You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Water en vuur + IJs en steen – Victoria scott boeken

Water en vuur + IJs en steen – Victoria scott boeken

Normaal gesproken schrijf ik hier alleen maar over boeken voor kinderen t/m 12 jaar.
Maar ik merk dat er ook ouders zijn die op zoek zijn naar boeken voor oudere kinderen. Dus bij deze een tip van mij.

Het verhaal

Het verhaal gaat over Tella. Haar broer is heel erg ziek. Hij is stervende. Op een dag vindt ze een oorapparaat op haar bed. Haar vader pakt het af en haar broer doet alsof het een flauwe grap van hem is. Maar dan twijfelt ze of er meer achter zit. s’ Nachts volgt ze haar vader naar buiten en ziet ze hoe hij het apparaat probeert te verbranden. Zodra hij terug naar huis gaat, graait ze het apparaat uit het vuur en luistert ze de boodschap af.
Ze wordt uitgenodigd voor een wedstrijd, de Zwavelloop. De winnaar van de wedstrijd ontvangt “het medicijn” waarmee een dierbare gered kan worden. Natuurlijk besluit Tella hieraan deel te nemen. Ze gaat meteen op pad om haar broer te redden!

Mijn mening

Het verhaal begint heel spannend. Tella’s ouders weten duidelijk meer over de Zwavelloop, maar ze hebben haar er niks over gezegd. Dat maakt het verhaal ook zo spannend. Als lezer begin je ook zonder enige informatie over de wedstrijd. Beetje bij beetje kom je meer te weten over de wedstrijd.

Het verhaal klinkt natuurlijk als “De Hongerspelen”, maar er zijn wel grote verschillen:

  • Het is niet de intentie dat de spelers elkaar doden zodat er maar 1 speler overblijft. Wel krijgt alleen de winnaar het medicijn.
  • Alle spelers spelen vrijwillig mee. Na iedere etappe kunnen ze ervoor kiezen zich terug te trekken.
  • De spelers worden geholpen door hun Pandora’s. Dat zijn gefabriceerde beesten die uit een ei komen en speciale krachten bezitten.

Sommige stukken in het verhaal vind ik verwarrend. Eerst dacht ik dat alleen Tella met zo weinig informatie aan de wedstrijd begint, maar dan merk ik dat ze niet de enige is. Sterker nog, het moet onmogelijk zijn dat de andere spelers iets van de Zwavelloop afweten. Als lezer bracht dit me een beetje op het verkeerde been. Zo zijn er ook een paar andere stukken waarbij het wel lang duurde voordat ik het helemaal snapte, omdat het in het begin van het verhaal anders werdt beschreven. Ik vermoed dat dit misschien mis is gegaan in de vertaling, maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen.

Ik vind de boeken echt geweldig en ik vind het erg jammer dat ik nu zo lang op deel 3 moet wachten. Wel geven de boeken 1 en 2 een prettige tijdige afsluiting van een deel. Zo blijf je niet in enorme spanning wachten op het volgende deel.

Ik vond het verhaal zo mooi dat ik meteen op zoek ging naar de audioboeken in het Engels, omdat ik het erg fijn vind om verhalen te luisteren terwijl ik het huishouden doe, maar jammer genoeg zijn die er niet.

De boeken zijn vanaf 12 jaar. Op zich vind ik dit wel een juiste indicatie. Wel moet je er rekening mee houden dat er spelers dood gaan in de boeken. Ook kinderen! En soms gaan ze wel op een vervelende wijze dood. Daar moet je kind dus wel tegen kunnen. Verder speelt verliefdheid ook een rol in de boeken. Hier er daar wordt er gezoend.

Leave a reply