Doelgroep: Vanaf 10 jaar
Titel: Operatie Turtuga
Schrijver: Fedor de Beer
Uitgeverij: van Goor
ISBN: 9789000373550
ISBN E-book: 9789000373567
Wat leert je kind:
- Geschiedenis: slavenhandel, de geschiedenis van Bonaire en de WIC
- Het Koninkrijk der Nederlanden: Bonaire (cultuur en natuur)
- Leesplezier
- Taalontwikkeling
- Uitbreiding woordenschat
- Leesbegrip
Het boek
Dit boek gaat over een avontuur van Thom en zijn buurmeisje Lin, waarbij wij als lezers veel ontdekken over de geschiedenis van Bonaire. Vooral de slavenhandel komt aan bod. Bonaire is een bijzondere gemeente van Nederland, maar je kan het eiland absoluut niet met Nederland vergelijken. Met dit verhaal duiken we naar een wel zeer bijzonder deel van het Koninkrijk der Nederlanden!
Het verhaal begint in de geschiedenis van Nederland (vier eeuwen eerder). Pier en Corneel begraven hun schat en maken een schatkaart. De schat is veroverd op de Spanjaarden door Piet Hein. De vader van Thom mag voor National Geographic het onderzoek van een blootgelegd scheepswrak filmen. Daarbij krijgen de twee kinderen een simpele kruik die ze niet meer in een museum willen plaatsen, omdat er daar al meer dan genoeg van deze kruiken staan. Wanneer Thom en Lin een schatkaart in de kruik vinden begint het avontuur. Zij zijn niet de enigen die van deze schat afweten en wanneer ze op het eiland aankomen is het dan ook onmogelijk om rustig bij de plek van de kruis te graven!
Bekijk een inkijkexemplaar van het boek.
Bekijk de video hieronder om te zien waar dit verhaal zich afspeelt en bekijk de slavenhuisjes.
Mijn mening
Ik vind dit boek enorm leerzaam. Het verhaal zelf vind ik zeer spannend. Een piratenschat zoeken spreekt natuurlijk al tot de verbeelding, ondergrondse grotten met Indiaanse schilderingen maken het verhaal zeer spannend en dan heb je ook nog “gemene onderzoekers” die ook achter de schat aanzitten. Al met al een geweldig verhaal!
Als je het boek uit hebt, heb je zelfs een uitgebreide les aardrijkskunde en geschiedenis met veel plezier gevolgd! Een absolute aanrader dus!
Zelf vind ik dat kinderen, maar ook volwassen mensen, in hun leven weinig inzicht krijgen over de slavenperiode. Verleden jaar waren we naar een tentoonstelling gegaan over Suriname, waarbij mijn man aan onze jongens moest uitleggen wat er bedoeld werd met “niet vrijwillig” bij het onderdeel over de slaven. In dit boek krijgen we naast het avontuur van Thom en Lin ook het verhaal van de slaaf Chiku aangeboden. Om en om vormen deze beide verhalen één geheel. Van Chiku leren we meer over zijn leven als slaaf. We ontdekken hoe hard de slaven moesten werken bij de zoutpannen, hun slechte (gedwongen!) leefomstandigheden door de week, wanneer ze onder de brandende zon zout moesten hakken en hoe pijnlijk dit werk moest zijn voor je mishandelde huid. Wanneer ze niet aan het werk waren, zochten ze verkoeling door in hun zelfgemaakte hutjes van hout te slapen (en de kleine gele en witte huisjes dan? Dat komt in het boek ruim aan de orde!). Zaterdag moesten ze 35 kilometer lopen om de tijd door te brengen met hun familie om dan op zondag weer terug te gaan naar hun werkplek! Tijdens deze momenten bezoekt Chiku (fictief personage) zijn vriendin, waarbij we ontdekken welk lot de vrouwelijke slaven te wachten stond wanneer het oog van de baas op haar mooie uiterlijk viel (de daden zelf komen niet aan de orde er wordt alleen op gezinspeeld en alles wordt kindvriendelijk gebracht). Ik vind het wel fijn dat dit boek deze geschiedenis duidelijk laat zien. Het wordt allemaal l netjes (vooral kindvriendelijk) verwoord en wordt niet gruwelijk gebracht (de schrijver houdt zijn doelgroep goed voor ogen), maar het is wel duidelijk voor kinderen dat de slaven slecht werden behandeld. Denk niet gelijk dat dit te zwaar is voor kinderen. De schrijver heeft goed zijn best gedaan om dit onderwerp aan kinderen aan te bieden vanuit het oogpunt van fictieve personages.
Naast deze geschiedenis komt ook de hedendaagse armoede van het eiland aan de orde. De Bonairianen zijn dus Nederlanders en het is een gemeente van Nederland, maar toch wordt er wat geld betreft niet met dezelfde mate gemeten als hier in Nederland en met dit verhaal ontdekken we hoe de armoede een grote rol speelt op het eiland.
Het kinderlied Al die willen te kaap’ren varen speelt ook een mooie rol in dit boek. Het lied wordt zelfs een beetje uitgelegd.
Als dit boek in een klas wordt voorgelezen is het ook leuk om tijdens de muziekles samen het lied te leren.
Aan het einde van het boek krijg je nog best veel informatie over de geschiedenis van Bonaire, de cultuur en natuur op het eiland en ontdek je meer over de bewoners.
Waar kan je dit boek kopen/downloaden?
- Bol.com: Ebook en hardcover. Ebook in Kobo Plus gratis voor abonnees.
- Storytel: E-book in het Nederlands.
- Nextory: E-book in het Nederlands.
- EbookNL: Ebook in het Nederlands.
- iTunes: Ebook in het Nederlands.
Dit product heb ik, ten behoeve van het schrijven van deze review, toegestuurd gekregen. Bovenstaande ervaring is echter zo eerlijk mogelijk beschreven.
Leave a Reply