You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

EXIT het spel – Het mysterieuze museum

EXIT het spel – Het mysterieuze museum

Beleef de escape room experience bij je thuis!

Doelgroep:  1 tot 4 spelers vanaf 10 jaar

Te koop bij Bol.com

Wat is EXIT het escape room spel?

Dit is een escape room-spel voor thuis. Net als bij een echte escape room gaat het hierbij om een eenmalige spelervaring. Als je het spel eenmaal hebt uitgespeeld ken je alle raadsels al en is het niet meer leuk om alle raadsels opnieuw te doorlopen. Sterker nog, je hebt op het spelmateriaal moeten schrijven, het moeten vouwen of knippen dus is het niet nogmaals te gebruiken (ook niet door een ander).

Het is dus een spel waarbij je steeds bezig bent met het oplossen van raadsels.
Je begint dit spel met een boekje, een decodeerschijf en een raadselkaart. Je mag alleen beginnen met bladzijde 2 en 3. Verder mag je het ander materiaal van het spel niet bekijken. Het is de bedoeling dat je een code van 3 cijfers ontdekt door bladzijde 2, 3 en je raadselkaart te gebruiken. Zie plaatje hieronder.

Als je een code van drie getallen hebt gevonden stel je die in op je decodeerschijf en krijg je een nummer voor een oplossingskaart. Bekijk de kaart met de nummer die de schijf aangeeft om te ontdekken of je de juiste code hebt gevonden. Als je het samen goed hebt gedaan en jullie code is correct, krijg je een nieuwe kaart waarop staat of je naar de volgende bladzijde mag gaan en welke raadselkaarten en “uitzonderlijke delen” je verder nodigt hebt. Zo begin je samen aan de volgende puzzel.

Als jouw code fout is krijg je dat gelijk te zien (zie kaart hieronder).

Je moet steeds goed kijken en goed lezen. Alles van het spel, inclusief handleiding en doos kan bij één of meer raadsels horen. Zorg er dus voor dat je alles samen goed bekijkt!

Je stelt wel de klok (stopwatch) in wanneer dat wordt aangegeven bij de spelregels, maar de tijd hoeft verder geen grote rol te spelen. Als je code fout is krijg je ook geen straf(tijd). De kaarten laten je hooguit weten dat je het wel wat slimmer had kunnen aanpakken!
Heb je langer de tijd nodig voor de puzzels dan is dat helemaal prima. Verder zijn er voor iedere raadsel/puzzel drie hintkaarten. Je kiest zelf of je wel of geen hintkaarten wil gebruiken.
Zo werken deze hintkaarten:
Hintkaart 1 laat je altijd weten welke materialen je nodig hebt om de oplossing te vinden. Zo weet je precies wat je goed moet lezen of bekijken.
Hintkaart 2 geeft je een concretere aanwijzing.
Hintkaart 3 geeft je de oplossing.
Je komt dus nooit vast te zitten in het spel. Aan jou de keus of je een raadsel al na 10 minuten zat bent en gewoon verder wil gaan of dat je nog gerust een half uur extra door wil puzzelen!
Er gaat wel wat van je eindscore af als je de hintkaarten gebruikt, maar als je te lang duurt met het spel gaat er ook wat van je eindscore af.

Mijn mening

Er zijn verschillende EXIT spellen en ze kunnen van ervaring verschillen. Dit is het derde EXIT spel dat we tot nu toe hebben gespeeld. We hebben het spel weer samen met ons zoontje van 9 jaar gespeeld. Dit spel vonden we minder leuk dan de andere twee EXIT spellen (De duistere catacomben en De verzonken schat). Ik merkte dat mijn zoontje dit spel wel saai begon te vinden. Terwijl hij De verzonken schat zelfs na twee uur spelen nog steeds super leuk vond en zeker niet wilde stoppen. Ditmaal gaf hij aan dat hij misschien wel wilde stoppen en alleen maar erbij bleef omdat hij zo nog wat langer op mocht blijven!
Reden hiervoor is denk ik omdat dit spel meer eist van vaardigheden als begrijpend lezen en heel goed kijken naar alle details in het boekje. De verzonken schat is meer van het logisch nadenken en doen. Hoewel we dit spel allemaal toch best leuk vonden en zeker een gezellige avond hebben gehad, denk ik wel dat ik dit spel een voldoende + als beoordeling zou geven en De verzonken schat zou ik een goed als beoordeling geven. De beoordeling in cijfers:
Het mysterieuze Musem krijgt een 6+.
De verzonken schat krijgt een 10.
Oké nu even genoeg over De verzonken schat, dat was even om je een vergelijking te geven.

