Doelgroep: 7 t/m 9 jaar
Titel: Hoe ik een weerwolf werd
Schrijver: Ulf Stark
Illustrator: Lars Deltrap
Uitgeverij: Querido
ISBN: 9789045120188
Wat leert je kind:
- Lezen op AVI M4 en E4 niveau
- Leesplezier
- Taalontwikkeling
- Uitbreiding woordenschat
- Leesbegrip
Het boek
Dit boek hoort bij de serie Tijgerlezen.
Tijgerlezenboeken zijn spannend en bieden meer leesplezier dan de meeste AVI oefenboekjes. Ze zijn extra leuk voor kinderen die wel wat uitdaging kunnen gebruiken wat het technisch lezen betreft.
Een kind uit groep 3 die al op AVI E4 niveau leest kan al prima zelf uit dit boek lezen.
De tekst ziet er duidelijk en overzichtelijk uit. De meeste zinnen beginnen steeds op een nieuwe regel, maar er zijn ook steeds een paar zinnen die wat later op een regel beginnen na een kortere zin. Dit is wel heel goed voor kinderen om mee te oefenen, vooral als zij straks de overstap maken van AVI oefenboekjes naar AVI uit boeken (AVI PLUS).
Want als een kind alleen maar heeft geoefend met AVI oefenboekjes met korte regels, kan de overstap naar AVI uit boeken wel ineens heel groot zijn. Dit boek biedt dus een mooie tussenstap.
In het boek komt je kind een paar moeilijke woorden tegen die lastig kunnen zijn om te lezen. Het gaat om de volgende woorden:
- Patiënten
- Lunch
- Papa’s (komma s uitspreken)
In het boek komen kinderen ook woorden tegen die extra uitdaging bieden.
Denk daarbij aan woorden als:
- tandartsjas
- praktijk
- frambozensnoep
- assistente
- blindemannetje
Het is niet zo dat het boek vol met deze woorden zit. Er is juist een prettige evenwicht in de woorden die kinderen eind groep 3 moeten kunnen lezen en hier en daar wat uitdagende woorden erbij.
Verder staat het woord “shit” in de tekst. Niet alle kinderen vinden het fijn om dit zo tegen te komen in een boek, omdat ze dit normaal ook niet mogen zeggen.

Mijn mening
Ik vind dit boek heel handig en vooral leuk om te oefenen met kinderen die meer verhaal in een oefenboek willen hebben.
Je kan de tekst mooi verdelen. Als je een kind uit groep 3 de linkerbladzijden laat lezen en een ouder kind of jijzelf de rechterbladzijden, dan is dat extra leuk.
Dit is ook prima te doen. Alleen op het laatst kom je een paar linkerbladzijden tegen met alleen maar illustratie, maar dan heeft een kind ook best veel gelezen en dat geeft dan ook niet.
Je kan zo samen het boek in een half uur uitlezen. Dit kan wel per kind verschillen omdat elk kind op een eigen tempo leest.
Tijdens het lezen vinden kinderen dit boek enorm leuk en spannend, maar als aan het einde blijkt dat er helemaal geen weerwolf in het verhaal zit kan dit wel een teleurstelling zijn voor kinderen die juist veel zin hadden in een boek met “echte weerwolven”.

Leave a Reply