You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Schooltje spelen 5 – 8 jaar! Maan roos vis – leer beter taal en lezen

Schooltje spelen 5 – 8 jaar! Maan roos vis – leer beter taal en lezen

Toen ik een klein meisje was speelde ik al dat ik een juf was. Mijn broertje had een heel schattig Alfred J. Kwak koffertje die als schooltas diende. Zo liep hij steeds mijn klaslokaaltje (slaapkamer) binnen en ging hij in de schoolbanken (mijn bureautje) zitten.
Met behulp van zelfgemaakte sommetjes en andere opdrachten konden we samen “schooltje spelen”.
Geen wonder dat ik later echt voor de klas ging staan en leerkracht als beroep had gekozen!

Nu jaren later kom ik een leuke koffer van Zwijsen tegen genaamd “Schooltje spelen”. Dat trekt natuurlijk mijn aandacht!
Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen door te zeggen dat ik deze koffer enorm leuk en waardevol vind.
Straks ga ik meer vertellen en uitleggen over de koffer, maar hieronder laat ik je vast een filmpje van de koffer zien waarin ik de doos uitpak en de spullen met je doorneem.

Wat zit in de koffer van Schooltje spelen?

De koffer zelf is al enorm leuk om mee te spelen. In het filmpje hierboven laat ik zien dat het een werkplek moet voorstellen. Aan de ene kan zit “het kind” en aan de andere kant zit “de leerkracht”.
De schoolbel draagt op een leuke wijze bij aan het spelplezier en schoolbeleving. Zodra de bel gaat begint het schooltje spelen!

schooltje-spelen-van-maan-roos-vis-zwijsen-2
Dan maak ik nu een opsomming van het materiaal.

 • Grote uitwisbare kaart (op de doos zelf) met de schrijfletters, dubbelklanken (aa, eu,enz.) en cijfers 1 t/m 10
 • Grote uitwisbare kaart (op de doos zelf) met de schrijflijnen.
 • Grote uitwisbare kaart (op de doos zelf) met een dagplanning.
 • Grote uitwisbare kaart (op de doos zelf) met een weekplanning.
 • Twee uitwisbare stiften rood en zwart.
 • Ouderwetse schoolbel.
 • Folder met o.a. spelideeën.
 • Werkboekjes met dezelfde oefeningen als op school.
 • Schrift voor de leerkracht.
 • Uitwisbare oefenkaarten met de letters en woorden die op dat moment op school aan bod komen.
 • Uitwisbaar rekenvel met sommetjes (plus en min) en kloksommen.
 • Uitwisbare schrijfvellen met schrijflijnen aan de ene kant en een leeg vlak aan de andere kant.
 • Uitwisbare speelkaart met leuke lees- en letteroefeningen.
 • Uitwisbare kaart met leesletters en schrijfletters.
 • Diploma (uitwisbaar)
 • Stickervel

schooltje-spelen-van-maan-roos-vis-zwijsen-3

Waar kan je Schooltje spelen van Zwijsen kopen?

Zwijsen heeft een webshop met speel-/leermateriaal speciaal voor thuis. Schooltje spelen is een onderdeel uit de serie van Maan roos vis.
Hier kan je Schooltje spelen kopen in de webshop van Zwijsen voor thuis.

Mijn mening

Het valt me op dat je op veel verschillende manieren hiermee kan spelen. Het is dus toepasbaar op ieder kind en elk kind kan er weer een andere speelervaring uit halen.
Ook geeft het je als ouder veel inzicht in de werkhouding en ook karakter van je kind.
Zo wist ik natuurlijk al dat mijn jongste zoontje heerlijk kan werken en goed zijn best doet op alles wat hij probeert, maar ik wist nog niet hoe ver dat ging.
Hij vertelde me laatst dat hij altijd als laatste klaar was en ik dacht dat het was omdat hij gewoon goed zijn best doet er er zijn tijd voor neemt, maar tijdens het spelen met dit pakket zie ik dat het vooral komt omdat hij de hele tijd iedere letter wegveegt en opnieuw begint omdat het op zijn allermooist moet! Ik vroeg hem hoe hij dat normaal op school doet en hij vertelde me dat hij ook daar de hele tijd aan het vegen is met zijn gum. Geen wonder dat hij altijd als laatste klaar is. Het verbaast me dat hij zijn werk af krijgt met zijn perfectionisme! Ik kan mezelf wel op de kop slaan, want dat heeft hij natuurlijk van mij!
Gelukkig kan Schooltje spelen een uitkomst bieden. Tijdens het spelen probeer ik hem aan te leren dat hij aan het oefenen is en het niet vandaag al op zijn allermooist hoeft, omdat hij door te oefenen vanzelf mooier gaat schrijven. Ik probeer hem te leren genoegen te nemen met het feit dat hij zijn best heeft gedaan en het dan als proces moet zien omdat het na vaker oefenen wel heel erg mooi gaat worden.
Je bent dus niet alleen maar aan het spelen met je kind. Je kan je schoolkind er ook goed mee leren kennen En dat kan toch weer anders zijn dan hoe je kind thuis is.

