You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Percy Jackson en de Olympiërs – De bliksemdief

Percy Jackson en de Olympiërs – De bliksemdief

Doelgroep: Vanaf 10 jaar
Titel: Percy Jackson en de Olympiërs – De bliksemdief
Schrijver: Rick Riordan
Uitgeverij: Unieboek | Het spectrum

Wat leert je kind:

  • Kennis maken en interesse krijgen in de oude Griekse mythen
  • Belangstelling krijgen voor boeken.
  • Taalontwikkeling.
  • Uitbreiding woordenschat.
  • Concentreren.
  • Stimuleren van de fantasie.
  • Kennis maken met nieuwe situaties.

Te koop bij Bol.com

Te koop in iTunes

get-it-on-ibooks

De andere delen:

get-it-on-ibooks

Het verhaal

Het verhaal wordt verteld door Percy Jackson. Je leest het vanuit de “ik” vorm. Percy is al heel vaak van school gestuurd en ook nu weer zal dat vast het geval zijn. Hij heeft dyslexie en ADHD en hij is een probleemkind. Om de één of andere reden overkomt hem altijd vreselijke ongelukken. Vooral wanneer ze op excursie gaan gaat het mis. Hij woont op een soort kostschool samen met andere “moeilijke” kinderen.
Onderweg naar het museum heeft Percy het heel erg moeilijk. Zijn beste vriend Grover wordt enorm gepest door het naarste meisje van de school. Ze gooit stukjes brood in zijn haren. Percy wil het liefst op het meisje af stappen en haar eens behoorlijk op haar donder geven, maar hij mag niets doen. Hij heeft al een flinke waarschuwing gekregen en als hij zich nu misdraagt, moet hij van school af. Ook in het museum blijft zij zich misselijk gedragen en wanneer hij haar eens goed op haar plek zet is het zo ver. Mevrouw Dodds neemt hem mee om hem flink uit te foeteren. Maar dan verandert ze voor zijn neus in een monster en voor hij weet wat er aan de hand is gooit een andere leraar hem een pen toe om zich te verdedigen. Wanneer hij de dop van de pen haalt blijkt het een enorme zwaard te zijn en hij verslaat het gedrocht waarna het voor zijn ogen oplost! Wanneer hij trillend naar buiten gaat weet niemand wie mevrouw Dodds is. Er werkt geen mevrouw Dodds op school. Toch lijkt het alsof zijn beste vriend Grover er meer van afweet en hoe zit het met zijn leraar en zijn “pen”? Wanneer Percy een gesprek tussen zijn vriend en zijn leraar opvangt weet hij dat het goed mis is! Hij is in gevaar!
Het luisterboek is ook verkrijgbaar in het Engels.

Mijn mening

Dit boek is echt geweldig! Het is reuzespannend. Percy vertelt je al op de eerste bladzijde dat hij een halfbloed is en dat het gevaarlijk is om een halfbloed te zijn. Als je dit boek leest omdat jij denkt dat je ook een halfbloed bent, neem dan zijn advies aan en leg het boek nu direct weg! Lees je het boek omdat je er niet in gelooft maar toch wilt genieten van het verhaal, lees dan vooral verder.
Nou dat belooft al gelijk heel veel! Ik vond het prachtig om een boek zo te zien beginnen.

Het boek weet de belofte wel zeker waar te maken. Het gevaar schuilt in ieder hoekje en gaatje en zelfs wanneer er even geen gevaar is, weet Percy dat er iets niet klopt en dat het goed mis is!
ik vind het verhaal heel mooi en je maakt op een leuke en spannende wijze kennis met beroemde namen uit de Griekse mythologie zoals Kronos, Zeus, Athena, Ares, Hades, enz.

Dit boek hoort bij Young adult 12+ maar ik vind dit deel nog aardig onschuldig. Percy’s zwaard kan wel de monsters verwonden en uitschakelen, maar het gaat dwars door normale mensen heen. Zelfs dan doodt hij de monsters niet. Ze worden alleen maar tijdelijk uitgeschakeld. Ze kunnen zelfs een leven lang uitgeschakeld worden, maar ze kunnen niet dood gaan. Dat geldt natuurlijk ook voor de goden. Op zich gaan er geen personen dood in dit deel (anders dan dat een bijfiguur, een akelige vent, tot steen verandert). Het boek is vooral ENORM spannend, maar er gebeuren geen vervelende dingen waardoor ik het 12+ zou geven. Kinderen vanaf 10 jaar die heel veel van spannende boeken houden kunnen best aan dit deel beginnen. De andere delen ken ik zelf nog niet, dus daar kan ik nog niet veel over zeggen.

Zelf ben ik fan geworden van deze serie en kan je hier op de website uitkijken naar mijn mening en advies over de volgende delen.

Lees ook mijn beschrijving van de andere delen:

 

Leave a reply