You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Go nuts for donuts!

Go nuts for donuts!

Doelgroep:  2 tot 6 personen vanaf 8 jaar.

Wat is Go nuts for donuts?

Het gaat om een kaartspel met zeer schattige en vrolijke plaatjes.
Je speelt steeds per ronde en pas aan het einde van het spel kan je berekenen wie de winnaar is.
Per ronde kiezen de spelers uit een rijtje met kaarten. Het kiezen gebeurt door een kaart met een getal gesloten op tafel te leggen. Met deze kaart geeft iedere speler aan welke donutkaart hij wil hebben. Als iedereen een kaart gesloten op tafel heeft gelegd draai je tegelijk deze kaarten om en zo kan je bepalen wie wel en wie geen donutkaart mag pakken.
Dit is steeds heel leuk en ook heel spannend. Het is nog maar de vraag of je deze ronde wel of geen donutkaart erbij krijgt.

Op zich heb je niet veel ruimte nodig om het spel te starten. Je legt een rijtje met donutkaarten zo neer dat iedereen de kaarten kan zien en lezen. Verder legt iedere speler de gewonnen kaarten open voor zich neer zodat alle spelers kunnen zien wat de ander al heeft verzameld.
Hoe verder je komt in het spel hoe meer ruimte je nodig hebt om al je kaarten uit te stallen (tenzij je veel pech hebt en je weinig kaarten hebt mogen pakken).

Mijn mening

Het spel heeft simpele spelregels en is heel leuk om met het gezin samen te spelen. Je weet pas aan het einde van het spel wie de winnaar is dus tijdens het spelen gaat het niet zozeer om winnen en verliezen.
Je kan elkaar een beetje plagen door kaarten in te zetten waarbij je een kaart van een tegenstander mag pakken of een slechte kaart aan een tegenstander mag geven. Er zijn niet zoveel van deze kaarten dus er ligt geen nadruk op het “plagen” in dit spel.

Dit spel is goed voor kinderen die moeite hebben met verliezen. Tijdens het spel kan je leuk samen spelen en pas na de laatste ronde aan het einde van het spel ga je berekenen wie er heeft gewonnen. Pas dan beginnen deze kinderen met het verwerken van hun teleurstelling als ze hebben verloren.
Zo heb je in elk geval het spelen zelf leuk weten te houden en kan je een kind beter uitleggen dat het meer gaat om spelplezier dan om het winnen, vooral omdat er na het winnen/verliezen niets meer komt. Het spel zit er al op.

Kinderen kunnen het begrijpend lezen goed oefenen met dit spel. Per ronde kan je kiezen uit een aantal kaarten.
Het is heel belangrijk dat je de tekst op deze kaarten goed hebt gelezen, anders blijk je achteraf niets aan de kaart te hebben omdat je het niet goed hebt gelezen. Zelf heb ik ook vaak genoeg een kaart gepakt waar ik later van baalde. Had ik maar beter moeten lezen!
Het spel motiveert kinderen (en volwassenen!) om meer aandacht te schenken aan het begrijpen van een klein stukje tekst.

In deze nieuwe uitvoering zitten 15 extra donutkaarten. Een mini-uitbreiding dus!
Wij hebben tot nu toe nog zonder deze extra kaarten gespeeld om het spel eerst goed te leren kennen.
Dit spel lijkt me heel erg leuk om mee te nemen op vakantie. Een potje duurt niet zo lang (20 minuten volgens de makers) en is wel heel erg leuk om met kinderen te spelen.
Zelf duren we wat langer over een potje omdat mijn zoontjes de kaarten goed willen lezen.

recensie-exmplaar-uitgever

Leave a reply