You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Vos en Haas – Het maatje van Haas

Vos en Haas – Het maatje van Haas

Doelgroep: 7 – 8 jaar
Titel: Vos en Haas – Het maatje van Haas
Schrijver: Sylvia Vanden Heede
Illustrator: Thé Tjong-Khing
Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789401453097 

Wat leert je kind:

  • Oefenen met lezen op AVI M3 – E3 (AVI 2 + 3 in België)
  • Belangstelling krijgen voor boeken.
  • Leesvaardigheid oefenen.
  • Uitbreiding woordenschat.

Het boek

Dit boek hoort bij de serie “Leren lezen met Vos en Haas“.
Deze oefenserie is verdeeld in 3 niveaus.
  • Ik lees als uil AVI start tot M3 (NL), AVI 1 en 2 (BE).
  • Ik lees als vos AVI M3 tot E3 (NL),  AVI 2 en 3 (BE).
  • Ik lees als Haas AVI E3 tot M4 (NL),  AVI 3en 4 en 5 (BE).

Dit boek hoort bij de Ik lees als vos boeken (zie hierboven).

Een bladzijde ziet er leuk en aantrekkelijk uit voor startende lezers. Er is een mooie afwisseling van tekst en plaatjes.
De zinnen zijn kort en meestal past een zin wel op één regel. Beginnende lezers vinden het vaak wel fijn om één zin per regel te lezen.

Illustratie van Thé Tjong-Khings© 2018 Van Lannoo, Vos en Haas het maatje van Haas.

De zinnen beginnen met hoofdletters. Het is dus wel belangrijk dat je kind de hoofdletters al kent. Zo niet, dan kan je wel samen dit boek lezen en help je je kind met de hoofdletters.

Sommige woorden zijn extra groot gedrukt. Het maakt het lezen van het woord prettig. Het doorbreekt het patroon van de tekst zodat het lezen niet saai wordt.

In dit boek leren kinderen dat het woord maatje twee betekenissen heeft. Het kan een vriend zijn, maar ook een kledingmaat.
Ook de uitdrukkingen in de kou staan en dikke maatjes komen aan bod.

In de tekst komen kinderen soms woorden tegen die ze nog niet kennen. Denk daarbij aan de volgende woorden: nuf, mode, zoom, ceintuur en kniezen. Het is goed om het boek eerst een keer samen te lezen zodat je een kind kan helpen met de woordenschat.

Verder kom je veel woorden met de “stomme e” tegen. Dit zijn woorden waarbij de wordt uitgesproken als een u. Denk daarbij aan de volgende woorden: Mooie, lange, kleren, ene en helemaal.
Dit vinden kinderen die nog oefenen op AVI M3/E3 vaak nog lastig.
Wel is dit boek een mooi oefenboek voor deze kinderen. Het past best goed bij hun niveau, hoewel een kind hier en daar extra wordt uitgedaagd bij sommige woorden.

Mijn mening

Omdat kinderen al aardig bekend zijn met de boeken van Vos en Haas, zijn de boeken uit deze leesserie extra aantrekkelijk voor kinderen.
In november 2018 komen de eerste animatie afleveringen van Vos en Haas op de televisie!

Bij deze boeken staan niet de leeswoorden centraal, maar het gaat vooral om leesplezier. De boeken proberen vooral leesplezier te bevorderen bij beginnende lezers.

De tekst spreekt de kinderen aan. Het is duidelijk dat Vos en Haas elkaar missen. Dat kunnen ze goed begrijpen en ze leven met ze mee. Haas vindt het passen van de jurken helemaal niet leuk en ze wil graag haar eigen roze jurk aan. Het is ook erg grappig dat Vos de kamer uit wordt gestuurd. Het verhaal maakt het oefenen uit dit boek echt leuk.

 

recensie-exmplaar-uitgever

 

 

Leave a reply