Ik vind het erg leuk dat je bij dit spel moet samenwerken. Er zijn geen winnaars en verliezers. Niemand is straks zuur en voelt zich in een hoekje gedrukt door pech of tactiek van de anderen. Je gebruikt hier allemaal je sterkste kanten en probeert samen de raadsels op te lossen. De ene keer ben jij degene die een raadsel door heeft, een andere keer heeft een ander het door. Je voelt je daar niet vervelend bij, want je wint samen. Wel merkte ik in dit spel dat mijn zoontje zich soms niet gehoord voelde. Soms kwam hij met een code die hij baseerde op verkeerde gegevens. Als we zijn code dan niet gebruikten, vond hij dat erg jammer. Hierdoor merkten we wel dat dit spel door het hoge niveau van begrijpend lezen dus soms net te moeilijk was voor hem.

Wij hebben 90 minuten gedaan over dit spel. Op de doos staat 60 minuten. We zouden dat ook wel gehaald hebben als we zonder ons zoontje hadden gespeeld. Wij vinden tijd geen rol spelen in dit spel. We vinden het belangrijker om alle raadsel op te lossen zonder hulpkaarten ook al duren we erg lang over één raadsel. Verder laten we ons zoontje alles op zijn gemak oplossen zelfs als wij al weten wat de uitkomst zal zijn. Toch hebben we beiden keren dat we een EXIT spel met hem hebben gespeeld zo’n 7 van de 10 sterren als score verdiend. Daar zijn we zeker tevreden mee. Zo lang iedereen het maar leuk heeft trekken we ons niets van de tijd aan. We kijken daar pas naar als we klaar zijn met spelen.

Het is leuk dat alle vier spelers aan het einde van het spel een souvenir mogen uitkiezen als aandenken aan de spelervaring. Dat vind ik wel erg leuk bedacht van de makers.

Het is leuk dat de raadsel zo divers zijn. De handelingen verschillen enorm. Om nu niets te verklappen zal ik je niet de verschillende handelingen laten weten, maar laten we het erop houden dat je soms ook van tafel moet komen en staan en dingen moet doen voordat je weer kan zitten en daarmee je code hebt. Iedere keer moet je iets heel anders doen om de code te vinden.

Wel moet je in dit spel vaak heel goed kijken of lezen! Vooral als je een raadsel maar niet snapt zal je goed moeten lezen en kijken!

Je kan dit spel maar eenmaal spelen. Je kan het spel ook niet aan iemand anders daarna doorgeven, omdat je sommige dingen hebt geknipt, gevouwen of beschreven, waardoor het niet opnieuw te gebruiken is door een ander. Ergens vind ik dat wel jammer. Zo wilde ik laatst iemand het principe van een EXIT spel uitleggen en dat werk toch beter door te doen, maar bij sommige raadsels kon ik hem alleen de al geknipte en opgeloste kaarten of ander materiaal geven.

Om een lang verhaal kort te maken:
Zeker de moeite waard om samen een uur te spelen (langer met kinderen).
Het is niet het leukste EXIT spel, dus als je voor het eerst aan deze spelserie gaat beginnen, kies dan één van de andere EXIT spellen.
Je moet goed kunnen kijken en begrijpend lezen om deze raadsels te snappen.
Je kan het spel maar één keer gebruiken, daarna heb je helemaal niets meer aan dit spel en de spullen die erbij horen.

Leave a reply