Creamoes is een interactief boek vol taalverrijking en flexibiliteit, waarin kinderen nieuwe woorden ontdekken, spreekwoorden leren en genieten van multimediale aanvullingen voor een unieke leeservaring.
★★★✰✰
Doelgroep: Leuk voor kinderen van 4 t/m 8 jaar
Titel: CREAMOES – Mix van taal, spel en multimedia
Schrijver: Gwendolyn Health
Illustrator: Ymke & Laura van Gaalen (The Artistry)
EAN: 9789083265780
Interactieve Elementen

Dit boek biedt een unieke leeservaring voor jonge lezers met zijn interactieve elementen, taalverrijking en flexibiliteit. Kinderen kunnen codes scannen om liedjes te beluisteren en mee te zingen, ze kunnen enkele video’s bekijken bij de verhalen waarin de schrijfster zelf deze verhalen vertelt. Ook kan je samen met je kind deelnemen aan activiteiten op social media, zoals een bericht achterlaten bij een video op het YouTubekanaal van Creamoes of samen een quizvraag mailen naar de schrijver. Dit verrijkt de leeservaring en betrekt kinderen actief bij het verhaal. En samen berichten maken kan je ook zien als een hele leuke taalactiviteit.
Taalverrijking

In het boek “Creamoes” worden kinderen uitgedaagd om nieuwe woorden te ontdekken en spreekwoorden te leren die bij het verhaal passen. Dit draagt bij aan hun woordenschat en begrip van taaluitdrukkingen.
Voorbeelden:
- Nieuwe woorden: Het boek introduceert woorden zoals “antruwa” en “initialen”, die kinderen waarschijnlijk nog niet eerder hebben gezien. Jullie kunnen samen de betekenis van deze woorden ontdekken en ze in context gebruiken.
- Spreekwoorden: Het boek bevat spreekwoorden zoals “Zo trots als een pauw” en “Oost west thuis best”, die dikgedrukt worden weergegeven in de tekst. Kinderen kunnen deze spreekwoorden leren en begrijpen hoe ze bij het verhaal passen. Je kan natuurlijk kinderen aanmoedigen te proberen deze spreekwoorden in hun eigen taalgebruik toe te passen.
Flexibiliteit
Het boek “Creamoes” biedt een grote mate van flexibiliteit, waardoor je zelf kan bepalen waar je met je kind(eren) extra aandacht aan willen besteden. Het boek biedt verschillende elementen waaruit gekozen kan worden, afhankelijk van de interesses en behoeften van je kind(eren).
Voorbeelden:
- Illustraties: Je kan ervoor kiezen om de focus te leggen op de rijke illustraties in het boek. Of je kan samen met je kind de details in de tekeningen ontdekken, op zoek gaan naar verborgen spreekwoorden en praten over wat je ziet.
- Letters: Het boek biedt de mogelijkheid om met letters te werken. Elke hoofdstukpagina bevat een specifieke letter die centraal staat, met zowel de hoofdletter als kleine letter en de uitspraak van de letters. Je kan ervoor kiezen om extra aandacht te besteden aan het herkennen en benoemen van deze letters, bijvoorbeeld door woorden te zoeken die met die specifieke letter beginnen.
- Keuze van focus: Het boek biedt jou de mogelijkheid om zelf te bepalen waar je de nadruk op wilt leggen bij het lezen met je kind(eren). Je kan ervoor kiezen om de taalverrijking te benadrukken door nieuwe woorden en spreekwoorden samen te bespreken. Hiermee vergroot je de woordenschat en begrip van taaluitdrukkingen. Daarnaast kan je je richten op de interactieve gedeelten van het boek, zoals het scannen van codes om liedjes te beluisteren of deelnemen aan activiteiten op social media.
Het samen lezen in dit boek is een gepersonaliseerde leeservaring die zowel leuk als leerzaam is.
Multimediale Aanvullingen
Op het bijbehorende Youtubekanaal van Creamoes worden video’s aangeboden waarin de schrijver enkele verhalen vertelt. Dit stelt kinderen in staat om de schrijver zelf te zien en te horen, waardoor ze een persoonlijke connectie krijgen met het verhaal. De schrijver kan ook visuele elementen tonen, zoals de verschillende kleuren en soorten appels die in het verhaal worden genoemd of het tonen van een antruwa, een onbekende groente dat kinderen waarschijnlijk nog niet eerder hebben gezien.
Gespreks- en Reflectievragen
Het boek “Creamoes” bevat ook gespreks- en reflectievragen die zorgen voor diepgaande gesprekken en zelfreflectie. Deze vragen passen bij het thema van het verhaal en stimuleren kinderen om na te denken over verschillende aspecten van het verhaal en hun eigen gedachten en gevoelens.
Voorbeelden van vragen:
- Wat zou jij in een “alles mag” weekend willen doen? Welke activiteiten of avonturen zou je willen beleven als er geen regels zouden zijn?
- Heb jij geheimen? Hoe voel je je over het idee van geheimen hebben en delen met anderen?
- Hoe vind je het dat papa een geheim wilde hebben met Mark in het verhaal? Wat denk je dat de gevolgen kunnen zijn van het hebben van geheimen?
- Wat vind je ervan dat Mark het geheim heeft verklapt aan mama? Denk je dat hij de juiste beslissing heeft genomen? Waarom wel of niet?
Deze vragen nodigen kinderen uit om hun gedachten en gevoelens te delen, na te denken over keuzes en gevolgen, en empathie te ontwikkelen voor de personages in het verhaal. Het biedt je de mogelijkheid om diepgaande gesprekken te voeren en samen te reflecteren op belangrijke thema’s en morele vraagstukken.
Ga op zoek in de illustraties
Na het lezen van elk verhaal, worden kinderen uitgenodigd om op zoek te gaan naar letters, spreekwoorden of zelfs vormen die verstopt zijn in de illustraties. Dit zorgt voor een betrokken leeservaring. En geen zorgen, achterin het boek zijn de oplossingen te vinden, zodat kinderen kunnen controleren of ze alle verborgen letters in de illustraties hebben ontdekt.

