Doelgroep: 2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar
Tijd: 50 minuten (uitgever zelf zegt 30 minuten)
Spelelementen: thema fruit, strategie, klein beetje geluk (de juiste kaarten trekken) en pas aan het einde van het spel wordt de winnaar zichtbaar
Koop dit bordspel bij
Wat is Harvest Island?
Dit is een kaartspel met een spelbord en losse speelstukken. Het bord dient om de plaatsing van de kaarten en speelstukken aan te geven. Je speelt dus niet op het bord. Verder kan je op het bord zien hoeveel kaarten er maximaal aanwezig zouden kunnen zijn van de verschillende fruitsoorten en hoeveel weerkaarten er in totaal zijn per seizoen.

Op Harvest Island zijn alle spelers fruitteler. Ze zaaien en oogsten op verschillende soorten akkers gedurende de vier seizoenen en onder verschillende weersomstandigheden.
Met dit spel maken kinderen (globaal) kennis met het zaaien, bemesten, planten en oogsten van fruit. Dit zijn de stappen die je in het spel doet. Dit komt niet uitgebreid aan de orde, maar ik vind het handig dat ze deze stappen spelenderwijs behandelen.
Het spel is makkelijk te spelen (mits het goed en duidelijk wordt uitgelegd). Wanneer je aan de beurt bent kan je kiezen uit twee dingen. Wil je telen (2 kaarten uit je hand spelen) of ga je oogsten (punten verzamelen voor de telling aan het einde van het spel)? De stappen die je bij deze keuze doorloopt zijn heel eenvoudig. Je ziet ze hieronder in het plaatje (scan uit de spelregels).

Je herhaalt deze stappen totdat alle kaarten uit de seizoensstapels op zijn. Dan eindigt het spel en ga je de punten tellen om de winnaar te bepalen. Tijdens het spelen ben je dus niet bezig met winnen of verliezen. Dat gebeurt pas als het spel klaar is.
Hoe speel je Harvest Island?
Bekijk de video hieronder voor de speluitleg.
Mijn mening
Het is wel een leuk spel, maar ik vind het geen absolute aanrader. Wel vind ik dit spel handig om te spelen met kinderen die niet tegen hun verlies kunnen, omdat het winnen of verliezen pas aan de orde komt als het spel al is afgelopen. Je zit dus niet met zure spelers opgescheept.
als je dit spel gaat spelen raad ik je aan om eerst zelf de spelregels te leren door of het boekje goed door te nemen of door het kijken van de video hierboven. Mijn tip aan jou: ga niet de spelregels samen met je kinderen doornemen. Toen wij dit deden waren we hun aandacht helemaal kwijt en het was alweer bedtijd voordat we klaar waren met het doornemen van de spelregels (we dachten het spel even snel te kunnen spelen omdat er 30 minuten speelduur op de doos stond).
Toen mijn man en ik vervolgens zelf verder gingen met de spelregels doornemen vonden wij het zelf ook enorm ingewikkeld, terwijl het spel zelf heel simpel is.
Uiteindelijk begonnen we maar met spelen en hielden het schema (plaatje hierboven) erbij. Dat werkte heel goed.
De volgende dag legden wij het spel uit aan de kinderen en we konden snel met het spel beginnen. Het spel is dus makkelijk te begrijpen voor kinderen (mijn jongens zijn 10 en 12 jaar).
Ik vind het idee van het spel erg leuk. Ook vind ik het geweldig dat het over fruit gaat. In de spelregels staat dat diegene die het laatst druiven heeft gegeten (het favoriete fruit van de ontwerper!) mag beginnen. Dit maakt het wel gelijk bijzonder vind ik. Wij doen dan ook als regel dat diegene die het laatst fruit heeft gegeten mag beginnen. Hopelijk eten mijn jongens de komende dagen meer fruit omdat zij de startspeler willen zijn.
Het spel speelt wel anders afhankelijk van het aantal spelers. Met twee spelers duurt het spel langer, kan je uitgebreider spelen en kan je meer strategie toepassen. Met vier spelers komt er meer geluk bij kijken. Twee spelers hebben meer beurten en hoe meer spelers je over het aantal kaarten moet verdelen, hoe minder beurten je per speler hebt. Op zich is dit wel prettig voor jongere kinderen. Ik had het idee dat het wel sneu voor mijn zoon van 10 zou zijn om slimme strategieën te bedenken. Dat is met z’n vieren dus ook helemaal niet nodig, omdat je te weinig beurten hebt om echt iets op te bouwen. Je zou dus kunnen zeggen dat dit spel zich aanpast aan het gezin. Speel je ‘s avonds alleen met z’n tweeën dan kan je echt even los gaan met slimme tactieken. Speel je overdag met de kinderen, dan speel je vooral op “geluk” en ben je beperkt in je mogelijkheden.
Dus:
Leuk spel, maar ik moet wel eerlijk zeggen dat ik leukere spellen in de kast heb liggen. Ook mijn jongens geven aan dat ze het spel op zich wel leuk vinden, maar ze vinden het plezier niet de tijd waard die het kost. Het spel duurt met 50 minuten te lang voor het plezier dat ze ervaren (dat terwijl ze gerust 2 tot 3 uur een bordspel kunnen spelen!). Wel zegt de oudste dat hij waarschijnlijk dit spel weer zal kiezen om te spelen, omdat het er aantrekkelijk uitziet en aantrekkelijk is om te spelen.
Voor mijn jongste zoon is dit spel wel goed, want hij heeft moeite met verliezen. Nu geeft het helemaal niets als hij niet genoeg punten heeft verzameld om te winnen, omdat je al klaar bent met spelen en dan gaat opruimen. Wel geeft JUIST hij aan dat hij de competitie mist (ik ben al lang opgelucht dat er een keer geen competitie is!).
Omdat dit spel makkelijk uit te leggen is aan kinderen (als je het zelf al snapt) en je dan ook snel kan beginnen met spelen, vind ik dat ook weer een pluspunt waard.
Als minpunt: de uitleg in het boekje is lastiger dan de spelregels zelf.
Tips voor startende spelers:
- Waarom zou je plukken? Je hebt één of meer kaarten in je handen die je de komende beurten niet kan gebruiken. Deze kaarten kan je afleggen (voorraad) en kaarten uit de markt pakken die je graag wil hebben of uit de seizoensstapel trekken.
- Let op het aantal punten op een kaart wanneer je gaat zaaien. Gebruik een kaart met minder punten als zaadje, want de zaadjes tellen niet mee voor je eindstand.
- De drie velden hebben als max 3, 5 en onbeperkt aantal kaarten (dus geen 8!). Dit staat wel goed in de spelregels, maar je kan er per ongeluk overheen lezen.

Leave a Reply