You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Percy Jackson en de Olympiërs – De strijd om het Labyrint

Percy Jackson en de Olympiërs – De strijd om het Labyrint

Doelgroep: Vanaf 11 jaar
Titel: Percy Jackson en de Olympiërs – De strijd om het Labyrint
Schrijver: Rick Riordan
Uitgeverij: Unieboek | Het spectrum

Wat leert je kind:

  • Kennis maken en interesse krijgen in de oude Griekse mythen
  • Belangstelling krijgen voor boeken.
  • Taalontwikkeling.
  • Uitbreiding woordenschat.
  • Concentreren.
  • Stimuleren van de fantasie.
  • Kennis maken met nieuwe situaties.

Te koop bij Bol.com

Te koop in iTunes

get-it-on-ibooks

De andere delen:

get-it-on-ibooks

Het boek

Het verhaal wordt verteld door Percy Jackson. Je leest het vanuit de “ik” vorm. Percy Jackson is een bijzonder kind. Hij heeft dyslexie en ADHD en wanneer zijn moeder hem weer bij een nieuwe school aanmeldt, zien ze hem liever gaan dan komen. Het is hem nog nooit gelukt om een heel jaar af te maken op een school zonder ervan af getrapt te worden! Hoewel hij gezien wordt als een probleemkind, ligt het echt niet aan hem. Hij is de zoon van de god Poseidon en dat betekent dat hij altijd en overal in de problemen zit. Vooral nu!
De titaan Kronos is bezig terug te keren en wil de machtige goden de wereld uit helpen. Om dat te bereiken valt hij alvast de halfbloedkinderen aan. Ook op school wordt Percy steeds aangevallen door monsters die hem uit de weg willen ruimen. Gelukkig kunnen de “gewone” mensen (stervelingen) niet zien wat er aan de hand is. Zij zien geen enge monsters en gruwelijke gedrochten in de scholen opduiken. Maar ja dat betekent dat ze alleen maar zien hoe Percy steeds een school in brand steekt of de boel laat ontploffen. Een probleemkind dus!

Hoewel Percy en zijn vrienden al goed stand hebben weten te houden in de vorige boeken, ziet de situatie er steeds gevaarlijker uit en lijkt een totale oorlog tussen de goden en Kronos onvermijdelijk. Iedereen moet een kant kiezen. En met iedereen bedoel ik niet alleen de halfbloedkinderen, maar ook de mindere goden, de saters, cyclopen en alle andere mythische figuren.

Lees ook mijn beschrijving van de andere delen:

Mijn mening

Het is echt een hele leuke en vooral spannende serie. De verhalen beginnen iedere keer op school en steeds hoop je weer dat Percy niet in de problemen komt en leef je met hem mee wanneer hij weer eens moet vluchten. Niet alleen voor de mythische monsters, maar ook voor de politie. De politie speelt verder geen rol in de boeken, het is alleen een bijkomend probleempje.
Zo raak je iedere keer vanaf het begin meteen verstrikt in een nieuw avontuur. Zelf wil ik dan het liefst op de bank kruipen met mijn boek en niet gestoord worden totdat ik het boek weer uit heb. Ik ben wel een beetje droevig nu, omdat ik nu deel 4 al uit heb en alleen nog maar 1 boek te gaan heb en dan is deze serie voorbij. Gelukkig zag ik dat de schrijver nog een serie boeken heeft geschreven over deze helden. Heb ik weer iets om naar uit te kijken!

Nu ik deze boeken lees merk ik dat ik als kind niet zo heel veel heb geleerd over de oude Griekse mythologie. Ik ken wel de namen van een aantal goden en van sommige goden weet ik ook best de onderlinge relaties, maar nu ik erover nadenk heb ik het meest geleerd uit films. Ik vind het dus wel fijn om door middel van deze boeken meer te leren en te snappen over de verschillende goden en de verhalen die erbij horen. Het meest vreemde wat ik tot nu toe heb gelezen is dat de godin Athena is ontstaan (in vol ornaat) uit het hoofd van Zeus. Bij wijze van een letterlijke gedachte!

De boeken zijn zeer fantasierijk. Ditmaal gaat het over het labyrinth waarin de Minotaurus een rol heeft gespeeld. Aangezien de Minotaurus zelf al in deel is was verslagen speelt het geen rol in dit boek. Wel gaat het nu o.a. over Daedalus (die volgens de verhalen reusachtige vleugels had gebouwd voor hem en zijn zoontje Icarus) en koning Minos.
Ook nu weer spelen fantastische figuren een rol zoals Kampè, helhonden, vleesetende paarden, de god Pan en nog veel meer. Wanneer dit deel verfilmd wordt zal ik wel vaak met mijn ogen dicht moeten zitten ben ik bang, want ik ben als de doods voor slangen!

Verliefdheid begint nu wel een rol te spelen in dit boek. De relatie tussen Annabeth en Percy begint steeds ongemakkelijke momenten aan te nemen. Daarbij ontmoet Percy een nieuwe vriendin Rachel en maakt hij kennis met Calypso wat ook ongemakkelijke gevoelens met zich meebrengt.

Ook in dit deel gaan er wel wat personages dood, maar het zijn geen personages die een hele grote rol spelen en ook nu weer wordt het niet dramatisch gebracht.

Als je mijn beschrijving bij het vorige boek had gelezen, dan vraag je je misschien af of Nico een rol speelt in dit deel. Gelukkig wel, want ik was erg benieuwd naar zijn aandeel in de rest van de verhalen. Hij komt nu helemaal niet meer als nerd over en is inderdaad behoorlijk veranderd. Maar ja dat kan denk ik ook niet anders als je ontdekt dat je de zoon van Hades bent. Jammer genoeg wordt hij daardoor juist overal buitengesloten en moet hij zich daarom in zijn eentje zien te redden. Gelukkig is Percy wel aardig en behulpzaam voor hem.

Er is ook een luisterboek in het Engels.

Leave a reply