Benieuwd naar het boek? Bekijk een inkijkexemplaar.
Mijn mening
Dit boek is erg kleurrijk met een kleur voor ieder hoofdstuk en veel gezellige illustraties. Ik ben zeer enthousiast over de wijze waarop Creamoes dit boek aanbiedt. De toevoeging van video’s bij de verhalen en de mogelijkheid om liederen af te spelen via gescande codes zijn geweldig.
Dit boek biedt een unieke kans om kinderen te leren hoe ze op een verantwoorde manier met social media kunnen omgaan, nog voordat ze dit later zelfstandig gaan ontdekken. Hoewel dit aspect niet vaak in dit boek aan bod komt, word je toch eenmaal uitgenodigd om je reactie te geven. Hierdoor kan je samen met je kind achter de computer zitten en je kind leren hoe een mailtje te beginnen, afsluiten met een gepaste groet of hoe een bericht op te stellen. Het is interessant om na te denken over wat je zou zeggen in een commentaar bij een video en welke regels je als ouder belangrijk vindt dat een bericht aan moet voldoen en welke opmerkingen je wel of niet zou maken.
Toch heb ik ook enkele kritische punten met betrekking tot de letters die in het boek worden aangeboden. Ik vind het belangrijk dat letters zo goed mogelijk aansluiten bij hoe kinderen op school les krijgen, vooral omdat het anders verwarring kan veroorzaken voor kinderen die net in groep 3 beginnen met lezen.
Bijvoorbeeld, de letter “G” op de hoofdstukpagina is redelijk onbekend voor kinderen, omdat deze niet in deze lettervorm wordt aangeleerd op school en in de meeste lees- en onderwijsboeken op scholen. Dit valt extra op, omdat de bekende lettervorm van “g” wel weer wordt gebruikt in het spreekwoord “het gras lijkt nu eenmaal altijd groener bij de buren” (de letter “g” die ik hier gebruik is wat de kinderen op school leren).

Bij de klinkers, bijvoorbeeld de letter a, merk ik op dat de uitspraak van de letters correct wordt weergegeven op de hoofdstukpagina, maar vervolgens wordt deze uitspraak losgelaten bij het gekleurd bedrukken van de letter “a” in de tekst. Kinderen leren de klank van de kleine letter “a” als “ah”, wat een korte klank is (net als “bah!”). Als de eerste “a” in het woord “aan” gekleurd wordt, klinkt het niet kort en komt het niet overeen met de klank van de kleine letter “a” die kinderen op school leren. Dit staat bekend als klankzuiverheid in het onderwijs en dat is waar ik op let wanneer ik boeken bekijk die leesletters aanbieden voor beginnende lezers. Daarom geef ik hier mijn kritische opmerking.
Dit geldt ook voor bijvoorbeeld de letter “e”, die wordt aangeboden als “eh”. Wanneer het woord “ei” wordt gebruikt, kan dit verwarrend zijn voor een kind, omdat het niet wordt gelezen als “eh”, “ih”, maar als een andere klank, namelijk “ei”. Dit komt eigenlijk bij alle klinkers in het boek naar voren.
Ik vind dit boek 3 van de 5 sterren waard.
Bekijk meer leuke kinderboeken voor kinderen van 4 en 5 jaar.
Bekijk meer leuke kinderboeken voor kinderen van 6 jaar.
Waar kan je dit boek kopen/downloaden?
- Creamoes.NL: hardcover in het Nederlands.
- Bol.com: hardcover in het Nederlands.

De illustrator van dit boek vroeg me of ik interesse had om een van de boeken te bekijken die ze heeft geïllustreerd. Ik heb ervoor gekozen om dit boek te beoordelen en ontving een exemplaar om te recenseren. Het is belangrijk op te merken dat dit geen invloed heeft op mijn mening. Ik geef een eerlijke beoordeling in deze recensie.
In dit artikel staan links van affiliatie programma’s (Bol.com). Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.
[…] al het andere zo mooi ontvangen wordt. Ja, ik ben hier echt trots op. Bekijk haar recensie hier. En schroom niet om het boek aan te schaffen of om ouders met jonge kinderen hierop te wijzen […]