You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Kijk en lees – Leren lezen met Geronimo Stilton

Kijk en lees – Leren lezen met Geronimo Stilton

Doelgroep: Kinderen die net leren lezen en die oefenen op AVI START en M3 niveau
Titel: Kijk en lees – Leren lezen met Geronimo Stilton
Tekst: Geronimo Stilton (De morele rechten van de auteur zijn gewaarborgd)
Illustrator:
 Archief Edizioni Piemme, Italië
Uitgeverij: De wakkere Muis
ISBN: 9789085925132

Wat leert je kind:

 • Leren lezen op AVI Start en M3 niveau
 • Woordenschatontwikkeling
 • Taalontwikkeling
 • Uitbreiding woordenschat
 • Leesbegrip

Te koop bij Bol.com

Het boek

Dit is een AVI oefenboek in de wereld van Geronimo Stilton. Het boek hoort bij de nieuwe serie kijk-, zoek- en leesboeken op AVI-niveaus Start en M3.
Deze nieuwe AVI-oefenboeken zijn speciaal gemaakt voor kinderen in groep 3, die net leren lezen.
De zinnen zijn kort. De tekst heeft geen hoofdletters en past daarom ook precies bij hoe kinderen leren lezen in groep 3. Pas in groep 4 leren de kinderen de hoofdletters.
De tekst biedt eenvoudige zoekopdrachten en is ook goed voor de ontwikkeling van de woordenschat van kinderen.

Per onderwerp krijg je 4 woorden om te lezen en te bekijken. Dit is een handige leesoefening om mee te starten. Begin door samen met je kind eerst deze vier woorden te behandelen.
Je kan nu ook gelijk aandacht besteden aan de woordenschat van je kind. Kent je kind de woorden? Door een kort gesprekje bij de woorden te houden leert je kind meer woorden.
Op het plaatje hieronder zie je dat je begint met de woorden pet, bal, doel en paal. Door kort samen over deze woorden te praten komen automatisch andere bijbehorende woorden aan bod.
Voorbeeld: Een pet draag je op je hoofd. Het helpt tegen de felle zon. Het kan ook je haar bij elkaar houden zodat het niet steeds voor je ogen komt. Zo is je kind al fijn bezig met woordenschatontwikkeling en taalgebruik.
Zoek samen de woorden in de illustraties.


Ook hierbij krijg je de mogelijkheid om samen bezig te zijn met taalontwikkeling. Je kan samen over de plaatjes praten en zijn jullie dus weer met taal bezig. Bij het zoeken zit je niet vast aan een verhaal en kunnen de plaatjes je kind veel meer uitdagen om tot taal en fantasie te komen. Elk stukje binnen de illustratie kan een eigen verhaaltje krijgen van je kind.
Onder de eerste vier woorden krijg je nog vier zoekwoorden om te lezen en op te zoeken.

Na deze inleiding bij het onderwerp ga je samen lezen. Begint je kind net met het leesonderwijs en oefent het nog op AVI Start niveau dan lees jij als ouder de twee AVI M3 stukken en je kind leest dan steeds de tekst die aangegeven wordt met AVI Start. Wanneer je kind beter wordt en al met AVI M3 kan oefenen, draai je de leesrollen om. Je kind leest dan de twee AVI M3 stukken en jij leest dan AVI Start. Zo lees je samen deze teksten aan elkaar voor en dat maakt samen oefenen uit deze boeken een gezellig oefenmoment.

De eerste tekst is altijd op AVI M3 niveau. Dit gaat over de illustraties.
Daarna krijg je een stukje tekst op AVI Start niveau. Dit zijn de zoekopdrachten. Je kind leest de zin en samen voer je de opdracht uit.
Tot slot krijg je weer een stukje tekst op AVI M3 niveau. Dit zijn weer zoekopdrachten om samen uit te voeren.

De woorden zijn klankzuiver. Het zijn dezelfde woorden waarmee kinderen in groep 3 beginnen met lezen. Met uitzondering van de woorden “de”, “je”, “ze” enz. Deze woorden komen kinderen ook tegen in de leesboekjes op school in groep 3.

De letter “a” is opvallend. Dit is anders dan de letters die kinderen tegenkomen in de leesboekjes en werkboekjes van “Veilig leren lezen” (leesmethode) op school. Het kan zijn dat je kind in het begin moet wennen aan het lezen van deze letter. Wel komen kinderen deze letter “a” op school tegen als schrijfletter of bij het spellen.

Bekijk hier een inkijkexemplaar van het boek.

Mijn mening

De boeken van Geronimo Stilton zijn best bekend. Normaal gesproken moeten kinderen nog even wachten voordat zij in deze boeken kunnen duiken, omdat ze eerst een hoger leesniveau moeten bereiken om te kunnen beginnen met deze boeken. Met deze leesserie kunnen ook de startende lezers al beginnen met het lezen in de wereld van Geronimo Stilton.

Deze boeken bieden een leuke wijze om te oefenen met lezen. Je ben niet alleen maar een tekst of een verhaal aan het lezen. Je bent ook actief bezig met de illustraties. Je krijgt steeds de opdracht om woorden en onderdelen op te zoeken in de plaatjes.

Je oefent als kind niet alleen met je leesniveau, maar je bent ook bezig met het ontwikkelen van taal en met name woordenschat.

Dit boek biedt leuke onderwerpen zoals:

 • wielrennen
 • joggen, rennen en sprinten
 • dansen (ballet)
 • voetballen
 • duiken
 • wintersport
 • paardrijden
 • vechtsport
 • surfen
 • kanovaren
 • gymnastiek
 • Olympische sport van de Oude Grieken en nu.
 • kunstschaatsen

De niveaus van de teksten worden duidelijk aangegeven. Het is heel duidelijk welke teksten voor je kind bedoeld zijn.

Twee kinderen kunnen ook heel goed samen met dit boek oefenen. Eentje oefent dan op AVI Start niveau en de ander op AVI M3. Alleen denk ik dat ze minder met taalontwikkeling bezig zullen gaan en binnen een korte tijd al meerdere bladzijdes verder zijn, terwijl wanneer je als ouder dit samen met een kind zou doen, je meer met de opdrachten en illustraties bezig gaat, waardoor je kind meer bezig is met taalontwikkeling.

Ik vind het jammer dat de personages die aan bod komen niet vooraf aan je worden voorgesteld. Omdat hun namen niet bij deze AVI niveaus passen krijg je ze te lezen als plaatje. Het is dan de bedoeling dat je hun naam opnoemt wanneer je hun plaatje ziet. Alleen is het heel goed mogelijk dat je kind niet alle personages bij naam kent. Dan is het best lastig om te besluiten wat je gaat zeggen als je hun plaatje moet voorlezen.

recensie-exmplaar-uitgever

Dit product heb ik, ten behoeve van het schrijven van deze review, toegestuurd gekregen. Mijn ervaring is echter zo eerlijk mogelijk beschreven.

 

Leave a reply