.

Na het bikkelen zie je welk speelgoed de kinderen vroeger nog meer hadden. Leuk om te zien hoe de kinderen ermee speelden.
Ten slotte is er een miniquiz. Dit vind ik altijd heel leuk om te doen met de kinderen. Het geeft niet als ze de antwoorden fout hebben, want de volgende keer dat je weer gaat voorlezen zullen ze het antwoord misschien wel weten.

Je kan dit boek heel goed gebruiken als voorbereiding om een museum bezoek. Ga je naar Rijksmuseum van Oudheden? Op de Grieken-afdeling kom je voorwerpen tegen waar je over hebt gelezen in dit boek.
Neem het boek mee en lees de stukken voor bij de voorwerpen. Laat je kind de leuke plaatjes erbij zien. Dat is toch een leuke ervaring voor kinderen. Zo kan je het bekijken van de voorwerpen in een museum nog leuker maken!

recensie-exmplaar-uitgever

Leave a reply