You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Percy Jackson en de Olympiërs – De vloek van de Titaan

Percy Jackson en de Olympiërs – De vloek van de Titaan

Doelgroep: Vanaf 11 jaar
Titel: Percy Jackson en de Olympiërs – De vloek van de Titaan
Schrijver: Rick Riordan
Uitgeverij: Unieboek | Het spectrum

Wat leert je kind:

  • Kennis maken en interesse krijgen in de oude Griekse mythen
  • Belangstelling krijgen voor boeken.
  • Taalontwikkeling.
  • Uitbreiding woordenschat.
  • Concentreren.
  • Stimuleren van de fantasie.
  • Kennis maken met nieuwe situaties.

Te koop bij Bol.com

Te koop in iTunes

get-it-on-ibooks

De andere delen:

get-it-on-ibooks

Het verhaal

Het gaat om deel 3 van de serie “Percy Jackson en de Olympiërs”. Lees ook mijn beschrijving van deel 1 De bliksemdief en deel 2 De zee van monsters.
Het verhaal wordt verteld door Percy Jackson. Je leest het vanuit de “ik” vorm.

In deel 1 ontdekt Percy Jackson wat hij is. Hij is niet zomaar een moeilijke jongen met ADHD en dyslexie. Nee, hij is de zoon van een god. Niet zomaar een god, maar één van de drie!
Zodoende heeft hij de hele zomer doorgebracht met andere kinderen van de goden. Het gaat om een enorm spannend verhaal en ik kan je deze boeken van harte aanraden!

In dit deel moesten Percy, Annabeth (dochter van Athena) en Thalia (dochter van Zeus) naar een kostschool om twee nieuwe halfgoden op te halen en veilig naar Kamp Halfbloed te brengen. Deze twee kinderen waren broer en zus en hadden geen idee dat ze kinderen van een god waren. Maar de monsters waren ze al op het spoor en ze konden de kinderen niet zonder slag of stoot meekrijgen naar Kamp Halfbloed. Tijdens het gevecht zagen ze hoe Annabeth samen met het monster van de afgrond viel.
Dit was het begin van een nieuw avontuur. De goden en halfgoden zaten met grote problemen. De godin Artemis was verdwenen, nieuwe gevaarlijke monsters die al in geen eeuwen op aarde waren geweest kwamen weer opduiken en Percy droomde over Annabeth. Ze was niet dood, maar ze was wel in gevaar!

Het luisterboek is ook verkrijgbaar in het Engels.

Mijn mening

Enorm leuke en vooral spannende serie. Het is leuk hoe ADHD en dyslexie een verklaring hebben gekregen in het verhaal. De halfgoden hebben allemaal ADHD, omdat ze altijd klaar zijn om de strijd aan te gaan met de monsters. Dat gevoel van altijd klaar zijn voor het gevecht, altijd compleet op de hoogte zijn van je omgeving en hoe je daar gebruik van kan maken wordt door stervelingen gezien als ADHD. Ook hebben ze allemaal dyslexie omdat hun hersenen zijn ingesteld op oud grieks en niet op het moderne alfabet. Gewone westerse woorden zijn lastig om te lezen. De letters lijken wel in het rond te dansen, maar zodra deze kinderen in een museum zijn en oud grieks zien, dan kunnen ze dat perfect lezen!

Door deze boeken te lezen leer je ook meer van de oude Griekse en soms ook Romeinse mythologie. Tijdens het lezen van dit boek leerde ik over de Ophiotaurus. Ik had er nog nooit van gehoord en vond het erg grappig om te leren. Tijdens het lezen vroeg ik mijn man of hij weleens van het beest had gehoord en hij zocht het voor me op op het internet en legde me er meer over uit.

Ook dit deel zit vol met geweldige mythische figuren zoals vliegende paarden, de Manticore, Thalus en metalen engelen.
Hieronder zie je hoe de Manticore eruit ziet in de film.

Percy-Jackson-en-de-Olympiërs-–-de-vloek-van-de-titaan-Manticore

Het boek zelf bevat geen illustraties anders dan de kaft.

In de vorige boeken gingen er geen personages dood. In dit boek wel, maar dat wordt ook vanaf het begin van het boek voorspeld door het orakel. Op zich wordt dit zo luchtig beschreven dat je het wel sneu vindt, maar het is niet dusdanig dramatisch dat je er om moet huilen. Ik kan het weten, want ik huil best snel bij boeken en films! Ik heb bovenin dit artikel bij leeftijd vanaf 11 jaar bij geplaatst, i.p.v. 10 jaar omdat er dus personages in dood gaan, maar op zich kunnen kinderen vanaf 10 jaar dit boek ook best lezen.

Deze boeken spelen zich af in onze tijd en dat is best grappig. Zo ontmoet Percy een bijzondere jongen Nico. Hij is helemaal weg van een kaartenspel over de goden. Het doet me enorm denken aan het populaire kaartenspel “Magic the Gathering”. Nico is de hele tijd bezig met de attackpoints en de specials van de goden in zijn spel. Ik heb een poos geleden deel 5 van de tweede Percy Jackson serie gelezen, dus ik weet al hoe stoer Nico gaat worden, maar in dit deel is hij best wel een nerd en dat vond ik wel heel leuk om te lezen. Ik kijk al uit om te lezen hoe het verder zal gaan met Nico.

Lees ook mijn beschrijving van de andere delen:

 

Leave a reply