You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Meer over het weer – informatief prentenboek voor jonge kinderen

Meer over het weer – informatief prentenboek voor jonge kinderen

Doelgroep: 5 jaar en ouder

Titel: Meer over het weer
Schrijver + Illustrator: Mack van Gageldonk
Uitgeverij: Clavis Uitgeverij

Wat leert je kind:

  • Van alles over wind en regen, kou en warmte en wolken en licht
  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip

Te koop bij Bol.com

Het boek

Het boek past perfect in de serie Wondere Wereld van deze schrijver. Zoals ik gewend ben bij de andere boeken van Mack bestaat elk hoofdstuk uit twee bladzijden. Het begint steeds met een prachtige foto om naar te kijken. Daaronder krijg je een klein stukje informatieve tekst waarmee je kind meer informatie krijgt over het onderwerp en de foto.
Op de rechterbladzijde valt veel te beleven met behulp van de illustraties. De illustraties op de rechterbladzijden bestaan uit een mix van foto’s en tekeningen.
Ik ben fan van deze mix. Ik merk dat het altijd heel speels is en zeer aantrekkelijk voor de kinderen. Het geheel van foto en illustratie past iedere keer weer heel mooi bij elkaar.
Op deze bladzijde staat ook een stukje tekst passend bij de illustraties.

meer-over-het-weer-2
Ieder hoofdstuk eindigt met een leuke opdracht. Het gaat om hele simpele opdrachten. Ze zijn al te beantwoorden door kinderen vanaf 3 jaar. Als je soms denkt dat ze kinderachtig zijn voor de oudere kinderen van 7 jaar? Dan heb je het mis! Ik moet er nog steeds op toezien dat mijn beide jongens eerlijk aan de beurt komen bij het beantwoorden van deze vragen.

Mijn mening

Al ruim twee jaar, misschien zelfs drie jaar lees ik mijn jongens voor uit deze serie boeken van Mack. Mijn jongens genieten iedere keer weer van deze boeken. Ze hoeven de herkenbare kaften maar te zien en ik weet dat ik weer vaak aan de beurt zal zijn om voor te lezen. Normaal gesproken lees ik alleen ‘s avonds voor voordat ze naar bed gaan, maar wanneer dit boek aan de beurt is, proberen ze me zoveel mogelijk aan het voorlezen te krijgen. Tja wat kan ik dan zeggen? Ik kan moeilijk “Nee” zeggen tegen zo’n educatieve, maar vooral gezellige activiteit!

Ook dit boek is weer heel erg leerzaam voor jonge kinderen, maar vooral leuk. Leergierige kinderen die alles over de wereld willen weten zullen smullen van dit boek! Eindelijk krijgen ze de antwoorden op hun vragen te horen over de wereld om hen heen.
Dag in dag uit worden kinderen blootgesteld aan het weer om hen heen. Vooral hier in Nederland krijgen de kinderen te maken met veel verschillen. Het kan zonnig zijn, regenen, waaien, stormen, vriezen en het kan sneeuwen. Er valt dus veel te weten over het weer.

meer-over-het-weer-3

Het boek begint met wind en regen. Als ik me niet vergis zie ik zelfs een foto van een Divi divi boom om het hoofdstuk te illustreren. Een prachtig voorbeeld van wat de wind kan betekenen voor een boom.
Er komen allerlei onderdelen van wind en regen aan bod, waaronder een briesje, zandstorm, orkaan, tornado, mist, dauw, motregen en storbui.
Zo komen kou en warmte en wolken en licht ook aan bod.

De informatieve teksten zijn erg leerzaam en nodigen uit om er samen verder over te praten. Je kind heeft hier de kans om erbij te vertellen wat het al weet van het onderwerp.
Ook nodigen de foto’s uit om erover te vertellen of te vragen.
Het boek is vrolijk en ook grappig. De mix van tekeningen bij de foto’s op de rechterbladzijden zijn erg leuk.

Bekijk ook mijn review van De zonnige zomer , De vrolijke Lente en Van sprookjesbomen tot scharrelaars van dezelfde serie.

meer-over-het-weer

Leave a reply