You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Het maan-mysterie

Het maan-mysterie

Doelgroep: 9 – 12 jaar
Titel: Het maan-mysterie
Schrijver: Stuart Gibbs
Omslag en binnenwerk: Lucy Ruth Cummins
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
ISBN: 9789000345991

Wat leert je kind:

  • Hoe het is om in de ruimte te wonen
  • Over de maan
  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip

Te koop bij Bol.com

Ook te koop in iTunes

verkrijgbaar-in-iBooks

Het Boek

Dit is deel twee van een nieuwe serie.
Het verhaal speelt zich af in 2041 op de maan.
Dashiel Gibson woont met zijn familie op de maan. Ze wonen op een maanbasis samen met een aantal andere mensen. Het is de eerste nederzetting in de ruimte.
Nu zul je vast wel denken dat hij enorm boft, omdat hij op de maan mag wonen…. Maar niets is minder waar! Dashiel zou maar al te graag met je ruilen. Op de maan wonen is zeer ongemakkelijk. Het eten is vies, het voortbewegen is vreemd, naar school gaan is anders…. En dan nog eens de wc’s….

In deel 1 heeft er een moord plaatsgevonden op de maanbasis. Dashiel heeft een grote rol gespeeld in het oplossen van de moordzaak.
In dit deel krijgt Dash een zeer vervelende aanvaring met de kinderen van de familie Sjoberg. Deze kinderen zijn net als hun vader en moeder erg akelig en gemeen. Ook nu weer zitten ze achter Dash aan om hem tot moes te slaan.
Gelukkig lukt het Dash om zichzelf te verdedigen, maar jammer genoeg levert hem dit alleen maar straf op!
De Sjobergs zijn te machtig om gestraft te kunnen worden, sterker nog zij eisen zelfs dat Dash gestraft wordt!
De straf van Dash wordt maar niet in werking gesteld. Dat blijkt te komen doordat de commandant van de maanbasis is verdwenen. Dash heeft haar als laatste gezien toen ze hem straf heeft gegeven.
De hele maanbasis is in rep en roer, ze hebben alles uitgekamd. Ieder kiertje en gaatje is doorzocht.
Wat is er toch gebeurd? Zouden de Sjobergs hierachter zitten?

Mijn mening

Ook nu weer wordt duidelijk omschreven hoe het leven op een maanbasis kan zijn. Weg is het beeld van alle high-tech gemakken die je vaak in films ziet! In dit boek wordt je heel duidelijk gemaakt dat een reis naar de maan enorm duur is, waardoor alleen het minimale naar de maanbasis gestuurd kan worden. Het leven is daardoor zeker niet zo luxe als je misschien zou denken.

Het boek begint gelijk zeer spannend. Wat zijn de Sjoberg kinderen toch akelig! Het is dan ook tenenkrommend dat ze overal mee wegkomen.
Het verhaal is echt een mysterie. Samen met Dash ben je jouw brein aan het breken over de verdwijning. Wat zou erg gebeurd zijn? Hoe passen de Sjobergs in het mysterie?
Het verhaal is heel fijn geschreven en je wil het graag helemaal uitlezen om tot de oplossing te komen.
Het is echt een heerlijk boek om lekker buiten in de tuin of in je bed te liggen lezen, terwijl je heerlijk geniet van de rustige momenten om je heen.
Het verhaal is erg aantrekkelijk, omdat het over ruimtereizen gaat. Er zullen zeker genoeg kinderen zijn die maar al te graag uit dit boek zouden willen lezen.
In dit deel heeft Dash veel contact met Zan Perfonic. Zij is een buitenaards wezen. Alleen Dash weet van haar bestaan af.

Net als in deel 1 beleef je een bijzonder avontuur op de maanbasis, maar is het rode draad van het verhaal nog niet voorbij. Alleen het avontuur wordt behandeld en opgelost.
Aan het einde van het boek weet je gewoon dat het volgende deel waarschijnlijk nog spannender gaat worden! Leven op de maan en contact met buitenaardse wezens…. dat vraagt naar meer!

Elk hoofdstuk begint met een fragment uit de bewonershandleiding voor Maanbasis Alfa. Deze stukken zijn grappig om te lezen. Het gaat steeds over veiligheid op de maanbasis en waar je allemaal op moet letten, terwijl in het verhaal van alles gebeurt wat helemaal niet veilig is. Je leest dat je uit moet kijken voor bijvoorbeeld scherpe randen van voorwerpen, terwijl Dash buiten de maanbasis aangevallen wordt door een meteorietenstorm. Je leest over het voorzichtig rijden in de maanwagens, terwijl Dash en Kira juist wensen dat de wagens nog harder kunnen zodat ze de storm voor kunnen blijven. De stukken uit de handleiding staan dus steeds lijnrecht tegenover de gebeurtenissen in het verhaal.

recensie-exmplaar-uitgever

Leave a reply