You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Op reis met de trein – informatief prentenboek dat antwoord geeft op de vragen van jonge kinderen

Op reis met de trein – informatief prentenboek dat antwoord geeft op de vragen van jonge kinderen

Wat leert je kind:

  • Alles over op reis gaan met de trein en de geschiedenis van de trein
  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip
Doelgroep
Vanaf 5 jaar.
Titel: Op reis met de trein
Schrijver: Pierre Winters
Illustrator: Tineke Meirink
Uitgeverij: Clavis Uitgeverij
Gaan jullie dit jaar op vakantie met de trein en wil je jouw kind er vast op voorbereiden? Zijn jullie met de trein op vakantie geweest en wil je er nog met je kind over praten en je kind nieuwe dingen erbij leren over het reizen met de trein? Met dit boek kun je aan die behoeftes voorzien. Zelfs als je kind nog nooit met de trein is geweest en dat ook niet de komende tijd zal gebeuren, dan zijn kinderen toch benieuwd over hoe het nou zal zijn in een trein.
Als we soms zin hebben in een speciaal uitstapje dan gaan we naar het station en nemen dan de trein naar Schiphol. Zo leert mijn kind hoe dat nou is om met de trein op reis te gaan en wat er allemaal bij komt kijken. Ik weet nog toen we het voor het eerst deden. Dat was zo bijzonder voor hem! Hij keek zijn ogen uit!
Daarna gingen we een keer naar de Efteling met hem en we namen de trein, normaal gaan we overal naartoe met de auto. Toen we later thuis waren vroeg ik hem wat hij van de dag vond en wat hij het leukst vond.
Kan je het al raden? De trein!
De tekst
Het boek begint met Sam. Hij en zijn vriendje spelen met zijn houten trein. Wat zou Sam graag zelf in zo’n trein zitten!
Vandaag is het dan zover. Sam gaat met een echte trein op reis.
Dan gaat de tekst verder over de eerste treinen en een stukje geschiedenis van treinen.
Een aantal treinsoorten en leer ook over de mensen die bij de trein werken.
Bekijk de binnenkant van een moderne passagierstrein. Vooral leuk als je daarna ook een treinritje met je kind gaat maken!
Wat zie je allemaal op het station?
Hoe rijden de mensen met de treinen in India en in Japan?
En net zoals bij de andere informatieve boeken van de “Willewete serie” eindigt ook dit boek met leuke creatieve opdrachten met de trein als thema.
 Op-reis-met-de-trein-2Op-reis-met-de-trein-1

Mijn mening

Het boek is erg leuk. Het past precies bij de interesses van mijn zoontjes. We hebben toen mijn jongste zoon klein was een leuke treinset gekocht bij de Ikea. Hij heeft daar prachtige treinbanen mee gebouwd samen met mijn man. Toen mijn jongste zoontje vaardig genoeg werd met zijn fijne motoriek nam hij de kist met alle treinrails en treintjes over. Het is nog steeds een van zijn favoriete speelgoed. Prima aankoop echt een aanrader!

Ikea treinIkea trein 2

Lees lekker voor uit dit boek om je kind wat te leren over de treinen en maak dan samen een treinbaan en geef je kind zo de kans om te verwerken wat het net heeft geleerd.

Het boek kaart verschillende onderwerpen van de trein aan. Het begint erg perfect met het op stap gaan van een familie, want dat is natuurlijk wat kinderen het eerst zullen meemaken als het om treinen gaat.

Sommige platen (zoals de binnenkant van een passagierstrein) zijn lekker groot, omdat de illustratie twee volledige bladzijden in beslag neemt.

Kinderen leren door middel van het verbinden van nieuwe informatie aan al aanwezige kennis. Zie het als een kapstok. Als een kind kennis heeft opgedaan wordt het een haakje waaraan nieuwe kennis kan worden opgehangen.
Zo werkt het ook met dit boek. Misschien zijn jullie al wel eens met de trein op pad geweest en heeft je kind zo al wat kennis opgedaan. Met dit boek leert je kind nog meer of juist andersom. Je kind leert over treinen met dit boek en wanneer jullie op stap gaan doet je kind nieuwe kennis op in de praktijk.

Tips:

  • Ga lekker eens samen op stap met de trein. Het hoeft niet uitgebreid te zijn. Stel dat je maar 2 haltes verder gaat daar een ijsje op het perron koopt en weer terug, dat is al een geweldig avontuur voor je kind!
  • Gebruik het boek om met je kind een treinreis voor te bereiden.
  • Bouw samen treinbanen en rijdt samen met de treintjes over de treinbanen
  • Knutsel of teken samen een trein

Leave a reply