You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

STRIPBOEK! Percy Jackson en de Olympiërs – De bliksemdief

STRIPBOEK! Percy Jackson en de Olympiërs – De bliksemdief

Doelgroep: Vanaf 10 jaar
Titel: Percy Jackson en de Olympiërs – De bliksemdief
Schrijver origineel verhaal: Rick Riordan
Bewerkt door: Robert Venditti
Illustraties: Atilla Futaki
Kleur:  José Villarrubia
Uitgeverij: 
Van Goor
ISBN: 9789000359967

Wat leert je kind:

  • Kennis maken en interesse krijgen in de oude Griekse mythen.
  • Belangstelling krijgen voor strips.
  • Taalontwikkeling.
  • Uitbreiding woordenschat.

Te koop bij Bol.com

Het boek

Het gaat om een graphic novel met een “zachte” kartonnen kaft. Een graphic novel is de literatuur onder stripboeken.
Dit stripboek is gebaseerd op het eerste deel van de vijfdelige boekenserie Percy Jackson en de Olympiërs van Rick Riordan.
Op deze wijze kan je genieten van het eerste avontuur van Percy Jackson zonder dat je door veel tekst moet worstelen. Begrijp me niet verkeerd, ik heb enorm genoten van de Percy Jackson boeken en ik vind ze een echte aanrader, maar ik weet ook dat niet iedereen van boeken lezen houdt en dan biedt dit boek een mooie uitkomst.

Dit stripboek volgt het originele verhaal zo goed mogelijk. Natuurlijk is er veel verkort en weggelaten, maar de hoofdlijnen van het verhaal zijn hetzelfde. Als je het originele verhaal niet hebt gelezen en met blanco kennis begint krijg je wel genoeg informatie over de Griekse mythologie, de halfgoden en Kamp Halfbloed.

Het verhaal gaat over Percy Jackson die voor de zoveelste keer van school getrapt gaat worden. Hij heeft echt zijn best gedaan, maar wanneer hij plotseling aangevallen wordt door een leraar die verandert in een furie snapt hij ook wel dat zijn kant van het verhaal vast niet als waarheid aangenomen gaat worden. Wanneer hij bij zijn eindtoets te horen krijgt dat hij niet thuishoort op deze school omdat hij anders is, weet hij dat hij geen kans maakt. Zijn dyslexie en ADHD staan hem een plek op deze school in de weg.
Maar dan ontdekt hij waarom hij anders is. Zijn dyslexie is niet wat hij zij hele leven lang heeft gedacht.
Zijn hersenen zijn ingesteld op het lezen van oudgrieks. Ook zijn ADHD is anders dan hem altijd is voorgehouden. Zijn slagveldreflexen zijn sterker dan bij gewone mensen. Zijn lichaam is altijd klaar om te strijden!

Lees mijn review van het boek Percy Jackson en de Olympiërs – De bliksemdief.

Mijn mening

Zelf vind ik het originele verhaal vele malen leuker en als je van veel lezen houdt is dat wat ik je aan zou raden, maar ik merk aan mijn zoontjes dat zij echt geen zin hebben om zich door een dikke pil heen te worstelen en ook al vinden ze het avontuur erg spannend, ze willen niet verder lezen omdat er te weinig plaatjes zijn in het boek.
Ik heb dit boek gekocht als tweede poging om mijn zoontjes zo toch kennis te laten maken met de avonturen van Percy Jackson en dit sloeg gelijk aan! Na ruim een uurtje lezen zit mijn oudste zoon van 10 jaar al op de helt van het boek. Zelfs mijn man wil dit boek gaan lezen!

Ik vind het slim hoe dyslexie en ADHD een geweldige betekenis krijgen in dit verhaal. Ik merk vaak dat kinderen hun excuses aanbieden omdat ze dyslexie hebben. Dat vind ik altijd erg jammer om te zien, want ik vind dat ze zich niet minderwaardig moeten voelen. Dit boek geeft een trotse draai aan het hebben van dyslexie en ADHD. Het zijn de tekenen van een halfgod!

Hoewel ik dit een mooie versie van het verhaal vind en dit een leuk boek is om uit lezen kom ik toch wel wat minpuntjes tegen. De tekst haalt het bij lange na niet vergeleken met de originele tekst van Rick Riordan. De spanning die je voelt bij het lezen uit zijn boek voel je niet bij dit boek. Ook de humor en zelfspot komt hier niet uit de verf.
Ik vind de illustraties wat sfeer betreft heel mooi, maar de personages vind ik niet mooi getekend. Vaak vind ik de gezichten ook gewoonweg niet kloppen. Percy Jackson ziet er over het algemeen uit als een doodnormale jongen, maar vaak genoeg is hij zo slordig afgebeeld dat het lijkt of zijn neus en lippen zijn opgezwollen na een gevecht, wat wel heel kloppend zou zijn als dat overeenkwam met het verhaal.
Ook de andere personages zien er steeds toch weer iets anders uit, wat best verwarrend is tijdens het lezen. Het trekt onnodig je aandacht waardoor je net niet lekker in het verhaal zit.

Je kan het volledige verhaal ook als luisterboek in het Engels beluisteren.

Kortom: Ik vind dit boek heel leuk en ook echt zeker een aanrader voor kinderen die meer van plaatjes dan van tekst houden, maar er zijn ook minpunten.
Ondanks de minpunten ben ik benieuwd naar de volgende graphic novels van het verhaal van Percy Jackson. Ik ben blij dat mijn zoontjes (en man!) op deze wijze de avonturen van Percy Jackson zullen beleven. Als mijn zoontjes wat ouder zijn kunnen we samen de films kijken.

 

Leave a reply