Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met HEMA.
Het is mooi wanneer leren en spelen hand in hand gaan en dat heeft HEMA goed begrepen met een prima collectie educatief speelgoed. Ben je als ouder op zoek naar speelgoed dat niet alleen zorgt voor dikke pret, maar ook je kinderen een stapje verder helpt in hun ontwikkeling? Bij HEMA vind je speelgoed dat niet alleen leuk is, maar ook de fijne motoriek, spraakontwikkeling en waarneming van kinderen stimuleert. Voor elke leeftijd en interesse zie ik wel iets bijzonders.
Spelenderwijs leren: educatief speelgoed en buitenspeelgoed voor kinderen
Ik geef je hieronder leuke tips voor speelgoed waar kinderen niet alleen blij van worden, maar ook een hoop van leren. Van speelgoed dat kinderen uitdaagt om zelf dingen te ontdekken tot en met speelgoed waarmee ze belangrijke vaardigheden ontwikkelen. Alles voor een lach op hun gezicht en een sprongetje in hun ontwikkeling! Ik werk twee soorten speelgoed uit: educatief speelgoed en buitenspeelgoed. Beide categorieën zijn top voor de ontwikkeling van kinderen. Bij educatief speelgoed denk je misschien aan saaie leerspelletjes, maar niks is minder waar! Deze speeltjes zijn superleuk en leren kinderen spelenderwijs van alles, van motorische vaardigheden en ruimtelijk inzicht tot en met probleemoplossend en creatief denken. Denk daarbij aan een houten hamerbank voor kinderen van 1 t/m 3 jaar, waarmee kinderen begrijpen hoe de staafjes door de gaten passen en gericht op de staafjes slaan en daarbij hun motorische vaardigheden verbeteren. Dit is ook heel goed voor hun gevoel voor precisie.

En dan hebben we het buitenspeelgoed: perfect om lekker actief te zijn en de wereld te ontdekken. Denk daarbij aan insectenpotjes. Dit is niet alleen leuk, maar ook educatief voor kinderen wanneer ze in de natuur op ontdekking gaan. Door insecten te vangen en in een potje te bekijken worden ze nieuwsgierig naar de verschillende soorten insecten en willen ze meer weten. Ook biedt het speuren naar insecten een mooie kans om een liefde voor het buitenleven te ontwikkelen.
Vind je dit boeiend klinken? Lees dan snel verder want dan ga ik je meer van zulke voorbeelden geven. Ik laat je zien welk speelgoed in deze categorieën niet alleen leuk is, maar ook mega leerzaam. Zo weet jij straks precies wat je in huis kan halen voor de optimale groei en plezier van je kleintjes!
Educatief speelgoed van HEMA: leuk én leerzaam
Ik heb lekker rondgesnuffeld op de HEMA website en ben stuk voor stuk pareltjes tegengekomen in de categorie educatief speelgoed. Dit zijn mijn aanraders die kinderen een glimlach kunnen bezorgen en ze tegelijkertijd iets nieuws leren.
Houten cilinder stapeltoren 20 cm

Kijk eens naar deze houten cilinder stapeltoren van 20 cm. Ideaal voor kleintjes vanaf 10 maanden. Kinderen vinden het geweldig om de cilinders op en af te stapelen. En weet je wat zo slim is aan dit speelgoed? Terwijl ze aan het spelen zijn, oefenen ze hun motoriek. Ze moeten goed kijken hoe ze de cilinders netjes op de paal krijgen. Dat vraagt om een stevige hand-oogcoördinatie!
En er is meer: de stapeltoren helpt ook bij het ontwikkelen van concentratie en geduld. Kinderen leren doorzetten, want het is soms best een uitdaging om de cilinders precies om de stok te plaatsen. Ook leuk: door de verschillende maten en kleuren van de ringen leren ze onbewust over groottes, vormen en kleuren. Je ziet ze echt nadenken: “Hé, deze is groter, die moet onderaan!”
Is je kleintje al wat ouder? Geen probleem, deze toren blijft leuk. Ga samen zitten en bedenk opdrachten zoals “Bouw een torentje van vier ringen” of “Zet de blauwe ring onderaan en de rode bovenop.” Dit is niet alleen gezellig, maar ook super voor de taalontwikkeling. Je kind leert begrippen als boven, onder, groot, klein en de verschillende kleuren.
Kortom, deze houten cilinder stapeltoren is veel meer dan een simpel stapelspel. Het is speelgoed dat meegroeit met je kind en hem of haar uitdaagt op verschillende niveaus. Van het oefenen van fijne motoriek tot het stimuleren van taalontwikkeling en begrippen, het stapelen is slechts het begin!
Wiebelende walvis van hout

