You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Aru Shah en het einde van de tijd

Aru Shah en het einde van de tijd

Doelgroep: Vanaf 11 jaar. 
Titel: Aru Shah en het einde van de tijd
Schrijver: Roshani Chokshi
Uitgeverij: van Goor
ISBN: 978 90 00 36450 3
ISBN E-book: 978 90 00 36451 0

Wat leert je kind:

  • Mythologische verhalen uit India
  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip

Te koop bij Bol.com

Het boek

Dit boek is deel 1 van een nieuwe serie kinderboeken over meiden die halfgoden zijn. Ze hebben de zielen van de Pandava’s.
Het boek is behoorlijk dik, zonder plaatjes en heeft een zachte kaft (paperback).

Het verhaal begint in het Museum van Oude Indiase Kunst en Cultuur.
Aru woont in het museum met haar moeder. Ze werkt vaak ik het museum. Ze hebben standbeelden en artifacten van het Hindoeïsme.
In het museum staat een lamp die ze niet mogen aansteken! Waarom dat niet mag heeft haar moeder haar nooit gezegd.
Aru heeft veel fantasie. Daar maakt ze vaak gebruik van om haar leven mooier te maken dan het is. Dat doet ze voor zichzelf om haar leven beter te kunnen accepteren, maar ze liegt ook veel op haar nieuwe school. Door te liegen hoopt ze er beter bij te kunnen horen. Vandaag ontdekt ze de gevolgen van haar leugens.

Wanneer ze door haar klasgenoten wordt betrapt op haar leugens ziet ze er niets anders op dan de “betoverde lamp” aan te steken. Ze hoopt daarmee nog iets te kunnen redden van haar brokkelende reputatie.
Nu snapt ze waarom ze de lamp niet had mogen aansteken. De Slaper is bevrijd uit de lamp en daarmee wordt de tijd stopgezet.
De komende negen dagen zal de wereld bevriezen op de plekken waar de Slaper naartoe gaat. De tijd staat er stil en alles in het leven zit vast in de stilstaande tijd. Op de negende dag bereikt de Slaper de God van Vernietiging en zal Shiva dansen zodat er een einde komt aan alle tijd.

Nu komt het mooie gedeelte: alleen een Pandava afstammeling kan de lamp aansteken! Dat betekent dat een god deels verantwoordelijk is voor haar ontstaan. Hoe zit het dan met haar vader, die ze niet kent? Samen met haar Pandava zus moet ze aan de slag om het einde van de tijd tegen te gaan. Gelukkig worden ze als helden bijgestaan door een betoverd dier. In hun geval is het een duif. Dus twee kinderen en een duif moeten de wereld redden……….

Het verhaal is goed voor je woordenschat. Denk daarbij aan woorden als enigmatisch en pochet. Deze woorden worden ook vaak uitgelegd in de tekst.

Je leert wat meer over de godenwereld en de demonen zoals Brahmasura, Valmiki, Vishnu, raksha, enz. Deze personen zijn in een leuk hedendaags jasje gestoken. Zo komt Valmiki uit zijn mierenhoop tevoorschijn met een bril met gekleurde glazen en een T-shirt met de tekst IK BEN GEEN HIPSTER.
Kom je nieuwe woorden en namen tegen uit de mythologische verhalen? Kijk achter in het boek, in de woordenlijst, voor meer uitleg.

Benieuwd naar het boek? Bekijk hier een inkijkexemplaar van het boek (zie link onder de voorkant van het boek).

Mijn mening

De tekst voelt vaak “bijdehand” aan. De personages maken veel bijdehandste opmerkingen en voelen aan als pubers. Ook is er veel sarcasme.

Ik moest aardig inkomen in het verhaal. Het gaat over de verschillende goden zoals Shiva. Dus probeer ik in de sfeer van het verhaal te komen, maar wanneer de personages het dan over God of hemel hebben raak ik weer in de war, want dat zijn geen uitspraken die ik verwacht bij het Hindoeïsme.

Het verhaal verloopt in een hoog tempo. Bij ongeveer een vierde van het verhaal hebben de meisjes al hun queeste gekregen, hebben ze ontdekt wie hun vaders zijn en zijn ze begonnen met hun queeste. Je gaat zo wel snel door het boek. Het is zeker niet saai, maar omdat het allemaal zo snel gaat zit je ook niet lang in spanning.

Omdat Rick Riordan van de Percy Jackson serie zijn naam heeft verbonden aan deze serie verwachtte ik een verhaal in dezelfde sfeer. Dat klopt ook wel aardig, want in dit verhaal gaat het ook om halfgoden, maar nu met meiden in de hoofdrol. Wel vind ik de Percy Jackson serie toch veel leuker.

Dit verhaal zit vol met humor en heeft een mooie fantasy sfeer. De personages komen op zeer bijzondere plekken die ik wel leuk en bijzonder bedacht vind.
Verder vind ik het fijn om op deze wijze kennis te maken met het Hindoeïsme.
Ik ken al wel enkele verhalen. Door het lezen van dit boek wordt mijn kennis weer opgehaald en verder uitgebreid.
Niet dat dit boek helemaal vol zit met informatie hoor. Het is meer de sfeer waarin dit verhaal zich afspeelt.

Het is leuk hoe het verhaal mooi past bij hedendaagse kinderen. Denk daarbij aan het maken van een selfie voor op Instagram en over de “likes” die het oplevert.

Richting het einde van het boek wordt je helemaal klaargemaakt voor deze nieuwe serie. Het avontuur is voor nu bevredigend afgerond, maar het verhaal is nog zeker niet voorbij.
Er zullen meer Pandava’s wakker worden en zich bij hun strijd voegen. Hierbij is het ook leuk om te weten dat het om allemaal meiden gaat.Verfrissend om eens even alleen meisjes in de hoofdrol te zien!
Dat wil niet zeggen dat jongens helemaal geen rol in deze serie zullen krijgen, maar in dit deel gaat het alleen om Aru en Mini.
Een leuk verhaal voor kinderen die (net als ik) van dikke boeken houden.
Ik kijk al uit naar deel 2!

recensie-exmplaar-uitgever

Leave a reply