You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Hoe maak ik mijn iPad kindvriendelijk (begeleide toegang)- deel 2

Hoe maak ik mijn iPad kindvriendelijk (begeleide toegang)- deel 2

De iPad is een ideaal hulpmiddel om uw kind via educatieve apps iets extra’s mee te geven. De iPad is makkelijk in gebruik, kinderen kunnen door het scherm aan te raken apps besturen. Erg handig.

Maar er was altijd een probleem. Kinderen konden ook door sommige handelingen uit een app gaan of het scherm per ongeluk draaien. Ook konden ze op knopjes drukken, waar dat eigenlijk niet de bedoeling was.

Apple heeft daar nu een oplossing voor gevonden: “begeleide toegang”. In iOS 6 is het nu mogelijk om de toegang tot sommige opties/onderdelen te beperken. Zo kan de homeknop op de iPad worden uitgeschakeld. Heel erg handig! Nu kan je kind niet meer per ongeluk op de knop drukken en uit de app gaan, of van app wisselen als dat niet de bedoeling is. Ideaal in een klassituatie waarin een kind een app krijgt om te leren en hij niet even snel naar een ander spelletje kan schakelen zonder dat de juf het ziet. Het roteren kan vergrendeld worden binnen een app, zonder dat de zijknop die voor geluid bedoeld is op rotatie vergrendeling gezet hoeft te worden. Daardoor is het probleem, dat mensen ineens apps zonder geluid hebben, opgelost.
Wat ook kan is de aanraking uitschakelen. Waarom dat handig is? Kinderen moeten bijvoorbeeld een film bekijken over een onderwerp. Daarbij is het erg handig dat sommige gedeeltes van het scherm gedeactiveerd kunnen worden. Bij mijn apps is de exitknop bijvoorbeeld altijd op dezelfde plaats in een app. Door het gebied waar de exit knop is uit te schakelen kan men zorgen dat een kind een bepaalde oefening blijft doen. Bij sommige boekapps zit het menu misschien in de weg. Het menu kan nu dus worden “uitgeschakeld” door het gebied waar de knoppen zich bevinden uit te schakelen.

De begeleide toegang is dus ideaal voor kinderen en het kindveilig maken van de iPad. Naast de maatregelen om in-App aankopen tegen te gaan kunt u nu ook de speelomgeving beter beheren.

Na dit te hebben gelezen denkt u natuurlijk:”Dit wil ik ook!” Of bent u hopelijk in ieder geval nieuwsgierig hoe u dit zou kunnen inschakelen. Dat is waar Apple een beetje tekort schiet. Het is namelijk niet super makkelijk te vinden. Maar ik zou juf Jannie niet zijn als ik daar geen oplossing voor had. Ik heb hieronder een korte handleiding gemaakt om te laten zien hoe u alles kan instellen.

  1. Ga naar het instellingen menu naar Toegankelijkheid.
  2. Ga naar de optie begeleide toegang.
  3. In begeleide toegang kunt u de schakelaar omzetten om het in te schakelen.
  4. Voer een toegangscode in die later gebruikt wordt om de instellingen weer uit te schakelen.

In de volgende foto ziet u het scherm waarin u de instellingen voor een App kan bepalen. Deze instellingen krijgt u door een App te openen en dan drie keer op de Home knop te drukken (de zwarte ronde knop onder aan de iPad).  Ik heb een foto moeten nemen omdat een screenshot met de iPad zelf niet werkte in dit scherm. Sorry voor de kwaliteit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier ziet u dat de hardwareknop al op “uit” staat. Dit zorgt ervoor dat uw kind of leerling niet zomaar uit de app weg kan.

Met de optie “aanraking”kunt u het aanraken uitschakelen. Zo kan een kind niet door bijvoorbeeld een swipe beweging het scherm verlaten of de bladzijde omslaan.

Met de optie: “beweging” kunt u rotatie uitzetten.

Als tip staat er dat u een gebied  kunt omcirkelen waarin u de aanraak mogelijkheid van het scherm wilt uitzetten. De plek waar bijvoorbeeld een exit knop is.

De iPad is een ideaal apparaat om uw kind dat beetje extra te geven. Met deze extra opties weet u zeker dat uw kind in de apps blijft die u uitzoekt.

 

 

3 Responses to Hoe maak ik mijn iPad kindvriendelijk (begeleide toegang)- deel 2

Leave a reply