You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Rijksmuseum van Oudheden

Rijksmuseum van Oudheden

Inhoud:
Locatie: Leiden – Zuid-Holland
Wat is Rijksmuseum van Oudheden?
Waarom is Rijksmuseum van Oudheden leuk voor kinderen?
Wat is er te doen in Rijksmuseum van Oudheden?
Handig om te weten.
Tips.

Wat is Rijksmuseum van Oudheden?

Dit is een museum voor archeologie. Je kan hier culturen bekijken die van grote invloed zijn geweest in de wereld. Ook zie je over onze Nederlandse archeologie van de prehistorie tot aan de Middeleeuwen.
Er zijn verschillende afdelingen met verschillende tentoonstellingen.

Waarom is Rijksmuseum van Oudheden leuk voor kinderen?

Er is altijd wel een leuke tentoonstelling speciaal voor kinderen. Deze tentoonstelling biedt altijd wel leuke en uitdagende wijze van kijken naar de collectie en spelen met moderne apparatuur over het onderwerp van de tentoonstelling.

Een voorbeeld: Wij zijn naar de IJstijd geweest. Dat is een kindertentoonstelling van 6 t/m 12 jaar. Deze tentoonstelling is te bezichtigen t/m 10 mei 2015.
*** EDIT: Ik zal binnenkort hier een nieuw stukje schrijven over wat er nu te zien is ***

Museum-van-oudheden--ijstijd

Met Bor en Veer als personages maakt je kind kennis met de ijstijd. Bij de voorwerpen staat steeds een stukje van het verhaal van Bor en Veer samen met een prachtige illustratie. Je leidt het kijken naar de voorwerpen steeds in door het verhaal voor te lezen aan jonge kinderen. Als je kind al oud genoeg is kan je kind het verhaal natuurlijk zelf al lezen (maar voorlezen blijft toch enorm bijzonder!)

Museum-van-oudheden--ijstijd-1

Je kind kan bij deze tentoonstelling meer dan alleen kijken. Je kind kan de ijstijd ook beleven. Hier trekt je kind een prehistorische jas aan en gaat dan de kamer binnen om te voelen hoe de ijstijd was.

Museum-van-oudheden--ijstijd-2Museum-van-oudheden--ijstijd-3

Je kind kan ook ervaren hoe je vroeger vuur kon maken.

Hier moet je kind m.b.v. ultraviolet licht een stukje tekst lezen. Daarvoor moet je kind heel precies te werk gaan. Zo maakt je kind mee hoe precies je vroeger te werk moest gaan bij het schoonkrabben van de huiden.

Museum-van-oudheden--ijstijd-4Museum-van-oudheden--ijstijd-5

Hier gaat je kind op mammoetjacht. Je kind moet met de arm gooibewegingen maken om op de mammoet te jagen.

Interactieve rotstekeningen.
Om te laten zien welke rotstekeningen we gevonden hebben mag je kind zelf een rotstekening projecteren m.b.v. getekende schijven. De rotstekening speelt zich dan boven af als een bewegende animatie.

Museum-van-oudheden--ijstijd-6

Dit zijn een aantal voorbeelden van hoe leuk deze tentoostelling is voor kinderen.

Wat is er te doen in Rijksmuseum van Oudheden?

Er zijn steeds verschillende tentoonstellingen te bekijken en bijbehorende activiteiten bij de entree van het gebouw. De vorige keer dat we er waren stond alles in het teken van opgravingen en waren er verschillende spellen voor kinderen. Mijn jongens waren toen heerlijk in het zandbak aan het zoeken naar archeologische vondsten. Eergisteren was er een markt met allerlei koopwaar uit een ander land (ik ben vergeten welke).

Mijn man en ik gaan hier juist heen met de kinderen. Het is echt een leuke museum voor kinderen. Ze vragen ons er zelf om. Mijn jongste zoon van 4 jaar vroeg ons er al wekenlang om.
Hij wilde vooral naar de mummies kijken. Er is een speurtocht voor kleuters. En een leuke app over de Egyptenaren.

Handig om te weten.

Museum-van-oudheden--ijstijd-7

Tips.

  • Met een museumjaarkaart kan je gratis naar binnen. Een kaart kost € 54,95 voor volwassenen en € 27,50 voor jongeren t/m 18 jaar. Wij vinden dit enorm prettig want we gaan altijd maar 1 uurtje naar een museum, omdat onze jongens dat nog erg leuk vinden en daarna is hun aandacht op. Zo kunnen we steeds weer naar hetzelfde museum terugblijven komen en dan weer iets anders bekijken. Ook als we in een andere stad zijn lopen we even naar binnen bij een museum en dan blijven we er zolang de jongens daar zin in hebben. Doordat we niet steeds entreegeld hoeven te betalen hebben we dan ook geen druk dat we ons “geld eruit willen halen”. Dit houdt het bezoeken van musea leuk voor onze jongens.

Leave a reply