You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Op reis met het vliegtuig – leuk kinderboek

Op reis met het vliegtuig – leuk kinderboek

 

 

Wat leert je kind:

  • Alles over op reis gaan met het vliegtuig en de geschiedenis van het vliegtuig
  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip
Doelgroep
Vanaf 4 jaar.
Titel: Op reis met de auto
Schrijver: Pierre Winters
Illustrator: Tineke Meirink
Uitgeverij: Clavis Uitgeverij
Gaan jullie dit jaar op vakantie met het vliegtuig en wil je jouw kind er vast op voorbereiden? Zijn jullie met het vliegtuig op vakantie geweest en wil je er nog met je kind over praten en je kind nieuwe dingen erbij leren over het reizen met het vliegtuig? Met dit boek kun je aan die behoeftes voorzien. Zelfs als je kind nog nooit met het vliegtuig is geweest en dat ook niet de komende tijd zal gebeuren, dan zijn kinderen toch benieuwd over hoe het nou zal zijn in een vliegtuig.
Ik merk het aan mijn zoontje van 5 jaar. Van tijd tot tijd begint hij er weer over en dit boek helpt hem bij de vragen die hij heeft en bij zijn behoefte aan meer informatie over vliegtuigen. Mijn man en ik willen best wel eens op een vliegvakantie zodat de beide jongens het vliegen in een vliegtuig eens mee kunnen maken, maar tot nu toe hebben we nog geen concrete plannen gemaakt. Tot die tijd kunnen ze hun hart op met dit boek.
De tekst
Het boek begint met Kasper en Hanna. Ze gaan samen met hun papa en mama op reis naar een ver en warm land. Ze gaan met het vliegtuig, wat spannend!
Dan gaat de tekst verder over de eerste vliegtuigen. Je ziet de gebroeders Wright met hun eerste machine die echt kon vliegen, ook al kwam deze niet zo ver.
Daarna krijg je een aantal vliegtuigen van nu te zien. Mijn zoontjes vinden het erg leuk om de vliegtuigen die ze kennen aan te wijzen en te benoemen. Mijn zoontje van 5 weet ze inmiddels allemaal te benoemen, mijn zoontje van 3 kan er ook al een aantal opnoemen.
Op-reis-met-het-vliegtuig-3
Kijk samen naar een modern passagiersvliegtuig en leer waar de koffers gaan, wat een businessklasse is, wie een passagiersvliegtuig bestuurt en wie er voor de passagiers zorgen. Bekijk zelfs het vliegtuig van binnen!
Op-reis-met-het-vliegtuig-2
Heerlijk vliegen: Bekijk samen op welke manieren je kan vliegen. Spreid je armen uit en vlieg weg, vouw een papieren vliegtuig, bestuur een afstandsbestuurbaar vliegtuig, enz. Leuk om samen over de plaatjes te praten. Wat gaat wel werken en wat niet? Wat lijkt je kind leuk om te proberen?
Bekijk wat er allemaal gebeurt op het vliegveld voordat je in het vliegtuig stapt. Wie werken er allemaal op het vliegveld en wat doen zij?
Dan is het tijd om te vertrekken. Wat gebeurt er dan? Hoe voelt dat?
Het boek eindigt met leuke creatieve opdrachten.

Mijn mening

Het boek is erg leuk. Het past precies bij de interesses van mijn zoontjes. Vooral mijn oudste zoon heeft een periode gehad waarin hij helemaal gefascineerd was met vliegen. Hij probeerde zelf vleugels te maken. Dat hebben we gelijk uit zijn hoofd gepraat en uitgelegd dat mensen dat heel vaak hebben geprobeerd in de geschiedenis, maar dat we niet met ons lichaam kunnen vliegen, alleen met apparaten.
Ik was een beetje bang dat hij ook echt daadwerkelijk zou proberen te vliegen door van hoogtes te springen. Sindsdien is hij gericht op vliegtuigen.

Het boek kaart verschillende onderwerpen van vliegen aan. Het begint erg perfect met het op reis gaan van een familie, want dat is natuurlijk wat kinderen het eerst zullen meemaken als het om vliegtuigen gaat.

Sommige platen (zoals de binnenkant van een passagiersvliegtuig) zijn lekker groot, omdat de illustratie twee volledige bladzijden in beslag neemt.

Kinderen leren door middel van het verbinden van nieuwe informatie aan al aanwezige kennis. Zie het als een kapstok. Als een kind kennis heeft opgedaan wordt het een haakje waaraan nieuwe kennis kan worden opgehangen.
Zo werkt het ook met dit boek. Misschien zijn jullie al wel eens met het vliegtuig op reis geweest en heeft je kind zo al wat kennis opgedaan. Met dit boek leert je kind nog meer of juist andersom. Je kind leert over vliegtuigen met dit boek en wanneer jullie op reis gaan doet je kind nieuwe kennis op in de praktijk.

Tips:

  • Gebruik het boek om met je kind een vliegreis voor te bereiden.
  • Vouw samen vliegtuigjes.

Leave a reply