You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Dummie de mummie – en de ster Thoeban

Dummie de mummie – en de ster Thoeban

Doelgroep: 9 tot 12 jaar

Titel: Dummie de mummie en de ster Thoeban
Schrijver: Tosca Menten
Illustrator: Elly Hees
Uitgeverij: van Goor

Het verhaal

Dummie en Goos ontmoeten Niklas. Hij is een vriend van hun schoolmeester. Niklas heeft een sterrenwacht in Oostenrijk. Hij vindt Dummie zo bijzonder dat hij hen uitnodigt om in de vakantie langs te komen zodat Dummie naar de sterren kan kijken. Dummie is dolbij, want hij gelooft dat zijn vader, koning Achnetoet, tussen de sterren woont.
Hij wil dolgraag naar Oostenrijk om door de sterrenkijker te kijken. Hij weet zeker dat hij dan zijn vader kan zien en horen en hij wil zijn vader alles over zijn nieuwe leven vertellen.
Goos en Klaas weten niet wat ze daarmee aan moeten. Dummie zal vast enorm teleurgesteld zijn wanneer hij zijn vader niet ziet of hoort.
Maar…. hebben ze wel gelijk…. of zou Dummie gelijk kunnen hebben……
En hoe zit het dan met de moeder van Goos? Als Dummies vader tussen de sterren woont, zou Goos dan ook met zijn moeder kunnen praten?

Dummie-de-mummie-en-de-ster-Thoeban-1

Eenmaal in Oostenrijk aangekomen hebben ze hun handen vol aan Dummie. Hij wil natuurlijk dolgraag skiën en hij heeft geen geduld om het langzaam te leren en rustig aan te doen. Hij neemt de hoogste en gevaarlijkste routes en Goos en Klaas moeten hem steeds achterna om op hem te letten!
Iedere avond heeft Dummie behoorlijk veel pech. De wolken zorgen ervoor dat hij niets kan zien door de sterrenkijker.

Dan is het toch zover….. er zijn geen wolken en hij kan nu op zoek gaan naar zijn vader tussen de wolken…..

EBOOKS

EBOOKS in iTunes

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

Mijn mening

Weer een prachtig verhaal over Dummie, Goos en zijn vader Klaas.

Ditmaal merk je al gauw hoe lastig het kan zijn voor Klaas om Dummie op te voeden. Dummie is niet zijn zoontje, maar hij houdt wel veel van hem. Dummie opvoeden is nog best een lastige taak. Dummie is enorm koppig en heeft een eigen wil!
Toch pakt Klaas het goed aan en ook Dummie ziet dat wel in.

Het is mooi om te zien hoe “anders” mensen kunnen denken. Dummie weet zeker dat wat hij vroeger van Hepsetoet heeft geleerd helemaal waar is. Hij vindt de hedendaagse mensen maar dom omdat ze zeggen dat de aarde rond is. Ook heeft hij vroeger geleerd dat de ster “Thoeban” stil staat en nu zegt men dat het niet zo is. Zo komt Goos tot de conclusie dat alles wat hij als normaal en waar aanneemt zo is omdat hij dat nu leert. Over duizenden jaren leren kinderen misschien weer anders en blijkt hij bepaalde dingen nu helemaal fout te leren.

Dan natuurlijk de dood en waar je dan heen gaat. Dummie weet zeker dat zijn vader tussen de sterren woont, want dat heeft hij vroeger geleerd. Goos weet zeker dat Dummie straks alleen maar een teleurstelling zal ervaren wanneer hij zijn vader niet met de sterrenkijker zal vinden. Stel dat Dummie wel gelijk heeft, waar is zijn moeder dan?
Dit boek kan op dit gebied dus veel gespreksstof bieden. Vooral wanneer er iemand is overleden in je familie, kan het enorm zwaar zijn voor je kind om dat te verwerken. Het is dan aan jou om je kind te helpen bij de verwerking van het verlies. Sommige mensen vertellen over de hemel, anderen maken een andere keuze (hangt natuurlijk van je eigen overtuiging af). Dit boek kan je misschien daarbij helpen. Dummie “gelooft” anders, maar dat maakt het dan juist erg objectief om er een gesprek over aan te knopen.

Het verhaal wordt enorm spannend wanneer Niklas, Goos en Dummie door de grond zakken en in een spleet van een gletsjer terecht komen. Het ziet er bijzonder slecht uit en Dummie is dan hun enige hoop.
Het ziet er zo slecht uit dat Dummie zijn scarabee, het enige wat hem in leven houdt, aan Goos geeft om hem hoop en moed te geven dat hij hen zal redden.
Dit laat dan ook gelijk zien hoe sterk hun vriendschap en broederliefde voor elkaar is.

Tips:

Leave a reply