You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Man op de maan – Zelf lezen over “Lang geleden”

Man op de maan – Zelf lezen over “Lang geleden”

Doelgroep: 6 – 8 jaar
Titel: Man op de maan
Schrijver: Arend van Dam
Illustrator: Alex de Wolf
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
ISBN:9789000352708

Wat leert je kind:

  • Lezen op AVI E3 niveau
  • Belangstelling krijgen voor boeken.
  • Leesvaardigheid oefenen.
  • Uitbreiding woordenschat.

Te koop bij Bol.com

Te koop in iBooks

verkrijgbaar-in-iBooks

Het boek

Dit boek hoort bij de nieuwe AVI-boekjes van Arend van Dam voor beginnende lezers. Het leuke aan deze serie is dat het om geschiedenisverhalen gaat. Beginnende lezers lezen normaal gesproken bijna alleen maar uit gewone verhalenboekjes en oefenboekjes, maar boeken met “echt gebeurde verhalen” zijn toch wel zeer bijzonder!
De boeken uit deze serie gaan over beroemde mensen uit onze geschiedenis.

Een zin neemt maar één regel in beslag en dat maakt dat de tekst er heel overzichtelijk uitziet. De zinnen zijn niet zo lang waardoor kinderen niet aan het struikelen zijn over lange zinnen.
Kinderen willen graag uit dit boek lezen omdat de tekst er duidelijk uitziet. Ze hebben het vertrouwen dat dit makkelijker te lezen is dan bij een boek waarbij de zinnen verdeeld zijn over meerdere regels.

De zinnen hebben hoofdletters aan het begin van de zinnen en bij de namen. Je kind moet dan wel de hoofdletters al kennen. Anders is het belangrijk dat je samen met je kind uit dit boek gaat lezen. Zo kan je jouw kind helpen met het lezen van de hoofdletters.

Omdat dit boek over de reis naar de maan gaat van o.a Neil Armstrong komt je kind Engelse namen tegen in het boek. Dit kan vooral in het begin lastig zijn. De namen Neil en Mike kunnen best moeilijk zijn voor kinderen om te lezen omdat de letters anders moeten worden uitgesproken dan ze op school leren.

De lettercombinatie ei komt vaak aan de orde. Kinderen kunnen dit goed oefenen met dit boek.

De woorden van de tekst in het boek zijn vooral één- en tweelettergrepig. Toch kom je heel soms woorden met drie lettergrepen tegen zoals besprakenmaanlanding, motoren, enz.

man-op-de-maan-zelf-lezen-over-lang-geleden2

Mijn mening

Dit boek is echt heel leuk voor beginnende lezers. Het onderwerp van het boek is heel aantrekkelijk voor kinderen. Het is leuk dat het over de ruimte gaat.
Het boek is echt heel handig voor beginnende lezers omdat het, op de namen Neil en Mike na, mooi past bij hun niveau.
Het boek kan later ook toegevoegde waarde hebben voor o.a. leesbeleving, omdat kinderen later ontdekken dat het lezen van dit boek heel waardevol was. Ze hebben een stukje van de geschiedenis geleerd.
Kinderen zullen in hun leven nog wel vaker de naam Neil Armstrong tegenkomen en dan merken ze dat er niet alleen maar leuke verhalen in boeken staan, maar dat het ook waargebeurd kan zijn.

Het is wel handig om aandacht te geven aan woordenschat.
In het boek komen de volgende woorden aan bod:

  • dampkring
  • krater
  • baan (om de maan)
  • maanlander
  • zeeziek

Het is prettig voor kinderen als je deze woorden vooraf of tijdens het lezen uitlegt.

recensie-exmplaar-uitgever

Leave a reply