Ontmoet de wiebelende walvis! Deze houten vriend is niet alleen onwijs schattig, maar ook perfect om de fijne motoriek van je kind te prikkelen. Probeer maar eens alle visjes op de rug van de walvis te balanceren zonder dat ze van de rug vallen. Dat is nog eens een oefening in precisie!
Het leuke is, dit spel is een echte balansact. Kinderen leren de juiste druk uit te oefenen met hun vingertoppen om de visjes precies goed neer te zetten. Dit is niet alleen goed voor de coördinatie, maar ook voor hun zelfvertrouwen. Zodra ze het laatste visje veilig op de walvis hebben, glimmen ze van trots. En terecht!
Concentratie is belangrijk bij dit spel. Je kind scherpt zijn aandacht wanneer het geconcentreerd de visjes stapelt. En laten we eerlijk zijn, in onze drukke wereld kan een beetje extra concentratievermogen nooit kwaad, toch?
En als we het toch over samen spelen hebben: maak er een verhaaltje van. “De wijze walvis neemt vandaag de visjes mee op avontuur. Laten we beginnen met alle blauwe visjes!” Dit is niet alleen leuk, maar je kind leert ook nog eens kleuren, patronen en zelfs tellen. En is je kleintje nog maar 18 maanden oud? Geen probleem, dan is het simpelweg stapelen al een feest. Voor de oudere kinderen voeg je gewoon wat meer uitdaging toe door opdrachten te geven met verhaaltjes die je ter plekke verzint.
Deze wiebelende walvis kan lang meegaan. Van het oefenen met balanceren tot het herkennen van kleuren en patronen, dit biedt voor elke leeftijd een nieuwe uitdaging.
Met hamertje tik worden kleine bouwers uitgedaagd om hun hand-oogcoördinatie te verbeteren. Het precisiewerkje van het tikken op de spijkertjes en het plaatsen van de vormpjes is ideaal voor de fijne motoriek. En dan hebben we het nog niet gehad eens over het concentratievermogen dat ze opbouwen. Ook het ruimtelijk inzicht krijgt een boost terwijl ze figuren in elkaar zetten. Bouwen maar!
Bouwpakket houten constructie: Met dit bouwpakket gaat je kind schroefjes draaien en onderdeeltjes aan elkaar zetten. Het vraagt allemaal om een stabiele hand en een scherpe blik. De jonge ingenieurs leren hiermee ook nog eens de basis van mechanica en het belang van geduld en doorzettingsvermogen.
Insteekmozaïek is een kleurrijk spel. Het plaatsen van de vrolijke nopjes bevordert niet alleen de fijne motoriek en hand-oogcoördinatie, maar stimuleert ook de creativiteit. Kinderen leren kleuren herkennen, patronen vormen en groepen maken van vormen en kleuren.
Buitenspeelgoed dat uitdaagt en vermaakt
En is het mooi weer buiten? Dit zijn mijn aanraders om mee naar buiten te nemen. Deze 5 tips zijn goed voor uren speelplezier en nieuwe ontdekkingen.
Vangbal set

Deze vangbal set is goed om met het hele lichaam bezig te zijn: gooien, vangen, lachen en bewegen! Goed voor de motorische vaardigheden van je kind en de hand-oogcoördinatie. Tijdens het spelen leren kinderen het inschatten van afstanden en bewegingen, wat hun ruimtelijk inzicht op een speelse manier enorm stimuleert.
Of je nu buiten op een veld speelt, op de camping of aan het strand, met deze vangbal set komt iedereen in beweging. En bewegen is gezond, dat weten we allemaal!
Springelastiek 4m

Ken je dit nog van vroeger? Het springelastiek! Bind het elastiek om een paal of gebruik de benen van twee vriendjes als ankerpunten en het spel kan beginnen. Springen, draaien en pasjes bedenken – de mogelijkheden zijn eindeloos.
Alleen al vanwege het speelplezier vind ik dit een aanrader, maar wat dacht je van het balanceren? Terwijl de kinderen met beide voeten op of naast het elastiek springen, binnen of buiten het elastiek landen en zelfs draaibewegingen maken zijn ze bezig met een serieuze workout voor hun balans en coördinatie. Elke beweging vraagt om bewustzijn van het lichaam en zijn plek in de ruimte. Een betere manier om spelenderwijs aan lichaamsbewustzijn te werken is er haast niet.
Kinderen kunnen samen hun eigen sprongen en pasjes bedenken en omdat samen spelen zoveel leuker is, helpt het springelastiek bij het versterken van de sociale banden. Samenwerken, om de beurt springen, elkaar aanmoedigen en nieuwe spelletjes bedenken, het gebeurt allemaal met dit elastiek.
Het eeuwenoude springtouw blijft een favoriet. Het vraagt een combinatie van springen, timing en behendigheid. Kinderen ontwikkelen hun grove motoriek door de hand-voetbewegingen die ze tegelijk moeten maken. Evenwicht en coördinatie worden op de proef gesteld en bij elke succesvolle sprong groeit het zelfvertrouwen. Hopelijk merken ze dat het elke dag een beetje makkelijker gaat.
Bellenblaas is meer dan plezier; het is een handige training voor mondmotoriek en spraakontwikkeling. Denk daarbij aan de ademhaling, nodig voor het blazen van de perfecte bel en het gebruiken van de mondspieren tijdens het blazen. Dit is een mooie oefening voor duidelijke articulatie.
En tot slot het stoepkrijt, waar de stoep tot leven komt nadat je kind ermee bezig is geweest. Het vasthouden en tekenen met krijt bevordert de fijne motoriek, terwijl de gesprekken over de krijttekeningen bijdragen aan taalontwikkeling. Buiten in de frisse lucht, creatief bezig zijn is natuurlijk erg leuk.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA. Ik heb een vergoeding ontvangen voor het delen van mijn eerlijke mening over deze producten. Alle meningen in dit artikel zijn echter de mijne en weerspiegelen mijn persoonlijke ervaring met en kennis over het educatief speelgoed van HEMA.
Leave a Reply