You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Dinosaurussen – Willewete

Dinosaurussen – Willewete

Doelgroep: 4 – 8 jaar
Titel: Dinosaurussen
Schrijver + Illustrator: Jozua Douglas en Barbara van Rheenen
Uitgeverij: Clavis

Wat leert je kind:

  • Leuke weetjes en feitjes over dinosaurussen.
  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip

Te koop bij Bol.com

Het boek

Dit boek is een deel uit de reeks Willewete boeken. Dat zijn informatieve prentenboeken voor jonge kinderen.
Het boek begint heel herkenbaar voor kinderen. Gewoon in de slaapkamer. Je ziet een kind met een dinosaurus knuffel.

Veel prenten in het boek zijn verdeeld over twee bladzijden. Dit is heel fijn om aan kinderen te laten zien hoe groot een Diplodocus is in vergelijking met een Saurolophus of Triceratops.
Er is zelfs een grote prent dat is verdeeld over 4 bladzijden.

Bij de dino’s staat steeds aangegeven hoe ze genoemd worden en wat hun naam betekent. Zo staat er dat Tyrannosaurus rex, koning van de tiranhagedissen betekent.
Vaak staat er ook één of meer “wist je dat-jes”

willewete-dinosaurussen3 willewete-dinosaurussen2

Mijn mening

Het begint begint echt geweldig! Eerst begint het met wat voor elk kind bekend is. Een dinoknuffel in de slaapkamer. Deze prent is verdeeld over 1.75 bladzijde.
Aan de rechterkant eindigt de prent met een varen in de slaapkamer. Als je de 0,75 bladzijde omslaat dan zie je ineens dat het rechterstuk van de varen in een dinowereld staat.
Een triceratops komt er zojuist vanachter vandaan. Zo worden de kinderen op een simpele en eenvoudige wijze vanuit de slaapkamer naar de tijd van de dino’s gebracht.

Het kindje met de knuffel komt steeds weer terug in de prenten in het boek. Het is leuk om tijdens het voorlezen steeds samen op zoek te gaan naar het kindje.

Wat ik zo mooi aan dit boek vind is het feit dat het in eerste instantie een prentenboek is. De stukjes tekst staan bij de plaatjes in de prenten. Het ziet er allemaal heel mooi en netjes uit, maar vooral aantrekkelijk voor kinderen.

Het boek biedt ook variatie in tekstsoorten. Zo is er een ook een stripverhaal, een doe-tekst, een lied, een gedicht, een knutselwerk en een quiz.

Het boek eindigt met een stukje over het museum. Kinderen leren zo dat je dino’s kan zien in een museum. Ze zien plaatjes van de dinobotten. Ik vind dit een mooie einde, omdat je dit boek dan heel leuk kan gebruiken als voorbereiding voordat je met je kind naar het museum gaat om dino’s te bekijken. Het boek laat kinderen ook duidelijk zien dat het om dinobotten gaat. Wanneer jij tegen je kind zegt dat jullie dino’s gaan bekijken in het museum, dan weet jij wel dat het om botten gaat, maar je kind denkt misschien dat het om volledige dinosaurussen gaat en zou dan teleurgesteld kunnen zijn straks. Met dit boek bereid je het bezoek beter voor en het is een leuke inleiding voor een uitstapje naar het museum.

Ik vind het erg belangrijk om naast verhalenboeken ook informatieve boeken in de kast te hebben. Ik vind het belangrijk dat kinderen kennis maken met informatie halen uit boeken en dat ze al vroeg leren hoe ze informatieve boeken moeten lezen om er van te leren. Ook is het lezen van informatieve boeken heel erg leuk en er zijn tegenwoordig echt hele leuke informatieve boeken te koop voor jonge kinderen. De Willewete serie is daar één van.
Mijn oudste zoon leest veel liever informatieve boeken dan verhalenboeken. Als ik alleen maar verhalenboeken zou hebben, zou hij veel minder thuis lezen.

Bekijk ook de andere boeken uit de Willewete serie:

Leave a reply