Ik zag vandaag een video op RTL nieuws.nl over AI in de klas. Die video zette me aan het denken. Ik dacht: “Wow, dit moet iedereen weten!” Dus daarom schrijf ik dit stuk. Ik wil dat jullie, net als ik, meer ontdekken over hoe AI het leren van onze kinderen kan veranderen. En mijn website is de perfecte plek om dat te delen!
Wat is AI?
AI staat voor Artificial Intelligence. Simpel gezegd, is het een soort computerbrein dat dingen leert, net zoals wij. Dus in plaats van dat iemand de computer alles vertelt wat hij moet doen, kan de computer met AI zelf dingen uitzoeken en leren. Dit computerbrein helpt ons nu ook op school en dat is wat ik jullie wil laten zien.
AI bij je lesvoorbereiding
Stel je voor: je hebt een hulpje dat je snel helpt met je lessen. Dat is AI! Met een tool als ChatGPT kan je super snel lesmateriaal maken. Ook kan het je helpen met opdrachten bedenken voor je klas. En het mooiste? Je kunt met AI leesstukjes maken die precies goed zijn voor elk kind. Dus als Jeroen moeite heeft met lezen, kan AI een tekst maken die precies goed is voor hem. Handig toch? Zo wordt lesgeven een stuk handiger en kan je het beter aanpassen bij het niveau van de kinderen.
Waarom AI handig is in de klas
AI in de klas is echt een uitkomst. Waarom? Nou, allereerst bespaar je als juf of meester een hoop tijd. Je kunt met AI heel snel lesstof maken én aanpassen. Maar dat is niet alles! Nog beter is, is dat AI de lessen precies kan maken zoals elk kind het nodig heeft. Dus als Lisa wat extra hulp nodig heeft met spelling, krijgt ze dat ook. En dan nog iets: sommige programma’s geven meteen terugkoppeling aan de kinderen. Maakte Tom een foutje? Dan hoort hij dat meteen en kan hij gelijk leren. Zo worden lessen met AI veel efficiënter.
Let op: AI is niet perfect!
Oké, AI is dus erg handig in de klas. Maar we moeten wel opletten. Ten eerste, AI maakt ook foutjes. Daarom moeten kinderen leren om niet alles te geloven wat AI zegt. Ze moeten dus zelf ook nadenken en controleren: klopt dit wel?
Dan is er nog iets belangrijks: privacy. AI werkt met veel info en we moeten zorgen dat deze info veilig is. Dus let op wat je met AI deelt!
En tot slot, een laatste dingetje: kinderen mogen niet lui worden! Ze moeten niet denken: “Ik vraag het wel aan AI.” Nee, ze moeten ook zelf hun best doen voor huiswerk. Want te veel op AI leunen? Dat is niet de bedoeling. Zelf stel ik vaak een vraag aan Bing en daarbij krijg ik de gebruikte bronnen te zien, zodat ik het antwoord zelf kan controleren. Dit is sneller dan “Googlen”, omdat ik het antwoord direct krijg, maar ik wil wel zeker weten dat het antwoord juist is.

Hoe gebruik je AI echt slim in de klas?
Een kind denkt misschien: “Cool, ik vraag gewoon aan AI zoals ChatGPT om een werkstuk voor me te maken!” Maar wacht even, zo simpel is het niet. Laten we eens kijken naar een voorbeeld van een boekbespreking.
Stel je voor, een kind vraagt aan ChatGPT: “Maak een boekbespreking voor me (van het boek…. van schrijver …..).” Nou, het kind krijgt dan wel iets terug, maar misschien niet precies wat jij als leerkracht wil zien. Waarom? Omdat AI niet weet wat jij belangrijk vindt in deze bespreking.
Daarom gebruik je iets wat we een ‘prompt‘ noemen. Dat is een soort vraag of opdracht die je aan AI geeft. Dus in plaats van te zeggen: “Maak een boekbespreking”, zeg je: “Ik heb het boek ‘Harry Potter’ gelezen. Ik ga je nu meer vertellen over de personages in het boek (geef informatie)” En: “Dit is de setting waarin het verhaal zich afspeelt (geef informatie)”. Door steeds meer van deze prompts te geven, help je AI om beter te snappen wat je wil.
Dus ja, AI is super handig. Maar het is geen magische knop. Het is een tool die je helpt, maar een kind moet nog steeds zelf nadenken en zijn best doen!
En wat ook handig is: AI kan leesmateriaal maken dat perfect past bij wat jij nodig hebt. Dus als een kind (of een groep kinderen) moeite heeft met een onderwerp, kan AI teksten maken die precies uitleggen wat het moet weten. Handig toch?
Tips voor het gebruik van AI in de klas
Wil je met AI aan de slag in de klas? Top! Maar hoe begin je? Hier wat simpele tips om je op weg te helpen:
- Klein beginnen: Je hoeft echt niet alles in één keer anders te doen. Probeer het eerst zelf. Zo snap je beter wat AI kan en hoe het werkt. En je leert ook wat lastig kan zijn. Zo kan je de kinderen straks beter helpen. Begin bijvoorbeeld met de chatbot van Bing: super voor vragen en antwoorden. En door de bronnen controle weet je zeker dat je goed zit.
Bing is beschikbaar als je Microsoft Edge gebruikt als browser (zie plaatje hieronder om de knop voor Bing te vinden). Of ga naar https://www.bing.com/.

- Gebruik makkelijke tools: Er zijn zóveel AI-programma’s beschikbaar. Maar sommige zijn heel makkelijk. ChatGPT? Die kan je helpen met lesmateriaal. Of als je extra oefeningen wilt voor sommige kids.
- Vraag om hulp: Ken je een collega die al met AI werkt? Vraag tips aan hen! Zij weten precies wat werkt en wat niet. Dat scheelt je weer het wiel te moeten uitvinden.
- Blijf leren: Alles verandert altijd. Dus blijf nieuwsgierig en leer nieuwe dingen. Zo blijf je de beste juf of meester voor je klas!
Succes! En onthoud: het gaat niet om de tech, maar om hoe je het gebruikt!
Leave a Reply