You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Rube works het officiële spel met uitvindingen van Rube Goldberg – appreview

Rube works het officiële spel met uitvindingen van Rube Goldberg – appreview

 

Wat leert je kind van deze educatieve app:

 • Oorzaak en gevolg
 • Waarnemen
 • Zelfstandig bedenken van oplossingen voor problemen.
 • Concentreren
 • Testen en evalueren
 • Doorzettingsvermogen
 • Trial and error
 • Engels

Doelgroep

10 jaar en ouder

Hoewel deze app voor oudere kinderen is bedoeld, is het een grote hit bij mijn zoontje van 5 jaar. Toen ik de app ging uitproberen, pakte hij de iPad van mijn man en ging hij mij nadoen. Zo hebben we samen 3 levels gepuzzeld en voltooid. Later vroeg hij me of we weer samen met de app konden spelen, want hij was vastgelopen en had mijn hulp nodig om een level af te maken.
Geen wonder toch? “Hij is nog maar 5 jaar, dus de app is te moeilijk voor hem”, dacht ik!
Maar toen hij met de iPad bij me kwam bleek hij al bij level 9 te zijn! Hij had dus zomaar op eigen kracht alle andere levels voltooid.

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

Get it on Google Play

Plus

 • Gebaseerd op de uitvindingen van Rube Goldberg.
 • Meerdere oplossingen mogelijk.
 • Beloningen in de vorm van punten, sterren en achievements.
 • Extra uitdaging.
 • Zelf bepalen of je wel of geen hints gebruikt.
 • Veel testen en evalueren.
 • Oefenen van doorzettingsvermogen.

Min

 • Niks.

De app

De app biedt 18 levels. Per level moet je een uitvinding bouwen.

Level 1 is het level waarin je leert hoe je de uitvindingen moet bouwen. Onderin het scherm is een balk met de voorwerpen die je moet gebruiken. In level 1 wordt je uitgelegd hoe je de voorwerpen pakt en plaatst, hoe je navigeert binnen het scherm, hoe je hints krijgt per voorwerp, enz.

rube-works-2 rube-works-1

Sleep de voorwerpen uit de balk en plaats ze op de juiste plek (volgens jou) in het scherm. Sommige voorwerpen moeten ergens aan worden verbonden en zullen vanzelf vastklikken en daaraan vast blijven. Sommige voorwerpen moeten met touw of een band worden verbonden. Sommige voorwerpen moet in je elkaar of op elkaar zetten.

Test je uitvinding door de groene testknop aan te raken. Ieder onderdeel dat je goed hebt wordt zichtbaar gemaakt door een letter. Jouw doel is om alle letters op alfabetische volgorde zichtbaar te krijgen bij het testen.

rube-works-4 rube-works-3

Mijn mening

Het leuke aan de app is dat er niet maar 1 oplossing is. Je kan de uitvinding op meerdere manieren bouwen en afhankelijk van hoe je het hebt gebouwd krijg je 1, 2 of drie sterren als beloning.
Alle voorwerpen hebben een doel. Bij het testen zie je de gevolgen aangegeven met letters. Heb je alle voorwerpen gebruikt en zie je bij het testen alle letters op alfabetische volgorde verschijnen, dan heeft dat gevolg voor het aantal sterren die je verdient voor jouw uitvinding. 

De app daagt je echt uit om na te denken. Het is echt niet simpel en gemakkelijk om de uitvinding zo te bouwen zoals het is bedoeld en zo 3 sterren te verdienen. Het is vooral een uitdaging om de uitvindingen te bouwen zonder hints te gebruiken. Je krijgt punten en beloningen in de vorm van achievements na het voltooien van de uitvinding afhankelijk van het aantal hints die je hebt gebruikt. Natuurlijk kunnen jongere kinderen de app ook simpel spelen zonder al die sterren te verdienen en op hun eigen wijze een uitvinding te bouwen. Zij zullen ook het succes ervaren van het oplossen van een level. De app biedt dus de mogelijk om op verschillende niveaus te spelen. Je kan het je zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt.
Wil je liever geen hints gebruiken, omdat je zoveel mogelijk punten wil verdienen? Raak dan de voorwerpen aan die al in de kamer staan. Zij geven je ook al veel informatie.

De app is erg leuk om samen met mijn zoontje te spelen. Een aantal keren liep ik vast en wist ik het echt even niet meer (ik wilde geen hints gebruiken). Gelukkig kon ik mijn zoontje om raad vragen!

Met de app leren kinderen al handelend bezig te zijn bij het zoeken naar oplossingen. Dat wordt ook wel “trial and error” genoemd. In dit geval moet je jouw uitvinding steeds testen en zo evalueren hoever je nu bent. Wat heb je al goed gebouwd en wat klopt er niet?

Heb je even geen idee? Raak de voorwerpen aan en lees de hints (in het Engels) om een idee te krijgen. Zo oefent je kind gelijk met het lezen in het Engels. Om verder te kunnen zal je kind echt moeite doen om te lezen en te begrijpen wat er staat.

Doorzettingsvermogen komt wel degelijk aan bod bij deze app. Met deze app is je kind steeds bezig met het bedenken van een oplossing, testen en opnieuw proberen en/of verdergaan. Je kind zal vaak vast komen te zetten en steeds weer moeten bedenken hoe nu te komen tot een oplossing. Ik vind deze app geweldig om mijn kind te laten oefenen met het doorzetten bij problemen.

De app ziet er geweldig uit en het uiterlijk is gebaseerd op de originele uitvindingen van Rube Goldberg. Na het voltooien van een level zie je steeds de echte tekeningen van de uitvindingen gemaakt door Rube Goldberg zelf!

rube-works-5 

 

Leave a reply