You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

De avonturen van de Huunkvogel

De avonturen van de Huunkvogel

Wat leert je kind:

  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip
  • Kennis maken met nieuwe situaties
  • Stimuleren van de fantasie
  • Bewust worden van eigen mogelijkheden en eigen wensen.

Doelgroep: Vanaf 4 jaar

Titel: De avonturen van de Huunkvogel

Schrijver: Mirjam Van Beijsterveldt
Illustrator: Corine Brouwers
Uitgeverij: Clavis Uitgeverij

huunkvogel-2

Het verhaal

Een huunkvogel is een vogel die altijd verbaasd is. Wanneer hij iets raars ziet zegt hij: “Huunk?!”
Als hij nieuwe dingen hoort zegt hij: “Huunk?!”
De gebeurtenissen in zijn leven verbazen hem het meest. Wanneer hij uit het ei komt zien zijn vader en moeder zijn vreemde kleuren en uiterlijk.
Hij is paars met gele stippen en heeft lange oranje poten en een blauwe snavel.
Zijn ouders zijn niet zo blij met het uiterlijk van hun kindje. Zij zijn gewoon bruin. De huunkvogel kan niet blijven.
Hij krijgt eten mee voor onderweg en gaat dan op pad. Zo begint zijn leven vol avontuur.
Hij raakt bevriend met een kudde schapen, maar hij heeft niet leren vliegen en kan de tempo van de schapen niet bij houden. Hij moet ze dus verlaten. Zo komt hij bij meneer Koos. Ze kunnen het goed vinden samen en hij blijft bij meneer Koos. Zo leert de huunkvogel om heel hoog te springen op een trampoline. Hij kan nog steeds niet vliegen, maar wel enorm hoog springen!
Op een dag staat er een politieman voor de deur. Het is verboden om een vreemde vogel te hebben en hij neemt de huunkvogel mee. De huunkvogel komt in een grote vogelkooi op het dak van het politiebureau terecht.
Er zijn nog meer vreemde vogels gevangen in de kooi. Iedere dag komt juffrouw Mathilde de vogels eten geven. Ze klimt heel onopvallend omhoog om ze te voeden.
Ze bedenken een plan om te ontsnappen. Iedere dag leert de huunkvogel vliegen van de andere vogels. Een van de andere vogels, Pink, doet ook mee met de vlieglessen, maar Pink kan echt niet vliegen. Zijn vleugeltjes zijn er gewoon niet geschikt voor.
Dan is het zover.

  • Kunnen ze ontsnappen?
  • Hoe nu verder?
  • Zal de huunkvogel ooit zijn papa en mama weer zien?

Mijn mening

Ik vind het boek een heerlijk formaat hebben. Het is lekker groot en daar houd ik wel van. Mijn jongens zitten altijd naast me op de bank en ik heb het boek vast om eruit voor te lezen. Ze vinden het geweldig on naar de plaatjes te kijken terwijl ik voorlees. Dit boek past precies bij wat zij prettig vinden. Als je aan een groep(je) kinderen voorleest, dan is het formaat van dit boek en de vele plaatjes bij de tekst dus enorm fijn.

Het boek is opgedeeld in korte hoofdstukken van 1 tot 3 bladzijdes per hoofdstuk. Hierdoor is het boek zeer geschikt om iedere dag uit voor te lezen, bijvoorbeeld voor het slapen gaan.
Bijna alle bladzijden bieden een plaatje en dat maakt het erg leuk voor je kind om naast je te zitten en met je mee te kijken terwijl je voorleest wat het kind ziet.

huunkvogel-2
Kinderen leven gelijk mee met de Huunkvogel. Het is toch enorm triest om uit een ei te komen en dan weg te moeten gaan omdat je papa en je mama teleurgesteld zijn over je uiterlijk?! Als ik een Huunkvogel knuffeltje had gehad hadden mijn jongens hem wel veel knuffels gegeven!

Het verhaal blijft steeds enorm spannend. Mijn jongens vonden het iedere avond weer vreselijk wanneer ik stopte met lezen. Ze wilden meer…. meer…. en meer!
Ik kan dit boek dan ook echt van harte aanraden! En maak je geen zorgen, het verhaal loopt goed af. Natuurlijk willen zijn papa en mama hem weer terug. Ze houden van de huunkvogel en het maakt ze niet uit hoe hij eruit ziet!

Er is ook een vervolg op dit boek: De Huunkvogel en de supermuggen in Sweenjoland

Tip voor een knutselwerk.

vogeltje-knutselen-4

Leave a reply