You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Botje

Botje

Doelgroep: 6 – 9 jaar
Titel: Botje
Schrijver + Illustrator: Janneke Schotveld + Annet Schaap
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
ISBN: 9789000339280

Wat leert je kind:

  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip

Te koop bij Bol.com

Het boek

Het gaat om een boek met een harde kaft. Je komt veel illustraties tegen van Annet Schaap.
Met dit boek valt Janneke Schotveld opnieuw in de prijzen: het boek krijgt de Pluim van de Senaat van de Nederlandse Kinderjury. Dit is al de derde keer dat ze deze prijs ontvangt.

Het boek gaat over Bibi. Wanneer ze de Nationale Voorleeswedstrijd wint staat haar wereld op de kop. Ze wordt geïnterviewd en komt zelfs op tv! Dan krijgt ze een pakket met de post van Appie Eensteen.
In het pakket zit een robotje en een briefje met daarin de vraag of Bibi een paar dagen voor Botje wil zorgen. Ze mag Botje aan niemand laten zien. Over een paar dagen, zodra het veilig is komt Appie haar weer halen.
Appie Eensteen is een internationaal bekend professor en robotmaker. Botje is dan ook niet zomaar een robot, maar een levende robot.
Ze vertelt hoe ze gevaar loopt, omdat “de Russenman” haar wil hebben. Hij heeft geprobeerd haar te kopen, maar omdat Appie haar niet wil verkopen, zal “de Russenman” haar proberen te stelen!
Hij wil haar uit elkaar halen en zo zijn eigen levende robotjes maken. Botje komt daarom bij Bibi schuilen. Hier zal “de Russenman” haar niet komen zoeken.

Bibi’s moeder is op het moment in het buitenland. Ze is vaak op reis om dieren te ontdekken die nog niet ontdekt zijn. Bibi’s vader heeft een eigen bollenwinkel. Hij krijgt een grote opdracht. Hij mag de mutsen van het olympisch snowboardteam maken. Het gaat wel een haastklus worden, want de olympische winterspelen beginnen al heel snel.

Botje is niet zo goed in onopvallend zijn. Al heel snel laat ze zich zien aan Bibi’s beste vriend Midas. Ook Bibi’s vader maakt al gauw kennis met Botje. Gelukkig is hij zo druk met de mutsen dat hij denkt dat Bibi’s moeder alvast een cadeau heeft gestuurd voor Bibi’s verjaardag. Wat een leuke robot heeft ze gekocht!
Maar wanneer er een foto van de bollenwinkel op Facebook verschijnt beginnen de problemen. Wie staat er op de foto in de etalage van de winkel? Botje!

Ook te koop in iTunes

verkrijgbaar-in-iBooks

Mijn mening

Heel leuk en spannend boek. Ik heb het boek als voorleesboek gebruikt en ik vond het echt heel erg leuk.
De hoofdstukken zijn ideaal om steeds 1 of soms zelfs 2 hoofdstukken uit voor te lezen. Het verhaal trekt kinderen echt mee omdat het zo grappig en spannend is.
Er zijn veel illustraties waar de kinderen naar kunnen kijken tijdens het voorlezen. Heel leuk dus!

Het is leuk om te lezen hoe prettig gestoord Bibi’s vader is. Iedere dag draagt hij wel een eigen gebreide bijzondere muts. Bibi schaamt zich in het begin wel voor haar vaders bollenwinkel. Waarom kan hij geen normale winkel hebben? Ook wordt ze er zelfs mee gepest op school.
Het is mooi om te lezen hoe Bibi later in het verhaal in ziet hoe leuk de bollenwinkel is. Het is toch wel heel bijzonder dat haar vader dit werk doet.

Ook het pesten komt op een mooie wijze aan bod. Bibi wordt gepest door Jesse. Wanneer Jesses moeder komt klagen, krijgt ze te horen hoe haar zoon zich op school gedraagt. Het is mooi om te lezen hoe hij zijn excuses moet komen aanbieden.

recensie-exmplaar-uitgever

Leave a reply