Ik merk dat mijn zoontje toch liever de schrijfletters gebruikt die hij nu in groep 3 leert in plaats van de schrijfletters die op deze schrijfkaarten worden aangeboden.
Wanneer hij een letter wil schrijven die hij nog niet heeft geleerd, grijpt hij wel graag terug naar de schrijfletters in dit pakket. Op zich zou ik het dus erg fijn vinden als er nog een kaart bij dit pakket komt met de schrijfletters uit de schrijfschriften van groep 3. Ik weet dat dit enorm lastig is, omdat er veel verschillende schrijfmethodes zijn en sommige letters verschillen per schrijfmethode.
Zelf los ik dit op dit moment op door de schrijfkaarten van Maan roos vis erbij te gebruiken.

Leuk-oefenmateriaal-om-te-leren-lezen-en-schrijven-3

Op dit moment spelen we vooral met de weekplanning. Mijn zoontje begint door bij iedere dag een activiteit te kiezen en op te schrijven bij de dagen van de week. Hij gebruikt de schrijfkaarten die je hierboven ziet om de activiteiten op te schrijven (lezen, schrijven, tekenen, rekenen, enz.). Dan laat hij de bel horen en zegt welke dag het is. Hij bekijkt de planning van de dag en zegt wat we die dag gaan leren. Dan gaat hij aan de slag met de gekozen activiteit en ik help hem “als een echte juf”. Het is extra leuk omdat hij weet dat ik jarenlang juf ben geweest. Voor hem geeft dat extra gewicht aan het spel!
Het is een leuke wijze om ook nog eens de dagen van de week te oefenen, want hij raakt nog weleens in de war. Ook kunnen we de woorden gisteren en morgen goed oefenen, want hij vindt ze soms best lastig en noemt ze liever “de dag voor vandaag” en “als vandaag voorbij is”.

Ik vind het leuk om te zien hoe hij de activiteiten invult. Bij schrijven wil hij woorden bedenken en dan opschrijven met behulp van de letterkaarten. In zijn geval is hij 15 minuten bezig met 2 woorden!
Ik hoop dat we per keer toch meer woorden kunnen schrijven in die 15 minuten. Maar daar ga ik de komende tijd wel achter komen.

De oefenkaarten zijn heel herkenbaar voor kinderen. Mijn zoontje riep gelijk: “Hey die ken ik! Zij heet Kim! En dat is Sim. Die hebben we ook op school.” Dat is een goed teken en zo heb ik het graag.
Het laat nogmaals zien dat alles uit deze koffer wel aansluit bij school.

Het is mooi om te zien hoe snel mijn zoontje leest. Dat gaat enorm goed. Het schrijven is dus een punt van aandacht en het rekenen doet hij nog op zijn vingers. Het klinkt gek, maar dat wist ik helemaal niet.
We zijn thuis vooral bezig met lezen en voorlezen, ik heb hem dus nog helemaal niet met rekensommetjes bezig gezien.

Ik vind deze koffer dus een absolute aanrader. Het is ook goed voor heel veel spelplezier. Mijn zoontje en ik zijn de eerste keer wel twee uur bezig geweest met spelen! Dat kan ik natuurlijk niet iedere dag doen, die tijd heb ik gewoonweg niet, maar een paar keer per week samen spelen lijkt me wel leuk en zeer waardevol! Eens kijken of ik mijn man ook zover kan krijgen om soms met mijn zoontje samen te spelen. Dan kan mijn zoontje vast eens “de meester” zijn!

recensie-exmplaar-uitgever

 

2 Responses to Schooltje spelen 5 – 8 jaar! Maan roos vis – leer beter taal en lezen

 1. Heel erg bedankt. Ik baal hier altijd van, want ik lees mijn teksten iedere keer minstens 3x keer na om de fouten eruit te halen. En zelfs dan gaat het nog steeds mis. Ik heb het nu gelijk aangepast!

Leave a reply