You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Muredo keersommen spel voor kinderen

Muredo keersommen spel voor kinderen

 

 

Doelgroep

Vanaf 7 jaar

Muredo-1

Wat is Muredo?

Muredo is een bordspel. Je speelt het spel door keersommen (vermenigvuldigen) te dobbelen en natuurlijk te berekenen.
Het bord heeft twee kanten en maakt het mogelijk om met jongere kinderen en met oudere kinderen te spelen.
Kinderen vanaf 7 jaar spelen met 1 dobbelsteen en spelen met de tafels 1 t/m 6. Op de andere kant van het bord speel je met twee dobbelstenen en komen de tafels t/m 12 aan bod.

Het bordspel is te koop bij http://www.trendyspeelgoed.nl/ .

Ik speel dit spel met mijn oudste zoon van 5 (bijna 6). Omdat hij natuurlijk nog geen keersommen kent, speelt hij dit spel met 36 legosteentjes naast het bord om uit te rekenen.
Hij gooit de dobbelsteen en plaatst een pion op een van zijn startvakken. Voorbeeld: Hij gooit 6 en plaatst zijn pion op zijn startvak 6. Hij heeft 9 eindvakken waar al zijn pionnen op moeten komen. Zijn eindvakken hebben de nummers 2,4,6, 8,12,16,20,25 en 36. Hij gooit bij zijn volgende beurt 6. Hij kan nu met zijn pion op startvak 6 de keersom 6×6=36 maken en mag zijn pion op eindvak 36 plaatsen. Omdat mijn zoontje geen keersommen en geen tafels kent, legt hij simpelweg 6 rijtjes van 6 met zijn legosteentjes en telt ze dan om zo tot het juiste antwoord te komen.

Bij iedere worp kan je ervoor kiezen om een pion op je startvak te plaatsen (met dezelfde nummer als je worp), om een keersom te berekenen met de pion(nen) op je startvakken of om je tegenstander te plagen en je pion tegenover een pion op zijn startvak te plaatsen. Zo blokkeer je zijn pion!

muredo-2

Wat leert je kind van het spelen met Muredo?

  • Keersommen berekenen en dus automatiseren.
  • Leren hoe te gedragen bij het winnen en verliezen.

Mijn mening

Het spel is erg leuk! Kinderen zullen zo veel plezier beleven aan het uitrekenen van de keersommen en zo de tafels te leren. Elk kind moet de tafels uit het hoofd leren kennen en dat kan soms erg lastig zijn, omdat tafels stampen als saai ervaren kan worden door een kind. Met dit spel rekent een kind per beurt steeds de keersommen uit die het kan maken met de pionnen op de startvakken en het worp met de dobbelsteen.

Wat leuk dat het spel ook al 2 niveaus aanbiedt op de beide kanten van het bord.

muredo-3

Door simpelweg legosteentjes of ander materiaal te gebruiken bij het spel, kunnen jongere kinderen het spel ook prima spelen! Vooral kinderen die de tafels nog niet kennen of keersommen nog niet of nauwelijks begrijpen krijgen door dit spel te spelen inzicht in de keersommen. Als zij rijtjes neerleggen met bijvoorbeeld legosteentjes, kralen, knopen, enz. zien ze wat een keersom is. 2×3 betekent dat je 2 rijtjes hebt met 3 legosteentjes per rij. Kinderen leren de tafels uit het hoofd, maar niet alle kinderen snappen ook echt wat de tafels inhouden. Ze leren 2×3=6 door vaak genoeg te stampen, maar waarom is het 6? Dat is rekeninzicht en rekeninzicht komt niet zomaar aanwaaien! Door materiaal te gebruiken bij dit spel kun je een kind inzicht bieden en algauw zie je dat kinderen de handelingen gaan verkorten. Zo begon mijn zoontje al enkele sommen te onthouden, of had hij net 5×5 uitgerekend met zijn legosteentjes, maar had hij geen 25 meer open op zijn startvakken, maar zag hij wel 20 staan en bedacht hij ineens dat hij bij 4 rijen 20 stenen had geteld.

Het is erg leuk dat je jouw tegenstander ook kan plagen door een pion op zijn startvak te blokkeren. Mijn zoontje vindt dit geweldig!

En natuurlijk komt ook het moment waarop mijn zoontje een keer verliest. Het eerste potje had hij gewonnen en het tweede potje had ik gewonnen. Hij begon verdrietig te worden en vond het oneerlijk. Met een beetje begeleiding kon hij zijn verlies accepteren en was hij er weer overheen. Dit vind ik dus erg waardevol aan het spelen van spelletjes en bordspellen met jonge kinderen. Kinderen zullen toch moeten leren hoe zich te gedragen als ze winnen en als ze verliezen.

Koop hier het bordspel Muredo.

 

 

Leave a reply