You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

1e Montessori rekensommen – app review

1e Montessori rekensommen – app review

 

 

Wat leert je kind van deze educatieve app:

 • Optellen t/m 10
 • Aftrekken
 • Getallen: even en oneven
 • Dubbele en de helft

Doelgroep: 5 t/m 8 jaar

 

googleplay

Plus:

 • Leuke rekenapp.
 • Nederlands.
 • De oefeningen worden eerst beknopt uitgelegd.
 • App biedt veel ondersteuning.
 • Veel verschillende oefeningen.
 • Punten verdienen bij het uitrekenen en uitgeven in het lab.
 • Simpele navigatie.
 • Geen reclame of in-app aankopen.

Min

 • Niks

De app

Met behulp van de app leert je kind op een speelse wijze optellen en aftrekken en welke getallen wel en niet deelbaar zijn door twee.

Je kan meerdere profielen aanmaken. Als je thuis meerdere kinderen hebt die met de app aan de gang zullen gaan, kan elk kind een eigen profiel aanmaken al dan niet met een foto of een leuk plaatje.

Het hoofdmenu biedt de volgende keuzes:

 • Optellen oefenen met rekenstokken.
 • Aftrekken oefenen met rekenstokken.
 • Even en oneven getallen oefenen en verdubbelen/halveren.
 • Spelletjes
 • Tafels (optellen en aftrekken dus geen vermenigvuldigen!)
 • Het lab

Optellen met rekenstokken

Bovenin zie je de som onder elkaar afgebeeld met de rekenstokken naast de getallen. Onderin staan de antwoorden met de bijbehorende rekenstokken. Sleep het juiste antwoord naar de balk onder de streep.
Zodra je antwoord hebt gegeven worden de rekenstokken van de som bij elkaar opgeteld en schuift het naar beneden om vergeleken te worden met jouw antwoord. Als het goed is verdien je een punt om later in het lab te kunnen gebruiken.

1e Montessori rekensommen 101e Montessori rekensommen 1

Aftrekken met rekenstokken

Bovenin zie je de som onder elkaar afgebeeld met de rekenstokken naast de getallen. Onderin staan de antwoorden met de bijbehorende rekenstokken. Sleep het juiste antwoord naar de balk onder de streep.
Zodra je antwoord hebt gegeven worden de rekenstokken van de som met elkaar verrekend. Dat houdt in dat de onderste balk (wat afgetrokken moet worden) naar boven gaat en die stok wordt van de bovenste stok afgetrokken. Je ziet dan hoeveel er overblijft. Dat schuift dan weer naar beneden om vergeleken te worden met jouw antwoord. Als het goed is verdien je een punt om later in het lab te kunnen gebruiken.

Even en oneven getallen

Schuif het juiste aantal fiches onder elke cijfer. Bij het plaatsen hoor je steeds welk cijfer het is en of het even en oneven is. Verdien een punt per getal die je goed hebt gevuld met het juiste aantal fiches.

1e Montessori rekensommen 21e Montessori rekensommen 3

Ontdek verdubbelen en halveren door de pijltjes met je vinger te tracen. Je hoort dan steeds welk getal het is en of het oneven is of niet. Bij een even getal hoor je wat de helft is en van welk getal het het dubbele is (de helft van 4 is 2, het dubbele van 2 is 4).

Spelletjes:

 • Optellen (met behulp van balletjes)
 • Optellen met bubbels
 • Aftrekken (met behulp van balletjes)
 • Aftrekken met bubbels
 • Even en oneven (de juiste bubbels prikken)
 • Dubbel & half (raak de juiste bubbels aan om ze in tweeën te delen)
 • Smart fingers (plaats de helft van het getal met het juiste aantal van je vingers aan beide zijden van de lijn)

1e Montessori rekensommen 4 1e Montessori rekensommen 6

Tafels:

 • Opteltafels
 • Aftrektafels
 • Quiz

1e Montessori rekensommen 7 1e Montessori rekensommen 5

Het lab:

Je kan punten verdienen met alle oefeningen en spelletjes. Geef je punten uit in het lab. Wat wil je met je punten kopen? Zijn je punten op? Verdien dan weer nieuwe met de oefeningen en de spelletjes.

1e Montessori rekensommen 8

 

Mijn mening

Wat fijn om zo’n leuke rekenapp te hebben in het Nederlands!
Voordat je een oefening begint zie je heel beknopt uitgelegd wat je precies gaat doen.

 • Optellen is samenbrengen.
 • Aftrekken is weghalen.
 • Verdubbelen is met 2 vermenigvuldigen.
 • De helft is iets gedeeld door 2.

Heel goed om kinderen inzicht te geven in de rekenhandelingen.

De sommen worden ondersteund door de voice-over die de som laat horen en je laat horen welk antwoord je aan het geven bent. De app biedt daarnaast ook nog een visuele ondersteuning met behulp van het Montessori-materiaal. Je kind krijgt dus volop ondersteuning bij het oefenen met de sommen en de getallen.

Optellen en aftrekken met de rekenstokken: Mijn jongste zoontje is net aan het leren tellen, hij kent nog niet de aantallen bij de cijfers. Wel vindt hij deze oefening leuk om te doen omdat hij zijn oudste broer ermee bezig ziet. Natuurlijk kan hij niet rekenen, maar wat hij wel doet is vergelijken. Wanneer de rekenstokken van de som bij elkaar worden opgeteld schuiven ze naar beneden om vergeleken te worden met het antwoord en dan kijkt mijn zoontje of zijn rekenstok te lang of te kort is en past dan zijn volgende antwoord daarop aan. Grappig om te zien dat hij met deze oefening het principe “langer” en “korter” oefent en zo leert te vergelijken.

Spelletjes: Optellen en aftrekken met behulp van balletjes is erg prettig voor kinderen die de sommen nog niet geautomatiseerd hebben. Ik merk dat mijn zoontje erg veel steun heeft aan de balletjes bij sommige sommen. De sommen die hij al uit zijn hoofd kent vormen geen probleem, maar bij de andere sommen maakt hij graag gebruik van de balletjes om zo bij het juiste antwoord te komen. Sleep de balletjes in het hok om ze zo bij elkaar op te tellen. De voice-over telt met je mee.

De app biedt veel verschillende oefeningen en het is erg duidelijk dat hier goed over na is gedacht om kinderen zoveel mogelijk bij het rekenen te ondersteunen. Rekenen met behulp van deze app is bijna net zo effectief als rekenen met iemand die naast je zit en alles voor je benoemt. Als jouw antwoord fout is zie je bij de rekensommen met de rekenstokken waarom het fout is. Jouw rekenstok wordt vergeleken met het juiste antwoord.

Wat leuk dat kinderen punten kunnen verdienen en kunnen uitgeven om zo een eigen avatar te maken. Dat beloont en moedigt kinderen toch wel extra aan om verder te gaan met de oefeningen en de spelletjes.

De app ziet er mooi uit en is simpel in de navigatie.

Kinderen kunnen niet zomaar de app uitgaan naar de AppStore of het internet. Er is wel een gedeelte voor de ouders waarmee je naar de AppStoroe of het internet kan gaan, maar je kan daar pas komen nadat je een keersom beantwoordt (bijv.11×3).


Leave a reply