Doelgroep: 10 – 13 jaar
Titel: Het vuurhuisje
Schrijver: Keir Graff
Omslag: Caren Limpens
Zetwerk binnenwerk: Mat-Zet bv, Huizen
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
ISBN: 9789000375721
ISBN Ebook: 9789000375738
Wat leert je kind:
- Leesplezier
- Taalontwikkeling
- Uitbreiding woordenschat (er komen veel moeilijke woorden aan bod in het verhaal)
- Leesbegrip
Het boek
Dit is een boek met een verhaal over het gezin en familiebanden. In het verhaal komen twee gezinnen aan bod waarbij de hoofdpersoon, een jong meisje, haar eigen gezin leert waarderen, ook al betekent het dat ze moet accepteren dat haar eigen moeder geen rol meer in haar gezin speelt. Verder volgen we het leven van het meisje (in een arm gezin) terwijl ze een zeer lastige periode in haar leven doormaakt en maken we daarnaast kennis met een jongen (uit een extreem rijk gezin) die het ook niet veel makkelijker heeft.
Dit is een lekker dik boek bestaande uit 253 bladzijde met een harde kaft. Het lezen heeft mij zo’n drie en een half uur gekost. Het bestaat uit alleen maar tekst zonder plaatjes anders dan steeds dezelfde illustratie bij de start van een nieuw hoofdstuk.

De schrijver vindt het leren van nieuwe woorden blijkbaar erg belangrijk, want het speelt zowel een (kleine) rol in het verhaal en er staan moeilijke woorden in het boek die prima worden uitgelegd. De uitleg staat dan in de tekst nadat het aan bod is gekomen in het verhaal.
Het verhaal gaat over Dagmar (betekent “dag meid” in het Oudnoors). Zij is 12 jaar oud, haar ouders zijn gescheiden en ze woont bij haar vader, zijn nieuwe vrouw en hun zoon. Normaal gesproken heeft ze al vreemde gevoelens bij hun samengestelde gezin, maar haar vader maakt het nu wel heel erg bont: ze gaan in een minihuisje in het bos wonen. Het komt er op neer dat zij iedere nacht buiten slaapt, terwijl ze geen elektriciteit of water hebben. Douchen doet ze door (niet al te vies) water op te pompen en met een emmer over haar hoofd te gooien! Geen koelkast hebben betekent weinig toegang hebben tot heerlijke maaltijden. Daar komt ook nog eens bij dat haar stiefmoeder alleen maar supergezond eten wil klaarmaken. Als zij burrito’s maakt doet ze dat met volkoren tortilla’s, zilvervliesrijst, tofoe, worteltje en broccoli. Dat noem je toch geen burrito meer?
Dagmar wil koste wat kost dat ze weer terug naar huis gaan. Ze heeft geen idee hoe lang ze hier in het bos moeten wonen, maar dat zal ze wel gauw genoeg ontdekken. Ze snapt dan ook direct waarom haar moeder van haar vader wilde scheiden (ontkoppelen noemde ze dat). Maar moet haar vader echt het boetekleed aantrekken? Heeft hij niet gewoon hulp nodig? Hij kan inderdaad absoluut niet met geld omgaan, maar hij kiest er wel voor om haar vader te zijn! Wat is belangrijker: rijk zijn of een liefdevolle vader hebben? Ze begint haar eigen thuissituatie met andere ogen te bekijken wanneer ze Blake in het bos leert kennen. Hun eerste kennismaking is verre van ideaal (zij breekt in op het grondgebied van zijn familie die vol zit met levensgevaarlijke vallen) wanneer hij zijn honden op haar afstuurt en ze nauwelijks aan hem weet te ontsnappen. Toch zitten ze samen in hetzelfde schuitje en worden ze vrienden.
Benieuwd naar het boek? Bekijk hier een inkijkexemplaar.
Mijn mening
Leuk en bijzonder verhaal. Ik vind het een aanrader!
De hoofdpersoon is een stoere meid die geen uitdaging naast zich neer kan leggen. Haar leven is ook zeer bijzonder. Haar vader verzamelt spulletjes en zij helpt hem daar vaak bij. Samen gaan ze op verboden terreinen rondsnuffelen op zoek naar bruikbare spullen.
Het verhaal is heerlijk geschreven en als lezer wordt je er helemaal door opgezogen. Meestal lees ik maar 100 bladzijden per dag, maar dit boek heb ik in één keer uitgelezen. Ik wilde maar niet stoppen met het lezen van de bijzondere gebeurtenissen. Normaal heb ik dit gevoel alleen als het verhaal erg spannend is, maar dat is hier helemaal niet het geval. Pas aan het einde van het boek wordt het verhaal spannend. De honderden bladzijden daarvoor zijn gewoon heel goed geschreven en bieden een bijzonder verhaal die erg aantrekkelijk is.
Het verhaal biedt een mooie inkijk in het leven van een 12 jarig meisje die het moeilijk heeft met het accepteren van haar samengestelde gezin. Ze houdt enorm veel van haar vader, maar neemt ze hem toch niet het één en ander kwalijk over de scheiding en haar thuissituatie? Dit komt op zich niet zwaar aan bod en het wordt zelfs mooi beschreven en afgerond in dit verhaal. Daarnaast weigert ze haar broertje als “haar broertje” te zien. Ze vindt het een groot verschil dat hij een andere moeder heeft. Haar gevoelens voor haar halfbroertje en stiefmoeder krijgen ook een mooie rol en afronding in het boek.
Het verhaal speelt zich duidelijk in Amerika af. De gebeurtenissen zijn niet direct herkenbaar voor Nederlandse kinderen (hoop ik ten minste!). Over Amerika hoor je wel vaker dat gezinnen uit hun huizen worden gezet en bijvoorbeeld in hun auto moeten wonen. Kinderen hebben daar veel vaker thuisonderwijs dan hier in Nederland en ook het beleven van een grote bosbrand is in ons land gelukkig nog niet zo aan de orde gekomen.
Ik heb alleen als minpuntje dat ik de kaft en titel van het boek niet heel goed bij het verhaal vind passen. Toen ik dit boek zag vond ik de kaft er niet zeer aantrekkelijk uitzien en toen ik lekker in het boek zat had ik ook niet het idee dat mijn gevoel van het verhaal overeenkwam met de kaft en titel. Pas nadat ik het boek uit had begreep ik het.
Waar kan je dit boek kopen/downloaden?
- Bol.com: Hardcover en E-book in het Nederlands.
- EbookNL: E-book in het Nederlands.
- iTunes: E-book in het Nederlands.
- Audible.co.uk: Luisterboek in het Engels.


Dit product heb ik, ten behoeve van het schrijven van deze review, toegestuurd gekregen (ik heb er zelf om gevraagd). Bovenstaande ervaring is echter zo eerlijk mogelijk beschreven.
Leave a Reply