Duik in de wereld van vroeger met dit interactieve zoekboek waar kinderen spelenderwijs de geschiedenis verkennen en samen met ouders verborgen voorwerpen vinden.
Dit heb ik pas ontvangen: Een persbericht over een boek dat ik gewoonweg niet kan negeren. Als blogschrijver voor een website die zich richt op de ontwikkeling van kinderen en kinderboeken, stuit ik vaak op pareltjes, maar dit boek springt er wat mij betreft uit. Het gaat over een verzameling van elf tekeningen, geïnspireerd op de werken van kunstenaars als Pieter Bruegel en Adriaen van Ostade. Wat dit boek zo bijzonder maakt? Nou, het neemt kinderen op een leuke wijze mee terug in de tijd, naar de zestiende en zeventiende eeuw, om ze te laten zien hoe het leven toen was. Het toont hoe mensen aten, leefden en welke spelletjes kinderen speelden – een speelse en waardevolle manier om meer over onze geschiedenis te leren.

Maar dit boek is ook een zoekboek en we weten allemaal hoe goed dat is voor de ontwikkeling van kinderen. Terwijl ze zoeken naar moderne voorwerpen die verstopt zijn in oude taferelen, scherpen ze hun observatie- en concentratievermogen aan. En wat is er nou leuker dan samen met je kind door de pagina’s te bladeren, wijzend en benoemend wat jullie zien? Elk moment samen is een kans om hun woordenschat te vergroten en hun nieuwsgierigheid te prikkelen.
Dus, waarom ben ik zo enthousiast over dit boek? Het brengt geschiedenis tot leven op een manier die zowel educatief als vermakelijk is. Het is de perfecte combinatie van leren en plezier, precies wat we zoeken in kinderboeken.
Spelend leren in elk hoofdstuk: Van Vroeger en Nu
In elk hoofdstuk van dit boek duiken we eerst in iets heel herkenbaars: de wereld van kinderen zoals ze die nu kennen. Dat is slim, want zo begint het verhaal altijd met iets wat ze al weten of zelf meemaken. Zo’n beginnetje maakt het verhaal meteen boeiend en herkenbaar voor hen. Vervolgens wordt de tijdscapsule geopend en reizen we terug naar vroeger. Met behulp van korte, pakkende weetjes leren kinderen hoe het leven er toen uitzag. De teksten zijn mooi gekleurd, waardoor kinderen makkelijk het verschil zien tussen de inleiding, de kern en het einde van het verhaal. En dat is superhandig, want zo blijft alles lekker overzichtelijk.

Maar het echte avontuur begint pas bij de tekeningen. Na het lezen van de weetjes krijgen de kinderen een missie: ze moeten specifieke voorwerpen vinden die verstopt zijn in de tekening. En dat lijstje met spullen is best een uitdaging! Ze moeten echt goed kijken en nadenken, want sommige voorwerpen zijn best goed verstopt. Ik zal hieronder een foto plaatsen van met een deel van zo’n tekening waarbij ik één van die voorwerpen, zoals een smartphone, duidelijk laat zien. Grappig, hè? Een smartphone in een schilderij van eeuwen geleden! Dat prikkelt de fantasie en houdt het spannend.

Deze aanpak van het boek maakt het niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Kinderen worden spelenderwijs wijzer over geschiedenis, verbeteren hun speurvaardigheden en leren tegelijkertijd goed lezen en begrijpen. Het is een perfecte mix van leren en plezier.
Interactief leren: geschikt kinderboek voor 6-jarigen over geschiedenis
Dus, dit is een doe-boek waar je samen met je kind in duikt, gezellig samen op de bank met dit boek. Jullie speuren naar verborgen voorwerpen in de prachtige oude tekeningen. “Hé, zie jij die gekke hoed?” of “Zoek je mee naar de voetbal?” Het is niet alleen superleuk, maar jullie praten ook samen over hoe het leven vroeger was. Zo’n gesprekje opent een hele nieuwe wereld voor je kind.
En weet je, dit is niet alleen een spelletje. Kinderen leren ondertussen ook over de geschiedenis. Hoe leefden mensen vroeger? Wat aten ze? Hoe speelden kinderen toen? Dit boek brengt die oude tijden tot leven op een manier die kinderen snappen en leuk vinden. En dat allemaal terwijl ze op speurtocht zijn in de tekeningen!
Volgens het persbericht is dit boek perfect voor kinderen vanaf 6 jaar. Precies de leeftijd waarop ze nieuwsgierig zijn en van alles willen ontdekken.
En, heb ik je nieuwsgierig gemaakt? Bekijk een inkijkexemplaar van dit boek.
Behind-the-scenes
Misschien vind je dit ook wel leuk om te zien: neem een kijkje achter de schermen. In deze video zie je hoe Arnoud Wierstra deze indrukwekkende illustraties maakte.
In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.
Leave a Reply